Najnowsze informacje o przekąskach

Czy jest to szybki kęs w drodze do pracy, zastrzyk energii w połowie dnia, czy słodki przysmak przed położeniem się na noc, przekąski stają się coraz bardziej powszechne w dzisiejszym społeczeństwie. W rzeczywistości około 50% wszystkich okazji do jedzenia to przekąski, według Shelley Balanko, PhD, wybitnego eksperta od trendów przekąskowych z The Hartman Group, który przemawiał na konferencji żywieniowej w styczniu 2019 roku w Toronto w Kanadzie.

Z przekąskami szybko stającymi się zszywką w codziennym wzorze jedzenia osób, rodzin i dzieci, możesz zastanawiać się, jak doszło do tej ewolucji przekąsek i gdzie ta nowa norma pasuje do zdrowego stylu życia. Dlatego właśnie dzielę się najnowszymi odkryciami dotyczącymi tego, jak na nowo definiuje się tradycyjne pory posiłków i dlaczego "przekąski" stają się coraz bardziej popularnym terminem.

Cytrusowy tost z tahini

Przekąski w Ameryce

Podczas gdy wiele osób postrzega przekąski jako integralną część swojej codziennej rutyny, nie zawsze tak było. Kiedyś uważano, że przekąski są nieco osobliwe, a społeczeństwo preferowało tradycyjny schemat posiłków 3 razy dziennie. Jednak zmiany społeczne, ekonomiczne i kulturowe na nowo zdefiniowały dzisiejsze zachowania i normy żywieniowe. Według Balanko, wszystko, co robimy, jak robimy zakupy i co cenimy, stale ewoluuje. To z kolei zwiększyło akceptowalność przekąsek, wprowadzając jednocześnie nową łatwość do zabieganego stylu życia.

Obecnie tradycyjne posiłki są często zastępowane lub towarzyszą im zindywidualizowane przekąski, szczególnie u młodszych konsumentów, ponieważ oferują one różnorodność i możliwość odkrywania nowych potraw. W ten sposób odchodzi się od bardziej przewidywalnego schematu odżywiania i wnosi świeże spojrzenie na świat możliwości żywieniowych. W rzeczywistości 47% konsumentów twierdzi, że przez większość dnia nie może obejść się bez przekąski. Jeśli brzmi to jak Ty, nie jesteś sam! "91% konsumentów podjada wiele razy w ciągu dnia, a z tego 8% rezygnuje z posiłków na rzecz całodziennego podjadania" - mówi Balanko.

Hummus z zielonego groszku

Zindywidualizowana równowaga w nowoczesnej przekąsce

Wraz ze spadkiem ogólnego spożycia kolacji, nie tylko wzrosła liczba przekąsek wśród konsumentów, ale także oczekiwania dotyczące tego, czym powinna być przekąska i jakie korzyści z niej wynikają. Według Balanko, istnieją trzy główne elementy, które pomagają scharakteryzować nowoczesne ramy przekąsek: odżywianie, optymalizacja i przyjemność.

Przekąski odżywcze są postrzegane jako sposób na złagodzenie głodu, podtrzymanie energii i utrzymanie organizmu w pełnej sprawności. Te przekąski prawdopodobnie zawierają dobre źródło pełnych ziaren, błonnika, białka i tłuszczu. Przekąski optymalizujące mają na celu dać organizmowi szybką energię, pomóc mu odzyskać siły, zwiększyć koncentrację umysłową i złagodzić stres. Niektóre z nich mogą zawierać białko, kofeinę, określone witaminy i minerały, antyoksydanty lub inne pokarmy o niskiej zawartości cukru. Przekąski dla przyjemności są często używane jako odpust, nagroda, komfort lub zaspokojenie pragnienia. Przekąski te mogą zapewniać charakterystyczny smak, nostalgię, przyciągające wzrok piękno lub ogólne przyjemne doświadczenie. Analizując trendy w tych trzech głównych kategoriach, Balanko podaje, że 56% wszystkich okazji do przekąsek odzwierciedla potrzebę odżywiania, 34% - potrzebę optymalizacji, a 49% - potrzebę przyjemności.

Co więc to wszystko oznacza? Przekąski nie są już postrzegane jako puste kalorie lub coś, co można zjeść bezmyślnie. Zamiast tego konsumenci postrzegają przekąski jako sposób na zaspokojenie konkretnych potrzeb, oczekując więcej od spożywanych produktów. Wybór przekąsek jest często oparty na priorytetach, które są unikalne dla każdej osoby i mogą się zmieniać co tydzień, codziennie lub nawet chwilowo, mówi Balanko. Mimo, że podjadanie późno w nocy spadło z 33% do 26%, co w dużej mierze zawdzięczamy millenialsom, podjadanie ma tendencję do stałego zwiększania się w miarę upływu dnia. Ten schemat często zaczyna się od przekąsek bogatych w składniki odżywcze, aby się odżywiać i optymalizować, a kończy się chęcią na przyjemne przekąski, gdy dzień dobiega końca.

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego w niektóre dni nadmiernie podjadasz, a w inne mniej, być może doświadczasz cyklicznych zmian w zachowaniu związanym z podjadaniem. Według Balanko, w miarę upływu tygodnia tradycyjna struktura jedzenia ma tendencję do rozluźniania się i zwiększa się nacisk na wypoczynek i socjalizację. Pragnienie komfortu i nagrody po stresującym tygodniu pracy może zwiększyć i zmienić rodzaje spożywanych przekąsek. Balanko stwierdza, że "dostępność do różnych rodzajów i marek żywności umożliwia ciągłą konsumpcję i wymaga większej powściągliwości".

Dark Chocolate Cherry Energy Mix

Zmiana w kierunku świadomego, bogatego w składniki odżywcze podjadania

W miarę jak zmienia się rozmiar, częstotliwość i czas spożywania posiłków, łatwo jest wejść w nawyk niezdrowego podjadania, co z czasem może prowadzić do problemów zdrowotnych. Choć zawsze warto zwracać uwagę na ilość spożywanych przekąsek i to, jak komponują się one z resztą posiłków, duży nacisk należy położyć na ich jakość. Balanko stwierdza, że "mini posiłki" często zacierają granicę między posiłkiem a przekąską. Resztki są doskonałym przykładem przekąski, która stała się "mini posiłkiem". O ile świetnie jest wykorzystać resztki na kolejną przekąskę, o tyle należy uważać na kontrolę porcji, jeśli przekąska stanie się przypadkowym czwartym posiłkiem, na który nie można sobie pozwolić w bilansie energetycznym na dany dzień.

Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest, aby rozpoznać, że istnieje duża różnica między przekąszaniem torby chipsów ziemniaczanych podczas oglądania ulubionego serialu a garścią zdrowej mieszanki szlaków pełnej białka i błonnika roślinnego podczas porannego spaceru. Wraz z rosnącym zrozumieniem tego rozróżnienia, Balanko zauważa, że 38% osób zgłosiło zmianę nawyku podjadania w ciągu ostatnich 5 lat, przechodząc na zdrowsze wybory, w tym więcej owoców, warzyw i zmniejszenie wielkości porcji. Ten ruch w kierunku ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia pozwolił sklepom spożywczym i restauracjom dostrzec zapotrzebowanie na artykuły spożywcze, które zapewniają optymalne odżywianie, wygodę i korzyści dla organizmu. Ta zmiana zapewniła konsumentom wiele opcji, w zależności od ich wyborów dotyczących sposobu odżywiania i stylu życia. Wraz z rosnącą popularnością przekąsek, redefinicją tradycyjnych pór posiłków, wzrostem świadomości wśród konsumentów oraz zainteresowaniem świeżą, mniej przetworzoną żywnością, która zapewnia trwałą energię, stanowi obietnicę zdrowszego jutra.

Napisane przez Clara Paternite, Dietetic Intern z Sharon Palmer, MSFS, RDN

Obraz: Baked Pear Trail Mix, Sharon Palmer, MSFS, RDN

Autor