Świeża herbata imbirowa
Piłaś kiedyś prawdziwą, świeżą herbatę imbirową?
Jest kojąca i jednocześnie orzeźwiająca. Herbata imbirowa jest spożywana od stuleci, a jednak dopiero niedawno pojawiła się na moim stole. Uwielbiam ją!
Piłam herbatę imbirową, ponieważ lubię smak świeżego imbiru, ale ma ona o wiele więcej zalet niż tylko sam smak.
Herbata imbirowa to uroczy, lekko pikantny napój, który rozgrzewa w chłodne dni. To lekka, bezalkoholowa alternatywa dla nocnego drinka. Łagodzi rozstrój żołądka i niestrawność w przypadku nadmiernego objadania się w sezonie świątecznym (czyż nie tak jak my wszyscy?).
Podsumowując, przepis na świeżą herbatę imbirową to doskonały napój, który warto mieć w swoim repertuarze tej zimy. Gotowy, aby zrobić kilka?
Zastosowanie herbaty imbirowej
Herbata imbirowa to rozgrzewający napój na chłodne dni.
To miły poranny lub popołudniowy zastrzyk energii, a także relaksujący napój na wieczór. Jeśli masz ochotę na sezonowy napój, który nie jest tak ciężki jak gorąca czekolada, wypróbuj herbatę imbirową!
Herbata imbirowajest napojem bezalkoholowym, bezkofeinowym i praktycznie bezkalorycznym
(chyba że dodasz do niej słodzik). Jest to więc świetna opcja, jeśli ograniczasz któreś z powyższych.
Herbata z imbirem wspomaga trawienie, łagodzi rozstrój żołądka i może zmniejszyć nudności.
Może też przynieść ulgę kobietom cierpiącym na poranne mdłości. Według zarejestrowanej dietetyczki Lily Nichols (link afiliacyjny), "imbir jest najlepiej przebadanym ziołem stosowanym w czasie ciąży, a jego skuteczność w leczeniu nudności i wymiotów została udowodniona. Imbir był używany od wieków w celu zmniejszenia nudności i jest jedynym ziołem, które jest prawie powszechnie uważane za bezpieczne według konwencjonalnych standardów... imbirowe piwo lub imbirowe napoje gazowane zwykle nie mają wystarczającej ilości rzeczywistego imbiru, aby być skuteczne."
Proszę pamiętać, że nie jestem lekarzem. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli masz obawy dotyczące herbaty imbirowej.
Jak przyrządzić herbatę imbirową
Wypróbowałam kilka metod parzenia herbaty imbirowej i najprostszy sposób jest naprawdę najlepszy. Oto jak to zrobić:
- Pokrój świeży imbir w cienkie plasterki. Nie musisz go najpierw obierać, ale opłucz i wyszoruj wszelkie widoczne zabrudzenia. Na jedną filiżankę herbaty należy przeznaczyć około jednocalowy kawałek imbiru.
- W rondlu połącz imbir ze świeżą wodą (na każdą porcję użyj jednej filiżanki wody).
- Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu. W razie potrzeby zmniejszyć ogień, aby utrzymać delikatny wrzenie.
- Gotować na wolnym ogniu przez pięć minut (lub do 10 minut, jeśli chce się uzyskać bardzo mocną herbatę). Zwykle uważam, że po pięciu minutach herbata jest wystarczająco ostra.
- Przelej herbatę przez drobne sitko, aby wyłowić cały imbir. W razie potrzeby można podawać herbatę z cienką cząstką cytryny lub pomarańczy, aby uzyskać dodatkową kwasowość. Można też dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, który złagodzi ognisty smak imbiru.
Wariacje na temat herbaty imbirowej
Chcesz odmienić swoją zwykłą herbatę imbirową? Oto kilka prostych wariantów.
Herbata imbirowo-cynamonowa
Aby uzyskać więcej rozgrzewających przypraw, wystarczy dodać do herbaty laskę cynamonu, a następnie zagotować.
Herbata imbirowo-turmeryczna
Kurkuma zapewnia dodatkowe korzyści przeciwzapalne, a także zabawny pomarańczowy odcień i wyjątkowo pikantny, intrygujący smak. Potraktuj świeżą kurkumę w taki sam sposób, jak świeży imbir - pokrój ją w cienkie plasterki i dodaj do mieszanki imbiru i wody.
Herbata imbirowo-miętowa
Świeża mięta ma działanie chłodzące, które pomaga zrównoważyć ciepło świeżego imbiru. Dodaj kilka gałązek świeżej mięty do mieszanki, zanim zagotujesz ją na wolnym ogniu.
Imbirowy napój na gorąco
Teraz my mówimy. Dodaj świeży imbir do wody, gdy będziesz przygotowywać mój przepis na hot toddy.
Daj mi znać w komentarzach, jak smakuje Twoja herbata!
Z niecierpliwością czekam, aby usłyszeć, jak ją podajesz.
Masz ochotę na więcej rozgrzewających napojów?
- Najlepsza kawa po irlandzku
- Klasyczne Hot Toddy
- Klasyczne grzane wino
- Kremowe Złote Mleko
- Ulubiona Gorąca Czekolada
Aby uzyskać orzeźwiający zimny napój, spróbuj mrożonej herbaty parzonej na zimno.
Zobacz, jak zrobić herbatę imbirową
Świeża herbata imbirowa
- Prep Time: 1 minuta
- Czas gotowania: 9 minut
- Całkowity czas: 10 minut
- Wydajność: 1 filiżanka 1x
- Kategoria: Napoje
- Sposób przygotowania: Stovetop
- Kuchnia: Azjatycka
★★★★★
4,9 z 70 recenzji
Dowiedz się, jak zrobić herbatę ze świeżego imbiru w domu! To takie proste, dzięki temu prostemu przepisowi. Herbata imbirowa jest rozgrzewająca, relaksująca i kojąca dla rozstrojonych żołądków. Z przepisu wychodzi 1 filiżanka; w razie potrzeby pomnóż ilość.
Składniki
- 1-calowy kawałek świeżego imbiru (nie trzeba go obierać), pokrojony na kawałki nie szersze niż ¼cala
- 1 szklanka wody
- Opcjonalne dodatki smakowe (wybierz tylko jeden): 1 laska cynamonu, 1-calowy kawałek świeżej kurkumy (pokrojonej w cienkie plasterki, tak samo jak imbir) lub kilka gałązek świeżej mięty
- Dodatki opcjonalne: 1 cienka cząstka świeżej cytryny lub pomarańczy i/lub 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, do smaku.
Instrukcje
- Połącz pokrojony imbir i wodę w rondelku na dużym ogniu. Jeśli dodajesz laskę cynamonu, świeżą kurkumę lub świeżą miętę, dodaj je teraz. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, jeśli to konieczne, aby utrzymać delikatne wrzenie przez 5 minut (aby uzyskać wyjątkowo silny smak imbiru, gotuj na wolnym ogniu do 10 minut).
- Zdejmij garnek z ognia. Ostrożnie przelać mieszankę przez sitko do żaroodpornej miarki do płynów lub bezpośrednio do kubka.
- Jeśli chcesz, podawaj z plasterkiem cytryny i/lub odrobiną miodu lub syropu klonowego, do smaku. Podawać na gorąco.
Uwagi
Zrób to dla wegan:
Pamiętaj, aby użyć syropu klonowego, a nie miodu.
Przygotuj z wyprzedzeniem:
Pomnóż przepis według uznania, aby zrobić dużą porcję. Pozostawić resztki do ostygnięcia do temperatury pokojowej, następnie przykryć i przechowywać w lodówce do 4 dni. Pij schłodzony lub podgrzać do gorącej herbaty.
Pozostałość imbiru?
Imbir można zamrozić do wykorzystania w przyszłości. Jeśli imbir ma być później użyty do herbaty, można go przed zamrożeniem pokroić w cienkie plasterki. W przeciwnym razie należy zamrozić go w całości, aby uzyskać większą uniwersalność.