Radzenie sobie z refluksem żołądkowo-przełykowym za pomocą diety roślinnej

Pomóż rozwiązać te objawy GERD (refluks żołądkowo-przełykowy), jedząc dietę bogatą w całe pokarmy roślinne.

Czy masz nieprzyjemny refluks żołądkowy i zgagę od czasu do czasu? Nie jesteś sam! A jeśli cierpisz na GERD, ta uciążliwa dolegliwość może dokuczać Ci wiele razy w tygodniu. Co więc możesz z tym zrobić? Jedzenie diety opartej na roślinach może przynieść ulgę w GERD, czyli medycznym określeniu częstego refluksu kwasu występującego częściej niż dwa razy w tygodniu. Wykazano, że dieta roślinna, w tym dieta wegetariańska lub wegańska, a nawet roślinna dieta śródziemnomorska, zmniejsza refluks krtaniowo-gardłowy, powszechnie znany jako kwaśny refluks.

Grecka fava

Co Co powoduje chorobę refluksową przełyku?

GERD jest spowodowany, gdy dolny zwieracz przełyku (LES) nie zamyka się prawidłowo lub nie napina się tak, jak powinien. LES ma się otwierać i rozluźniać podczas połykania, a następnie zamykać po zakończeniu połykania i jedzenia. Kiedy LES działa nieprawidłowo i pozostaje otwarty, kwas solny (HCl) z żołądka przemieszcza się z powrotem do przełyku, powodując uczucie pieczenia i ból. Pieczenie może być intensywne, ponieważ stężenie kwasu HCl w organizmie waha się od 1-3 w skali pH, czyli jest słabsze niż kwas akumulatorowy i silniejsze niż sok cytrynowy. Choroba refluksowa przełyku może również powodować nieprzyjemne objawy, takie jak nadmierne prześwitywanie gardła, kaszel i przewlekły ból gardła.

Sorgo Berry Breakfast Bowl

Jedzenie aby pomóc na GERD

Roślinny styl życia, taki jak dieta wegetariańska lub wegańska, a nawet śródziemnomorski styl jedzenia, może być idealnym sposobem, aby pomóc zmniejszyć objawy refluksu. Jedzenie roślinne kładzie nacisk na więcej całych, nieprzetworzonych pokarmów roślinnych, w tym owoców, warzyw, ziaren, orzechów i nasion. Badania wykazują poparcie dla takiego sposobu odżywiania. W ostatnim badaniu, objawy refluksu zostały zredukowane o około 40% przy stosowaniu diety śródziemnomorskiej w porównaniu do 27% przy stosowaniu standardowej diety i leczeniu refluksu kwasem żołądkowym za pomocą inhibitorów pompy protonowej (PPI), które zazwyczaj występują jako dostępne bez recepty leki na zgagę, takie jak Prilosec, Prevacid i Nexium. IPP są skuteczne w leczeniu refluksu kwaśnego i długotrwałych stanów refluksowych, takich jak GERD, ale badania sugerują, że ich przyjmowanie wiąże się z ryzykiem. Nowe badanie wykazało, że IPP nie powinny być stosowane przez dłuższy czas ze względu na szkodliwe skutki zdrowotne. IPP zostały powiązane z demencją, interferencją z lekami krwi, progresją choroby nerek, niedoborem mikroelementów i zmniejszeniem gęstości mineralnej kości.

Inne badanie z 2017 r. osób z refluksem kwasowym, które spożywały dietę roślinną składającą się głównie z owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów i pełnych ziaren z dużą ilością błonnika, wykazało 63% zmniejszenie objawów w ciągu zaledwie sześciu tygodni. Badacze donoszą, że dieta roślinna była bardziej skuteczna niż stosowanie leków dostępnych bez recepty. Może to być spowodowane tym, że pokarmy roślinne zawierają fitochemikalia, które mają właściwości ochronne. Jedną z korzyści płynących z tych fitochemikaliów jest zmniejszenie stanu zapalnego, który może powodować nieprzyjemne skutki refluksu.

Wraz z jedzeniem diety bardziej opartej na roślinach, spróbuj kilku innych wskazówek, aby zarządzać GERD. The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) zaleca jedzenie małych, częstych posiłków w ciągu dnia, aby złagodzić objawy GERD. NIDDK zaleca również unikanie pokarmów spustowych, takich jak czekolada, kawa, tłuste lub pikantne potrawy.

Przejście na dietę roślinną w przypadku GERD

Należy dążyć do odżywiania się w oparciu o produkty roślinne, skupiając się na pełnych, minimalnie przetworzonych owocach i warzywach, pełnych ziarnach, orzechach i nasionach oraz roślinach strączkowych, takich jak fasola i soczewica. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą roślinną, możesz zainspirować się dietą śródziemnomorską, która jest doskonałym sposobem na przejście od standardowej, bogatej w mięso diety amerykańskiej do takiej, która skupia się głównie na roślinach. Dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na proste zasady spożywania zdrowych tłuszczów i minimalnie przetworzonych, pełnowartościowych pokarmów roślinnych, które są bogate w błonnik. Zachęca się do spożywania zdrowszych źródeł białka, takich jak rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.

Porady żywieniowe oparte na produktach roślinnych dla GERD

Przejdź na dietę roślinną, aby pomóc w leczeniu GERD, korzystając z tych pomocnych wskazówek.

Sałatka jarmużowa z jęczmieniem w słoiku Mason Jar z kurkumowym winegretem
  • Gotuj na oliwie z oliwek. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest doskonałym olejem do gotowania, jak również do przyprawiania sałatek. Jest ona minimalnie przetworzona w porównaniu z innymi olejami roślinnymi i zawiera zdrowy profil tłuszczów.
  • Jedz więcej warzyw. Śródziemnomorskie supergwiazdy, takie jak zielone warzywa, oliwki, awokado, pomidory, grzyby, marchew, bakłażan, cebula, czosnek i papryka są łatwo dostępne i łatwe do przygotowania opcje oparte na roślinach. Jeśli jednak pomidory wywołują refluks kwasowy, być może będziesz musiała ograniczyć je w swojej diecie.
Grillowane brzoskwinie z bazylią
  • Wprowadź owoce. Owoce z włóknistą skórką, takie jak jagody i jabłka oraz pikantne pestki granatu, są doskonałymi słodkimi dodatkami do zdrowego planu żywieniowego. Banany są również lekkostrawne i zawierają korzystne elektrolity. Owoce cytrusowe są zalecane ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniającej witaminy C, ale mogą wywoływać refluks kwasowy u niektórych osób, więc być może będziesz musiał ograniczyć je w swojej diecie, jeśli stanowią problem.
  • Pamiętaj o błonniku. Spożywanie pokarmów roślinnych bogatych w błonnik, takich jak soczewica, fasola, ciecierzyca i pełne ziarna jest integralną częścią tego stylu odżywiania. Ciesz się ciecierzycą w hummusie z pełnoziarnistym chlebem pita, aby uzyskać pyszny zastrzyk błonnika.
Tosty z czosnkiem i awokado
  • Wybieraj zdrowe tłuszcze w umiarkowanych ilościach. Wybieraj zdrowe tłuszcze jako część swoich posiłków w umiarkowanych ilościach - skup się na tłuszczach pochodzących z awokado, orzechów, nasion i oliwek.
  • Roślinne zamienniki nabiału. Wzbogacone mleko roślinne, sery i jogurty to doskonałe sposoby na dostarczenie wapnia i witaminy D dla zdrowia kości.
Risotto z soczewicy z groszkiem

  • Spożywajbiałko roślinne. Postaraj się włączyć do diety rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica, orzechy (które są również pełne przeciwutleniającej witaminy E i zdrowych tłuszczów wspomagających zdrowie serca) oraz żywność sojową, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko. Nasiona, takie jak len, chia i dynia, są kolejnym źródłem białka, jak również błonnika.
  • Zdrowo się nawadniaj. Pij wodę jako źródło nawodnienia numer jeden i pamiętaj, że napoje z kofeiną mogą wywołać refluks żołądka u niektórych osób.

Dla innych istotnych przewodników na temat roślinnego jedzenia dla zdrowia, sprawdź następujące:

Jedzenie dla IBS na diecie roślinnej z Kate ScarlataZwalczaj
cukrzycę roślinamiJak
zarządzać chorobą nerek na diecie

roślinnej?

Napisane przez Brooke Ellis, Dietetic Intern z Sharon Palmer, MSFS, RDN

Sprawdź jeden z moich ulubionych dostawców online zdrowej, roślinnej, zrównoważonej żywności ekologicznej i produktów, Thrive Market. Uzyskać 25% zniżki dzisiaj przez chwytając ten kod rabatowy dzisiaj! Uwaga: To jest program partnerski, z którym współpracuję.

Więcej narzędzi do jedzenia i życia po dobroci

Autor