Zdrowy odpust: Ciemna czekolada

Naukowcy odpowiedzieli na modlitwy ludzi, publikując beatyfikacyjne odkrycia dotyczące korzyści zdrowotnych czekolady. Wydaje się, że czekolada jest tak boska w dzisiejszych czasach, że nosi aureolę zdrowia. Producenci żywności starają się dodać "zdrową" czekoladę do swoich etykiet. Batony Raw Chocolate Love sprzedawane są z misją: "czekolada taka, jaka powinna być: 100% czystej surowej, organicznej i napakowanej antyoksydantami, które odżywiają umysł, ciało i duszę". Batony JOJO twierdzą, że są "czekoladą bez winy". A Fav mówi o swoich produktach "NIGDY nie miałeś tak dobrej czekolady... i tak dobrej dla ciebie!". Produkty czekoladowe są również wzbogacane o inne składniki funkcjonalne. Good Cacao, które jest produkowane z olejami omega-3, mówi, że jest "jednym z najbardziej zdrowych batonów czekoladowych dostępnych na rynku". Ciemna czekolada, zawierająca więcej flawanoli niż zwykła czekolada, jest największym i najszybciej rozwijającym się segmentem ponad 100 miliardów dolarów/rok globalnego rynku czekolady, według Zion Market Research.

Ale czy gorąco sprzedające się produkty czekoladowe są tak święte, jak malują je producenci? CocoaVia, produkt firmy Mars Inc, to funkcjonalny baton czekoladowy, który znalazł się pod ostrzałem amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w 2006 roku za kampanie marketingowe, które obejmowały "promuje zdrowe serce" i "teraz możesz mieć prawdziwą przyjemność z czekolady z prawdziwymi korzyściami dla zdrowia serca". FDA nazwała te twierdzenia fałszywymi i wprowadzającymi w błąd z powodu wysokiego poziomu tłuszczów nasyconych w produktach. Dziś produkty CocoaVia są opatrzone znaczkiem "wspiera zdrowie mózgu i serca". Petycja producenta czekolady Barry Callebaut z 2017 r. do FDA o prawo do złożenia kwalifikowanego oświadczenia zdrowotnego dotyczącego korzyści dla serca jest nadal rozpatrywana.

Ciasteczka z daktyli Indio, orzechów włoskich i ciemnej czekolady

Rozpakowanie nauki o czekoladzie

Czekolada została nam przekazana przez Majów, którzy zmielili ziarna drzewa Theobroma cacao, aby przygotować gorzki napój, który ostatecznie został wykorzystany jako tradycyjna medycyna do leczenia wielu dolegliwości, od problemów z sercem po depresję. Dzisiejszy pozytywny szum wokół czekolady i produktów kakaowych dotyczy zawartych w nich polifenoli, korzystnych związków występujących również w wielu owocach, warzywach, herbacie i winie. Rodzaje polifenoli występujących w produktach kakaowych to flawonoidy, do których należą katechiny, epikatechiny i procyjanidyny. Ponad 10 procent masy proszku kakaowego to flawonoidy, które są szczególnie silnymi antyoksydantami. Jedno z badań wykazało, że kakao miało więcej fenolowych fitochemikaliów i wyższą zdolność antyoksydacyjną niż herbaty i czerwone wino.1

Czekolada zawiera również sterole roślinne, witaminy z grupy B, magnez, miedź i potas. Dzięki firmie Mars, która podobno stoi za większością badań nad czekoladą, wyniki badań nad czekoladą przyniosły kilka obiecujących rezultatów. Okazuje się, że czekolada może pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi, obniżyć ciśnienie krwi, poprawić odporność na insulinę, zmniejszyć stan zapalny i obniżyć poziom cholesterolu LDL.

Przegląd badań w Antioxidants & Redox Signaling stwierdził, że przeciwzapalne działanie polifenoli kakaowych korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy, może chronić nerwy przed urazami i stanem zapalnym, może mieć korzystny wpływ na sytość i zmniejszyć przyrost masy ciała, a także mogą one korzystnie wpływać na funkcje poznawcze i nastrój.2 W badaniu opublikowanym w numerze 2017 Frontiers in Immunology, polifenole w kakao i ciemnej czekoladzie wywierają aktywność przeciwutleniającą i przeciwzapalną, która może prowadzić do efektów kardioprotekcyjnych, a spożywanie kakao i ciemnej czekolady przez osoby starsze może korzystnie wpływać na funkcje neurologiczne, w tym pamięć.3 Naukowcy z Loma Linda University donieśli w 2018 roku, że spożywanie ciemnej czekolady o wysokiej zawartości kakao zmniejsza stres i stan zapalny, co może wspierać zdrowie mózgu i serca.4

Eksperci szybko podkreślają, że korzyści płynące z jedzenia czekolady zostaną lepiej zrozumiane dzięki długoterminowym, randomizowanym badaniom klinicznym. Gofry kokosowo-wiśniowe z ciemną czekoladą

Stań się prawdziwy

Mimo że wyniki badań naukowych dotyczących czekolady wydają się być obiecujące, ogólne korzyści płynące z jedzenia jednego z naszych ulubionych składników smakowych mogą nie być tak łatwe do przełknięcia, jak ludzie mogliby sobie tego życzyć. Korzyści płynące z czekolady i produktów zawierających kakao wydają się być związane z zawartością polifenoli, ale dzisiejsze standardowe wyroby czekoladowe są zazwyczaj przetworzoną mieszanką likieru czekoladowego, masła kakaowego, kakao w proszku, cukru, emulgatorów i mleka, które mogą minimalizować potencjalną zawartość polifenoli.

Prażenie i alkalizowanie proszku kakaowego może również zmniejszyć poziom flawonoidów. W zależności od warunków zbioru i przetwarzania, do 90 procent flawonoidów może zostać utraconych podczas przetwarzania. W gotowych produktach ilość kakao może się wahać od 7-35 procent w czekoladzie mlecznej do 30-80 procent w czekoladzie ciemnej. Ciemna czekolada ma zazwyczaj dwa razy więcej polifenoli niż czekolada mleczna. Biała czekolada nie ma ich wcale.

Nie zapominajmy o dużej ilości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, cukru i kalorii, które znajdują się w każdej tabliczce czekolady. Przy 135-150 kaloriach na uncję, korzyści płynące z polifenoli w czekoladzie mogą być łatwo przyćmione przez nadmierne spożycie kalorii i przyrost wagi. Baton Hershey's Special Dark Chocolate Bar zawiera 180 kalorii, 12 gramów tłuszczu, 7 gramów tłuszczu nasyconego, 21 gramów węglowodanów i 18 gramów cukru w sugerowanej porcji 36 gramów (tylko 3 bloki).

Autor bestsellerów New York Times, Andrew Weil, MD, sugeruje, że ludzie mogą uzyskać korzyści zdrowotne z pobłażania uncji wysokiej jakości ciemnej czekolady, która zawiera co najmniej 70 procent kakao kilka razy w tygodniu. Jednak zamiast postrzegać ciemną czekoladę jako "zdrową żywność", ludzie powinni traktować ją jako smakołyk, który oferuje przyjemność i satysfakcję. Po ogłoszeniu ankiety przez producenta czekolady, Cadbury, która wykazała, że 52% kobiet wolałoby czekoladę od seksu, nie powinno to być trudne do zrobienia.

Sprawdź niektóre z moich innych ulubionych przepisów i blogów z udziałem ciemnej czekolady:

Top 5 Ways to Use Dark ChocolateChocolate
Zucchini Power MuffinsDark
Chocolate Cherry Energy Mix

.

Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN w dniu 2 lipca 2010 r.; Zaktualizowane w dniu 11 listopada 2019 r.

Referencje:

  1. Lee, K., Kim, Y., Lee, H. i Lee, C. 2003. Kakao ma więcej fenolowych fitochemikaliów i większą pojemność antyoksydacyjną niż herbaty i czerwone wino. Journal of Agricultural and Food Chemistry 51: 7292-7295. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14640573
  2. Katz, David L., et al. "Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease." Antioxidants & Redox Signaling, vol. 15, nr 10, 2011, s. 2779-2811., doi:10.1089/ars.2010.3697. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
  3. Magrone, Thea, et al. "Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications." Frontiers in Immunology, vol. 8, 2017, doi:10.3389/fimmu.2017.00677.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465250/
  4. Loma Linda University Adventist Health Sciences Center. (2018, April 24). Spożywanie ciemnej czekolady zmniejsza stres i stan zapalny: Dane reprezentują pierwsze próby na ludziach badające wpływ spożycia ciemnej czekolady na poznanie i inne funkcje mózgu. ScienceDaily. Retrieved November 8, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180424133628.htm

Obraz: Dark Chocolate Pistachio Biscotti, Sharon Palmer, MSFS, RDN

Autor