Bezpieczne planowanie posiłków i imprez towarzyskich

Wraz ze zbliżającymi się letnimi wakacjami i słonecznymi weekendami, a wskaźniki COVID-19 wspinają się w wielu regionach, ważne jest, aby upewnić się, że przestrzegasz najnowszych wytycznych dotyczących bezpieczeństwa żywności i dystansu społecznego, gdy spotykasz się z przyjaciółmi i rodziną. Oto dogłębny przewodnik, jak bezpiecznie planować posiłki i imprezy towarzyskie.

Letnie wakacje są tutaj, a wraz ze stopniowym otwieraniem plaż, restauracji, centrów handlowych i parków podczas pandemii, to naturalne, że chcesz zacząć otwierać swój dom dla rozrywki i hostingu posiłków dla przyjaciół i rodziny też. Ale pytanie brzmi: jak bezpiecznie organizować posiłki w domu podczas pandemii? W świetle ostatnich wydarzeń jasne jest, że zachowanie bezpiecznych praktyk jest niezwykle ważne, ponieważ wiele epidemii COVID było związanych z imprezami towarzyskimi. Jednak nadal można bezpiecznie korzystać z letnich spotkań towarzyskich, podejmując kilka środków ostrożności. Wykonaj poniższe kroki, aby zaplanować bezpieczny posiłek dla swoich gości.

Bezpieczne planowanie posiłków i imprez towarzyskich

Przestrzegaj prawidłowych technik przygotowywania żywności, aby zachować bezpieczeństwo świeżej żywności.

1. Bezpieczne przygotowywanie żywności przez gospodarza.

Według CDC, istnieje bardzo małe ryzyko zarażenia się koronawirusem poprzez przygotowywanie, spożywanie i przenoszenie żywności, ponieważ nie jest to powszechna droga rozprzestrzeniania się wirusa. Jednakże jest technicznie możliwe - nawet przy bardzo niskim prawdopodobieństwie - że kropelki z dróg oddechowych, gdy ktoś kaszle, kicha lub mówi, mogą dostać się na żywność lub jej opakowanie, a następnie poprzez dotykanie własnych ust, nosa lub oczu wirus może się rozprzestrzenić. Chociaż nie ma dowodów na to, że COVID może rosnąć na żywności i rozprzestrzeniać się przez żywność, nadal ważne jest przestrzeganie dobrych praktyk bezpieczeństwa żywności. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wykazano, aby stosowanie określonych środków chemicznych, kwaśnych soków, soli, pieprzu, octu i środków dezynfekujących zapobiegało usuwaniu zarazków na świeżych produktach lub pakowanej żywności. Przestrzegaj tych wskazówek dotyczących bezpiecznego przygotowywania żywności.
    • Umyj ręce. Przed przystąpieniem do przygotowywania lub obróbki żywności należy bezwzględnie umyć ręce wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund. Po zakończeniu pracy z żywnością i przygotowaniu posiłków, należy również natychmiast umyć ręce.
    • Używanie płynu do mycia rąk. Jeżeli w danym momencie nie masz dostępu do wody i mydła, dopuszczalne jest użycie środka do dezynfekcji rąk, który zawiera minimum 60% alkoholu po dotknięciu jakichkolwiek przedmiotów.
    • Rozpakowywanie artykułów spożywczych. Po umyciu rąk, priorytetem jest zamrożenie lub schłodzenie szybko psujących się produktów. Unikaj stosowania środków dezynfekujących do czyszczenia zapakowanych produktów i myj torby wielokrotnego użytku za pomocą odpowiednich mechanizmów sanitarnych. Aby oczyścić świeże produkty, opłucz je pod zimną wodą i wyszoruj skórki owoców i warzyw czystą szczotką.
    • Czyść powierzchnie, blaty i sprzęt. Przed i po gotowaniu upewnij się, że naczynia kuchenne, sprzęt i blaty są odkażone, podobnie jak powierzchnie stołu w jadalni, na którym będziesz podawać posiłki.
    • Przestrzegaj bezpiecznych temperatur gotowania. Jak zawsze, gotuj potrawy w zalecanych temperaturach.
    • Pamiętaj o bezpiecznym obchodzeniu się z żywnością. Pamiętaj o dotykaniu włosów, nosa i twarzy podczas przygotowywania jedzenia. Nie oblizuj łyżek ani nie smakuj jedzenia i nie odkładaj łyżki z powrotem do pojemnika. Zamiast tego używaj łyżki do degustacji, która będzie odkażana po każdym użyciu.
Unikaj gromadzenia się wokół grilla lub kuchni. Praktykuj dystans społeczny.

2. Odwołaj spotkanie, jeśli jesteś chory.

Jeżeli ktokolwiek z uczestników Twojego spotkania (w tym Ty) odczuwa jakiekolwiek dolegliwości - zmęczenie, kaszel, ból gardła, gorączkę, ból brzucha lub inne - upewnij się, że został w domu i unika wychodzenia z domu tak bardzo, jak to możliwe, aby uniknąć dalszych komplikacji lub rozprzestrzeniania się wirusa. Poinformuj o tym swoich gości przed imprezą. Przypisz serwowanie jedzenia jednej osobie, aby uniknąć wielokrotnego kontaktu z żywnością i przedmiotami do serwowania.

3. Dystans społeczny i maski.

Planuj ustalić kilka zasad przed przybyciem gości. To jest najlepszy zapraszać twój gości na zewnątrz dla posiłków, które oferuje lepszy wentylację i less szansę ekspozycja. Próbuje organizować siedzenie z 6 feet dystansem w umysle. Nie pozwól na gromadzenie się w miejscach, takich jak grill czy kuchnia. Wymagaj od gości noszenia nakryć/masek na twarz, mycia rąk po przyjeździe i używania środków do dezynfekcji rąk, które powinny być wygodnie dostępne w wielu miejscach. Nie trącaj się łokciami, nie podawaj ręki, nie przytulaj. Ja preferuję delikatne skinienie głową lub ukłon jako powitanie. Ogranicz wspólny kontakt z naczyniami, takimi jak szklanki, talerze i sztućce. Używaj jednorazówek lub możesz przydzielić każdemu gościowi szklanki (po ich odkażeniu) do użytku podczas imprezy.

4. Ogranicz kontakt ze wspólnym jedzeniem i naczyniami.

Podczas planowania posiłku, jedną z najważniejszych praktyk jest unikanie dzielenia się żywnością i naczyniami. Zaplanuj, że goście przyniosą własne jedzenie, napoje i naczynia lub jednorazowe naczynia do serwowania. Jeśli zdecydujesz się na podanie jedzenia, ogranicz liczbę osób przygotowujących i podających je. Najlepiej, aby jedna osoba podawała całe jedzenie (po uprzednim umyciu rąk). Nie dziel się naczyniami ani przyprawami, ponieważ nie chcesz, aby wiele osób dotykało jedzenia. Rozważ podanie jednej porcji jedzenia dla każdej osoby, aby uniknąć dotykania przedmiotów przez wiele osób. Dotyczy to również naczyń, takich jak talerze, sztućce i szklanki. Na przykład, jeśli podajesz wegetariańskie hamburgery i sałatkę ziemniaczaną, niech jedna osoba poda hamburgery każdemu gościowi, a także niech poda niewielką ilość przypraw (ketchup, majonez, musztarda, sałata) i sałatki ziemniaczanej każdemu gościowi, aby uniknąć wielokrotnego dotykania przedmiotów spożywczych na wspólnej linii bufetowej. Zachowaj szczególną ostrożność w przypadku przystawek, takich jak chipsy i dipy, w których ludzie mogą "podwójnie" zanurzyć się i zanieczyścić produkty żywnościowe. Zamiast tego podawaj pojedyncze porcje przystawek. Unikaj wspólnych przekąsek, takich jak dipy, chipsy i pieczywo.

5. Bezpieczne sprzątanie.

Używaj rękawiczek do czyszczenia wszystkich naczyń i dokładnie odkażaj wszystkie powierzchnie i naczynia. Używaj bezdotykowych pojemników na śmieci.

6. Bezpieczne toalety.

Oferuj w łazienkach jednorazowe ręczniki dla gości i zachęcaj ich do korzystania z nich. Usuń ręczniki materiałowe, aby uniknąć zanieczyszczenia.

Odwiedź stronę CDC, aby uzyskać więcej informacji na temat zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby koronawirusowej poprzez ochronę osobistą i społeczną. I pozostań bezpieczny!

Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN z Savanna Malki, Dietetic Intern

Autor
Komentarze (0)
Zostaw komentarz