Sałatka ogórkowo-pomidorowa z dressingiem greckim

Kiedy na dworze jest piekielnie gorąco, ta sałatka z ogórków i pomidorów jest dokładnie tym, na co mam ochotę.

Ten przepis jest chrupiący i orzeźwiający, lekki, ale satysfakcjonujący.

W skład sałatki wchodzą świeże ogórki, pomidorki koktajlowe, niezbyt duża ilość czerwonej cebuli, świeże zioła i opcjonalnie ser feta. Po dodaniu do niej greckiego dressingu, ta podstawowa kombinacja jest kolejnym dowodem na to, że letnie produkty nie potrzebują wiele pomocy, aby smakować spektakularnie.

Przynieś ten przepis na sałatkę z pomidorów i ogórków na następne spotkanie lub podaj ją w domu jako dodatek do sałatki. Sałatka dobrze się przechowuje przez kilka dni w lodówce.

Uwielbiam resztki z kanapek - ta sałatka byłaby idealna z moją kanapką Caprese, wegetariańską kanapką BLT lub kanapką z hummusem Green Goddess. Mam nadzieję, że wkrótce ją zrobisz!

 

Ogórek Pomidor Sałatka Składniki

Ogórek

Ależ oczywiście! Do tej sałatki użyj jednego ogórka angielskiego lub dwóch ogórków perskich. Wolę te odmiany od standardowych ogórków ogrodowych, ponieważ ich skórka nie jest gorzka i są wyjątkowo chrupiące. Możesz jednak użyć zwykłego ogórka, jeśli taki właśnie posiadasz - spróbuj go najpierw i obierz połowę lub całość skórki, jeśli jest gorzka.

Pomidory

Pomidorki koktajlowe idealnie nadają się do tej sałatki, ponieważ są małe, aromatyczne i bardziej mięsiste niż wodniste. Przekrój je na pół, jeśli są małe lub średnie, a większe na ćwiartki.

Czerwona cebula

Czerwona cebula może być zbyt mocna, więc oswoimy jej intensywność, mocząc ją przed użyciem w wodzie z lodem. Po prostu pokrój cebulę w plastry i umieść ją w misce z lodowatą wodą, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać pozostałe składniki. Namaczanie sprawia, że cebula jest bardziej chrupiąca i ładna.

Opcjonalnie ser Feta

Ta sałatka spodoba Ci się tak czy inaczej. Feta oferuje małe porcje kremowego, słonego smaku. Bez niej, sałatka smakuje wyjątkowo lekko i orzeźwiająco, jak sałatka w spa!

Świeża bazylia lub koperek

Ta sałatka nie jest kompletna bez świeżych ziół. Użyj kombinacji tych dwóch lub samej bazylii, w zależności od tego, co wolisz.

Dressing grecki

Na koniec podrzucimy sałatkę z moim ulubionym greckim sosem sałatkowym. Jest wyrazisty i wyrazisty, więc możesz użyć mniejszej ilości. Czasami sałatki tego typu pływają w oleju, ale nie w tej.

Możesz albo przeciąć składniki sosu sałatkowego na pół, aby uzyskać idealną ilość dla tej sałatki, lub jeszcze lepiej, zrób pełną partię, aby cieszyć się na zielonych sałatach przez cały tydzień.

Więcej Summer Sałatki cieszyć

Te orzeźwiające sałatki funkcje lato najlepszych pomidorów i ogórków:

  • Łatwa sałatka pomidorowa
  • Sałatka Fattoush
  • Sałatka ogórkowa Gaby
  • Heirloom Caprese Sałatka z Burrata
  • Warstwowa Panzanella

Proszę dać mi znać, jak twoja sałatka okazuje się w komentarzach.

Uwielbiam słuchać od Ciebie. Drukuj

Sałatka ogórkowo-pomidorowa z dressingiem greckim

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 20 minut (plus 10 minut czasu odpoczynku)
  • Wydajność: 6 porcji 1x
  • Kategoria: Sałatka
  • Sposób przygotowania: Ręcznie
  • Kuchnia: Śródziemnomorska
  • Dieta: Bezglutenowa

5 z 6 recenzji

Ten przepis na sałatkę z ogórków i pomidorów jest lekki, orzeźwiający i idealny na lato! Zawiera świeży ogórek, pomidorki cherry, liściaste zioła, opcjonalnie fetę i grecki sos. Przepis daje 6 porcji.

Składniki

  • ½ średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w krótkie paski
  • 1 ogórek angielski lub 2 ogórki perskie, cienko pokrojone w krążki
  • 1 pinta (2 filiżanki) pomidorki koktajlowe, połówki lub ćwiartki, jeśli duże
  • ⅓ filiżanki kruszonego sera feta (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stoł owe cienko pokrojonej świeżej bazylii
  • 2 łyżkistołowe posiekany świeży koperek lub bazylii dodatkowych
  • ⅓ filiżanki grecki Dressing sałatkowy*.

Instrukcje

  1. Umieść cebulę w małej misce z wodą z lodem i pozwól jej się moczyć przez co najmniej 5 minut, aby oswoić smak.
  2. W międzyczasie, połącz ogórek, pomidorki koktajlowe, opcjonalnie fetę i zioła w średniej misce do serwowania. Kiedy cebula będzie już odsączona, dodać ją do miski. Skropić sałatkę dressingiem i wymieszać, aby się połączyła.
  3. Aby uzyskać najlepszy smak, pozostawić sałatkę na co najmniej 10 minut przed podaniem. Sałatkę można przechowywać w lodówce, pod przykryciem, do 4 dni.

Uwagi

*Uwaga dotycząca dressingu:

Będziesz potrzebował około połowy całego przepisu na sos do sałatek. Albo podziel składniki na pół, aby zrobić tylko to, czego potrzebujesz, lub jeszcze lepiej, zrób pełną partię dla przyszłych sałatek! W lodówce będzie przechowywany przez około 1 tydzień.

Zrób go bez nabiału/wegańskim:

Pomiń ser feta.

 

Autor