Zamień składniki w spiżarni na roślinne

Nie możesz znaleźć mąki lub drożdży? Nie ma problemu, wypróbuj te 9 zamienników składników z roślinnej spiżarni, aby szybko zrealizować swoje ulubione przepisy.

Potrzebujesz wielu niezbędnych składników, takich jak mąka, ziarna, masło orzechowe i fasola, w swojej roślinnej spiżarni, aby twoje ulubione posiłki znalazły się na stole. Bez względu na to, czy przygotowujesz partię ciasteczek czy makaronowe danie główne, zawsze będziesz musiał sięgnąć do szafki po te podstawowe składniki. Ale co zrobić, jeśli nie możesz znaleźć wszystkiego, czego potrzebujesz do tego specjalnego przepisu, który bardzo chcesz zrobić? Może być wiele powodów, dla których musisz dokonać szybkiej zamiany składników. W dzisiejszych czasach możesz mieć do czynienia z pustymi półkami w dziale spiżarni w lokalnym supermarkecie. A może dokonujesz zmiany w przepisie, aby dostosować go do alergii, profilu smakowego, preferencji dietetycznych lub dlatego, że po prostu zapomniałeś kupić dany składnik i nie masz ochoty na kolejną wyprawę do sklepu spożywczego. Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby zastąpić konkretne składniki w swojej spiżarni innymi, które możesz mieć pod ręką, a które zapewnią podobny smak, konsystencję i aromat. Dlatego właśnie dzielę się tym super prostym przewodnikiem po 9 roślinnych zamiennikach składników, aby pomóc Ci stworzyć niezawodne posiłki, oparte na składnikach, które masz w szafce. Ten przepis na chleb ze słodkich ziemniaków zawiera mąkę migdałową jako zamiennik dla części mąki pszennej.

9 roślinnych podmian składników w spiżarni

Brakująca pozycja Zastępowanie Jak używać
Drożdże Proszek do pieczenia

 

Używaj do przygotowania pikantnego i słodkiego chleba, babeczek, naleśników i ciasta na pizzę (używaj 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia na 1 szklankę mąki w przepisach)
Mąka pszenna Mączka migdałowa Użyj w tartach, ciasteczkach, gofrach, naleśnikach i słodkich chlebach (użyj w stosunku 1:1, aby zastąpić mąkę)
Cukier Syrop z agawy Używaj do ciasteczek, batonów, chlebów, placków i smoothie bowls lub jako dodatek do naleśników i płatków śniadaniowych (1 filiżanka cukru odpowiada ⅔ filiżanki agawy dla uzyskania słodkości, ale zmniejsz ilość płynu w przepisie o ¼ filiżanki)
Ciecierzyca, puszka Biała fasola, puszka Stosować w hummusie, miseczkach zbożowych, kulkach wegetariańskich, zupach, sałatkach i wegetariańskich burgerach (stosować jako zamiennik 1:1)
Makaron pszenny Makarony z pulpy (np. fasola, soczewica, ciecierzyca) Stosować w daniach z makaronem, sałatkach makaronowych, zupach warzywnych (stosować jako zamiennik 1:1)
Banany Daktyle

 

Używaj w smoothie, słodkich chlebach, ciastkach, batonach, owsiance (3 dojrzałe, średnie banany w przepisie to równowartość 1 ½ szklanki namoczonych, posiekanych daktyli).
Masło orzechowe Tahini Używaj w wypiekach, chlebach, batonach, ciastkach, sosach, winegretach i na tostach (zamień w proporcji 1:1).
Ryż, gotowany Kalafior

 

Przetwarzaj kalafior, aż osiągnie konsystencję gotowanego ryżu. Używaj w miseczkach z ziarnami, sałatkach, roślinnym smażonym ryżu (używaj jako zamiennik 1:1).
Olej Awokado, puree

 

Użyj w babeczkach, ciasteczkach, ciasteczkach brownies, sosie sałatkowym, sosie do makaronu (zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze na gładką masę lub rozgnieć widelcem; 1 średnie awokado odpowiada ½ szklanki oleju).

 

9 roślinnych zamienników składników w spiżarni

Jeśli nie masz tych składników, to żaden problem. Spróbuj tych zamienników.

Ten przepis na Muffiny kukurydziane używa proszku do pieczenia, aby je rozczynić.

1. Drożdże ➡ Proszek do pieczenia

Jednym z najczęstszych zamienników drożdży w wypiekach jest proszek do pieczenia, ponieważ oba te składniki są lekko kwaśne, co jest cechą niezbędną do wyrośnięcia chleba. Aby prawidłowo używać tego zamiennika, upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości proszku do pieczenia: około 1 ¼ łyżeczki na każdą 1 filiżankę mąki, o której mowa w przepisie. Możesz nie uzyskać tej samej lekkiej, zwiewnej, drożdżowej wysokości i smaku, ale proszek do pieczenia może być stosowany zarówno w pikantnych, jak i słodkich wypiekach, jako opcja dodająca objętości chlebom, ciastu na pizzę, naleśnikom, gofrom i muffinom.

Spróbuj tych migdałowych ciasteczek z lawendą, które zawierają mąkę migdałową.

2. Mąka pszenna ➡ Mąka migdałowa

Mąkę pszenną można z łatwością zastąpić mączką migdałową, która ma bardzo podobną konsystencję do mąki pszennej, w stosunku jeden do jednego. Wystarczy użyć mączki migdałowej w miejsce mąki w przepisie i wymieszać ją z innymi składnikami przewidzianymi w przepisie. Mączka migdałowa może być używana w słodkich wypiekach, takich jak tarty, ciasteczka, słodkie chleby, a także chleby śniadaniowe, takie jak gofry i naleśniki.

Użyj agawy, aby osłodzić przepisy, takie jak ten Matcha Tea Smoothie Bowl.

3. Cukier ➡ Syrop z Agawy

Prostym zamiennikiem cukru (białego lub brązowego), który zapewnia podobną słodycz w przepisach, jest syrop lub nektar z agawy. Główna różnica między tymi dwoma składnikami polega na tym, że cukier jest substancją słodzącą w proszku, podczas gdy agawa jest substancją słodzącą w płynie. Zamień 1 filiżankę cukru w przepisie na ⅔ filiżanki agawy i zmniejsz ilość płynu w przepisie o ¼ filiżanki. Dodaj agawy do ciasteczek, smoothie bowls lub jako dodatek do dań śniadaniowych, takich jak naleśniki, gofry i owsianka, aby uzyskać dodatkową słodycz.

Użyj białej fasoli w miseczkach, takich jak ta z przepisu na Green Goddess Buddha Bowl.

4. Ciecierzyca w puszce ➡ Biała fasola w puszce

Fasola w puszce jest jedną z najbardziej niesamowitych rzeczy w twojej spiżarni, ponieważ jest uniwersalna, trwała i pyszna! Ogólnie rzecz biorąc, fasola jest doskonałym źródłem błonnika, co oznacza, że pomaga w kontroli głodu i jest korzystna dla kontroli wagi. Ciecierzyca jest teraz gorącą fasolą w puszce, z wieloma przepisami wzywającymi do tych smacznych roślin strączkowych. Co więc zrobić, gdy w spiżarni zabraknie fasoli garbanzo (aka, ciecierzycy)? Po prostu zastąp je białą fasolą z puszki. Biała fasola i fasola garbanzo mają stosunek wymiany jeden do jednego w przepisach, i zawierają podobne smaki i tekstury, które pozwalają na proste zastąpienie. Biała fasola może być wykorzystana w hummusie, kulkach wegetariańskich, sałatkach, daniach ratatouille, miseczkach z ziarnami i nie tylko!

Możesz zamienić zwykły makaron w przepisach na makaron pulsacyjny, jak na przykład w tym przepisie na grzybowy makaron z soczewicą.

5. Makaron pszenny ➡ Makaron Pulse

Jeśli nie masz już makaronu na bazie pszenicy, możesz go po prostu zastąpić bogatym w białko, bezglutenowym, bogatym w składniki odżywcze zamiennikiem znanym jako makaron pulsacyjny. Makaron pulsacyjny jest zazwyczaj wykonany z soczewicy, ciecierzycy, grochu lub fasoli. Do tego pysznego makaronu możesz dodać różnego rodzaju przyprawy, a także dowolne warzywa i białko pochodzenia roślinnego. Niektóre dania z makaronem, które są niezwykle aromatyczne, to grzybowa bomba z soczewicy i cytrynowy groszek z makaronem.

Używaj daktyli do słodzenia przepisów, takich jak imbirowo-gruszkowo-daktylowe owsianki.

6. Banany ➡ Daktyle

Banany są niezbędnym składnikiem chleba bananowego i muffinów, ale co jeśli jesteś poza domem, a chcesz, aby słodka moc owoców znalazła się w twoich wypiekach? Jednym ze sposobów na zastąpienie dodanej słodyczy banana jest użycie daktyli w swoich przepisach! Daktyle mogą z łatwością zastąpić banany w smoothie czy dodatek do owsianki. Oprócz pysznego smaku, daktyle mają podobne korzyści zdrowotne jak świeże owoce, ponieważ są pełne składników odżywczych, takich jak witaminy A, C i K, błonnik, mangan, potas, miedź i wiele innych. W jednym przepisie zastąp trzy dojrzałe, średnie banany 1 ½ szklanki namoczonych, posiekanych daktyli. Aby uzyskać więcej informacji na temat korzyści zdrowotnych płynących z suszonych owoców, kliknij tutaj.

Ten przepis na Dressing Imbirowy Tahini jest doskonałym dodatkiem do sałatek i misek.

7. Masło orzechowe ➡ Tahini

Wyjątkowym zamiennikiem dla masła orzechowego jest tahini (pasta z nasion sezamu), ponieważ oba produkty mają podobną kremową konsystencję i bogaty smak. Podobnie jak masło orzechowe, tahini dostarcza zdrowego tłuszczu,

jak również innych kluczowych składników odżywczych. Tahini doskonale sprawdza się w dressingach, hummusie i sosach do miseczek z ziarnami. Jednak jej orzechowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że świetnie zastępuje masło orzechowe w Twoich ulubionych przepisach. Spróbuj tahini zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach, takich jak ciasteczka, batoniki, curry, smoothie i sałatki. Zamiast masła orzechowego na porannym toście, możesz posmarować go tahini, aby uzyskać pyszną, zdrową przekąskę lub pomysł na posiłek. Użyj kalafiora do zrobienia "ryżu" w następnym przepisie.

8. Ryż - Ryż kalafiorowy

Oto zdrowy, niskowęglowodanowy zamiennik gotowanego ryżu: ryż z kalafiora. Po prostu ugotuj kalafiora i pokrój go na kawałki wielkości ryżu - sprawdź mój przewodnik krok po kroku, jak go zrobić tutaj. Ryż kalafiorowy jest świetną alternatywą, jeśli nie masz pod ręką ryżu, ponieważ istnieje wiele przypraw i warzyw, które wzbogacają jego smak, jak na przykład ten pomysł na kalafiorowy ryż z kolendrą i limonką.  

9. Olej ➡ Awokado

Szukasz zdrowego dla serca, roślinnego, nienasyconego tłuszczu, który może zastąpić olej zarówno do gotowania, jak i pieczenia? Aby awokado uzyskało cienką konsystencję, zmiksuj je w robocie kuchennym lub blenderze. Zastąp jedną średnią porcję zmiksowanego awokado ½ szklanki oleju w swoim przepisie. Spróbuj zastąpić olej olejem awokado zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach, takich jak ciasteczka, ciasteczka brownies, sos do makaronu, sos sałatkowy i muffiny.  

Autor