Salsa Verde domowej roboty
Już nigdy nie wrócę do kupionej w sklepie salsy verde!
Ta salsa verde jest świeża, jasna i nie za słona jak te kupne wersje.
Czasami muszę sobie przypominać, że proste jest najlepsze. Ta salsa była pierwotnie składnikiem siedmiowarstwowego pomysłu na dip, ale salsa wywaliła ten dip z wody. Jedna część, sama w sobie, była o wiele lepsza niż pozostałe sześć razem wzięte. Ta salsa verde jest tak świeża i nie można się jej oprzeć.
Potem zrobiłam ją jeszcze kilka razy, z tych samych składników, ale za każdym razem smakowała trochę inaczej. Tak właśnie dzieje się w przypadku prostego przepisu z naturalnych składników. Możesz wziąć do ręki każdy pomidor, ścisnąć go, aby ocenić jego dojrzałość i obrać z łupiny, aby poszukać jasnozielonej skórki, ale nie wiesz, jaki jest naprawdę aromatyczny, dopóki go nie spróbujesz.
Dodaj do mieszanki jeszcze jedenaście pomidorów, jalapeño, które może, ale nie musi być szalenie ostre, cebulę i kolendrę o różnej świeżości, a już nigdy nie zrobisz salsy, która smakowałaby tak samo jak inna.
Twoja salsa będzie pyszna, świeża i o wiele lepsza od słonych słoiczkowych odmian.
Mogę to zagwarantować. Na tym polega piękno prostych przepisów wykonanych ze świeżych, naturalnych składników - są one nieuchronnie niesamowite. Nie zastanawiaj się nad tym zbyt długo. Zaufaj przepisowi. Dostosuj się do swoich kubków smakowych.
Zobacz jak zrobić Salsę Verde
Salsa Verde - uwagi
Pomidorki wyglądają jak małe zielone pomidorki z łupinkami, ale nie są pomidorami - są ich kuzynami. Ostatnio łatwo je znaleźć w sklepach spożywczych. Próbowałam zrobić tę salsę z surowych pomidorów, ale są one kwaśne. Pieczenie ich naprawdę wydobywa ich najlepsze strony.
Niektóre salsy z pieczonych pomidorów, które próbowałam, mają zbyt intensywny smak lub są zbyt dymne, ale nie ta. Możesz również kontrolować stopień uprażenia pomidorów, jeśli sam je uprażesz. Myślę, że ta wyszła w sam raz z czasem podanym w przepisie poniżej.
Zastosowanie dla Salsy Verde
Salsa verde jest świetna z prawie wszystkim, co dobrze komponuje się z regularną salsą pomidorową.
Myślę, że jest szczególnie fantastyczna ze słodkimi ziemniakami (sprawdź te burritos i ten burrito bowl) i jajkami (jak chilaquiles verdes, huevos rancheros, frittatas i breakfast tacos).
Bardzo lubię też kremową salsę verde z awokado, którą można zrobić wrzucając do niej pokrojone w kostkę awokado. Ja postanowiłam podzielić moją salsę na dwie części i wmieszać jedno awokado do połowy salsy. Poniżej zamieszczam instrukcję.
Możesz też podać ją razem z moim ulubionym przepisem na guacamole z chipsami tortilla, aby uzyskać to, co najlepsze z obu światów!
Proszę dać mi znać, jak podoba Ci się ten przepis w komentarzach!
Mam nadzieję, że pokochasz go tak bardzo jak ja.
Czy budujesz salsę lub taco spread?
Nie przegap mojej ulubionej czerwonej salsy, guacamole, pico de gallo, salsy kukurydzianej lub salsy z mango. Drukuj
Domowa Salsa Verde
- Prep Time: 10 min.
- Czas gotowania: 10 min
- Całkowity czas: 20 minut
- Wydajność: 2 ½ szklanki 1x
- Kategoria: Salsa
- Sposób przygotowania: Robot kuchenny
- Kuchnia: Meksykańska
★★★★★
4.8 z 129 recenzji
Ten przepis na pieczoną salsę verde jest tak łatwy do wykonania. Wystarczy uprażyć pomidory i paprykę(i) i wymieszać z kilkoma podstawowymi składnikami, aby uzyskać najlepszą salsę verde, jaką kiedykolwiek próbowałeś! Z przepisu wychodzi około 2 ½ szklanki salsy.
Składniki
- 1 ½ funta pomidorów (około 12 średnich), obranych z łupin i opłukanych
- 1 do 2 średnich jalapeño, pozbawionych szypułek (pominąć dla łagodnej salsy, użyć 1 jalapeño dla średniej salsy i 2 jalapeño dla ostrej salsy, należy pamiętać, że ostrość będzie zależeć od ostrości użytych papryczek)
- ½ szklanki posiekanej białej cebuli (około ½ średniej cebuli)
- ¼ filiżanki świeżych liści kolendry (więcej, jeśli uwielbiasz kolendrę)
- 2 łyżki stoł owe do ¼ szklanki soku z limonki(1 do 2 średnich limonek, wyciśniętych), do smaku
- ½ do 1 łyżeczki soli, do smaku
- Opcjonalne urozmaicenie: 1 do 2 pokrojonych w kostkę awokado, dla kremowej salsy verde z awokado
Instrukcje
- Rozgrzej brojler, ustawiając stojak około 4 cale poniżej źródła ciepła. Umieść pomidory i jalapeño na blasze i piecz, aż poczernieją w niektórych miejscach, około 5 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika, ostrożnie odwróć pomidory i paprykę szczypcami i piecz jeszcze przez 4 do 6 minut, aż pomidory będą czarne jak smugi i pokryją się pęcherzami.
- W międzyczasie, w robocie kuchennym lub blenderze, połącz posiekaną cebulę, kolendrę, 2 łyżki soku z limonki i ½ łyżeczki soli. Po wyjęciu pomidorów z piekarnika, ostrożnie przenieś gorące pomidory, paprykę (papryki) i wszystkie ich soki do robota kuchennego lub blendera.
- Zmiksuj, aż masa będzie gładka i nie pozostaną duże kawałki pomidorów, zeskrobując po bokach w razie potrzeby. Doprawić do smaku dodatkowym sokiem z limonki i solą, jeśli jest taka potrzeba.
- Salsa będzie rzadsza na początku, ale zgęstnieje po kilku godzinach w lodówce, dzięki naturalnie występującym pektynom w pomidorach. Jeśli chcesz zrobić kremową salsę verde z awokado, pozwól salsie ostygnąć przed dodaniem 1 do 2 pokrojonych w kostkę awokado (im więcej awokado, tym bardziej kremowa).
Uwagi
Przepis zaadaptowany z Rick Bayless, Serious Eats i Simply Recipes.
Sugestie dotyczące przechowywania:
Ta salsa verde powinna zachować się dobrze w lodówce, pod przykryciem, przez co najmniej 1 tydzień. Jeśli dodałeś awokado, będzie dobrze przechowywana przez około 3 dni - pamiętaj, aby docisnąć folię do górnej powierzchni, aby zapobiec utlenianiu.
Zmień sposób przygotowania:
Możesz zastąpić czerwone pomidory, aby uzyskać bardziej tradycyjną salsę z pieczonych pomidorów.