Pomidory świeże czy konserwowe: jak wybrać?

Lato zbliża się wielkimi krokami, a świeże owoce i warzywa są pyszne i sezonowe, dzięki czemu dodają smaku i konsystencji ulubionym letnim potrawom, od sałatek po kanapki i nie tylko. Pomidory zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników, takich jak błonnik oraz witaminy A i C, które sprzyjają zdrowiu serca, a także oczu, skóry i dziąseł. Pomidory zawierają także silny przeciwutleniacz i barwnik zwany likopenem, który nadaje pomidorom ich jaskrawoczerwony kolor i przyczynia się do zdrowia serca oraz zapobiegania nowotworom.

Choć lato przynosi obfite plony pomidorów, począwszy od przydomowych ogródków, przez targ farmerski, aż po lokalny supermarket, skąd wiesz, kiedy najlepiej wybrać pomidory świeże lub w puszce? Oto przewodnik, który pomoże Ci znaleźć inspirację.

Świeże pomidory

Pomidory lubią rosnąć w słonecznych, gorących miesiącach roku. Choć mogą być dostępne przez cały rok, często świeże pomidory są przewożone zimą na duże odległości lub uprawiane w ogrzewanych szklarniach. W okresie poza sezonem dostawa świeżych pomidorów z pola na talerz może trwać nawet dwa tygodnie. Z tego powodu zimowe pomidory nie dorównują letnim, dojrzewającym pomidorom. Świeże pomidory z pewnością dodadzą smaku wielu potrawom, takim jak sałatki, świeże salsy, bruschetty, kanapki i wrapy. Dlatego warto korzystać ze świeżych pomidorów, póki jest na nie sezon. Jeśli jednak nie masz ogrodu i musisz kupować świeże pomidory, możesz zarezerwować je do dań, w których świeżość naprawdę robi różnicę, takich jak sałatki i kanapki. Nie ma potrzeby używania świeżych pomidorów w daniach, w których używa się gotowanych pomidorów, takich jak zapiekanki i zupy.

Puszka Pomidory

Pomidory w puszce są zbierane w momencie, gdy ich smak i wartości odżywcze są najwyższe, a następnie konserwowane w ciągu zaledwie kilku godzin. Przy bardzo przystępnej cenie, taka forma pomidorów może być przyjazną dla budżetu, łatwą i wygodną opcją - nie wymaga mycia ani krojenia. Produkty z pomidorów w puszce nadal zawierają oryginalne składniki odżywcze; chociaż poziom witaminy C może być nieco niższy, likopen jest jeszcze bardziej biodostępny dzięki procesowi gotowania.

Pomidory w puszce występują w różnych postaciach, już przygotowane i gotowe do spożycia, takich jak sos pomidorowy, pasta pomidorowa, sos marinara, salsa oraz pomidory krojone w kostkę, duszone i całe. Produkty te zapewniają większą koncentrację smaku, co sprawia, że są doskonałym wyborem do takich dań, jak zupy, gulasze, sosy do makaronów, pizza i dipy. Ponieważ świeże pomidory mogą kosztować więcej - zwłaszcza zimą - prawdopodobnie najlepiej będzie używać przetworów pomidorowych z puszki do dań, w których konsystencja świeżych pomidorów nie jest tak ważna, takich jak dania z makaronu, pizza, curry, zupy, gulasze i zapiekanki.

Sprawdź tutaj jeden z moich ulubionych przepisów na zupę z pomidorów z puszki, czyli Tortillę.

Pomidory: Puszka vs. Świeże Przewodnik

Skorzystaj z tego przewodnika, aby określić, kiedy jest właściwy czas na użycie pomidorów z puszki lub świeżych.

Świeże Puszka
Koszt 1,98 za funt, organiczne, na gałązce* .98 za 14,4oz puszkę pomidorów w kostce**
Lokalna sezonowość (USA) Lato Zbiory latem, dostępne przez cały rok.
Smak jędrny, pulchny, soczysty, łagodny Wyższa koncentracja smaku, podobna lub czasem lepsza niż w przypadku świeżych pomidorów, w zależności od odmiany pomidora i sposobu przetwarzania.
Przydatność kulinarna Sałatki

Kanapki

Salsy

Pieczone

Grillowane

Pieczone

Kebaby

Bruschetta

Zupy

Makarony

Salsy

Pizze

Zapiekane dania z makaronu

Marynaty

Chili

Curry

Gulasze
Pizza

Zapiekanki

Wygoda Umyj, pokrój w plastry i kostkę według potrzeb Otwórz puszkę i dodaj do potraw
*W oparciu o dane dotyczące cen, 25 maja 2017 r., Walmart.com

**Na podstawie danych cenowych dla Hunt's, 24 maja 2017 r., Walmart.com

Napisane przez Melissę Samaroo, stażystkę dietetyczną i Sharon Palmer, RDN

Zdjęcie: Pomidory z mojego lokalnego targu rolnego, Sharon Palmer, RDN

Uwaga: Sharon jest doradcą żywieniowym Rady Wellness ds. produktów pomidorowych.

Autor