Życie bez glutenu z celiakią

Zdrowa dieta roślinna, oparta na produktach bezglutenowych, skupia się na minimalnie przetworzonej żywności roślinnej, takiej jak pełnoziarniste produkty bezglutenowe, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, orzechy i nasiona - jak pokazano powyżej.

Szacuje się, że 1 na 133 Amerykanów, czyli około 1% populacji, choruje na celiakię. Celiakia jest genetycznym zaburzeniem autoimmunologicznym, które uszkadza jelito cienkie. Jelito cienkie ulega uszkodzeniu w wyniku spożycia glutenu, co wywołuje reakcję immunologiczną. Ta reakcja immunologiczna atakuje kosmki jelita cienkiego. Składniki odżywcze nie są prawidłowo wchłaniane, gdy kosmki są zniszczone. Dieta w 100% bezglutenowa jest obecnie jedynym dostępnym sposobem leczenia celiakii.

Co to jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek występujących w pszenicy i pokrewnych zbożach, takich jak jęczmień, żyto oraz wszystkie ich gatunki i mieszańce. Gluten pomaga żywności zachować jej kształt, działając jak klej, który utrzymuje żywność w całości. Jeśli cierpisz na celiakię lub nietolerancję glutenu, koniecznie musisz wiedzieć, czy gluten znajduje się w Twoim pożywieniu, a nawet w produktach do pielęgnacji urody. Tak wiele produktów, które uważasz za bezglutenowe, może takimi nie być. Gdy zaczniesz bardziej aktywnie podchodzić do tego, co dzieje się w twoim ciele, a nawet na twojej skórze, twoje ciało stanie się szczęśliwsze i zdrowsze.

Żywność, która często zawiera gluten

Poniższe pokarmy często zawierają gluten, ale ważne jest, by czytać etykiety. Wiele z tych produktów tradycyjnie zawiera gluten, ale mogą być dostępne także wersje bezglutenowe.

  • Pieczone mięso, drób lub owoce morza
  • Makarony
  • Chleb, bułki do kanapek
  • Pieczywo do pizzy
  • Muffiny, bajgle
  • Ciasta, pączki, naleśniki
  • Krakersy
  • Płatki zbożowe
  • Granola
  • Makaron

Zaskakujące produkty, które mogą zawierać gluten
Poniższe produkty mogą zawierać gluten, nawet jeśli tego nie podejrzewasz. Dla bezpieczeństwa czytaj etykiety na produktach spożywczych i pytaj w restauracjach.

  • Restauracyjne potrawy z jajek (niektóre restauracje dodają do jajek ciasto naleśnikowe. Było to dla mnie zaskoczeniem, zwłaszcza w jednym z najbardziej popularnych miejsc śniadaniowych w USA: IHOP).
  • Owies (jest naturalnie bezglutenowy, ale często jest zanieczyszczony glutenem)
  • Frytki (niektóre są gotowane w cieście)
  • Chipsy ziemniaczane (niektóre mają przyprawy zrobione z octu słodowego lub skrobi pszennej)
  • Przetworzone wędliny obiadowe (mogą być wypełnione mąką pszenną dla nadania tekstury)
  • Słodycze (Twix: pszenica, Kit Kat: pszenica, Milky Way original: słód jęczmienny)
  • Syrop z brązowego ryżu (może zawierać enzymy jęczmienne)
  • Substytuty mięsa (wiele z nich zawiera gluten pszenny i jest panierowanych)
  • sosy sałatkowe (mogą zawierać ocet słodowy, sos sojowy lub mąkę)
  • Opłatki komunijne (zazwyczaj wykonane z pszenicy)
  • Zupy w puszkach (zagęszczacze mogą być wykonane z pszenicy)
  • Ogórki kiszone na bazie octu słodowego (Vlastics i Heinz's są bezglutenowe)
  • Guma do żucia (może zawierać proszek na bazie glutenu, który zapobiega przyklejaniu się gumy)

Produkty kosmetyczne i inne przedmioty, które mogą zawierać gluten
Poniższe produkty również mogą zawierać gluten - upewnij się, że czytasz etykiety.

  • Szminka (może zawierać składniki pszeniczne)
  • Błyszczyk do ust (łatwo się wchłania i może zawierać skrobię pszenną)
  • Witaminy i minerały (mogą zawierać gluten, taki jak pszenica)
  • Leki (mogą zawierać skrobię pszenną jako środek ochronny, spoiwo, barwnik, smar i substancję wypełniającą)

Pomocne wskazówki dotyczące przechodzenia na dietę bezglutenową

  • Bądź dociekliwy, gdy kupujesz jedzenie w restauracjach lub produkty w sklepach. Zadawaj pytania obsłudze restauracji, szefowi kuchni lub sprzedawcy w sklepie, aby mieć pewność, czy dany produkt zawiera gluten.
  • Poszukaj informacji w Internecie. Możesz znaleźć cenne informacje na renomowanych stronach internetowych, a także w recenzowanych artykułach na temat bezglutenowego stylu życia.
  • Co najważniejsze, jeśli przechodzisz na bezglutenowy styl życia, porozmawiaj z lekarzem, np. z zarejestrowanym dietetykiem. Zdobycie wiedzy na temat zdrowego odżywiania się na diecie bezglutenowej jest bardzo ważne. Wiele osób zastępuje swoje ulubione produkty glutenowe zbyt przetworzonymi opcjami bezglutenowymi, co nie jest najlepszym wyborem. Wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości błonnika lub innych niezbędnych składników odżywczych. Stosowanie diety pełnej zdrowych bezglutenowych ziaren, roślin strączkowych, orzechów, nasion, chudego białka, owoców i warzyw to świetny początek przejścia na dietę bezglutenową.
  • Zwracaj uwagę na oznakowanie produktów bezglutenowych. Zgodnie z rozporządzeniem FDA "produkt bezglutenowy" jest dobrowolnym oznaczeniem, które producenci mogą stosować na etykietach swoich produktów. Jednak producenci, którzy oznaczają swoją żywność jako "bezglutenową", są odpowiedzialni za stosowanie tego stwierdzenia w sposób zgodny z prawdą i niewprowadzający w błąd, a także za przestrzeganie wszystkich wymogów ustanowionych w rozporządzeniu i egzekwowanych przez FDA. Na artykułach spożywczych należy szukać następujących etykiet:
    • Bezglutenowa
    • Nie zawiera glutenu
    • Bez glutenu
    • Bez glutenu
  • Zawsze czytaj etykietę składnika na wszystkich produktach spożywczych, szukając składników zawierających gluten. Niech to stanie się nawykiem. Szukaj też ukrytych dodatków glutenowych:
    • Syrop z brązowego ryżu (może być zrobiony z enzymami jęczmienia)
    • Skrobia lub dekstryna (może pochodzić z dowolnego zboża, w tym z pszenicy)
    • Słód (słodowana mąka jęczmienna, słodowane mleko lub koktajle mleczne, ekstrakt słodowy, syrop słodowy, aromat słodowy, ocet słodowy)
    • Sztuczne barwniki (mogą zawierać pszenicę)
    • Zgodnie z ustawą o znakowaniu żywności i ochronie konsumentów (Food Labeling and Consumer Protection Act), jeśli produkt spożywczy podlegający regulacjom FDA zawiera maltodekstrynę, a maltodekstryna zawiera białko pochodzące z pszenicy, na etykiecie żywności musi znajdować się słowo pszenica; np.
    • Kwas cytrynowy (może być sfermentowany z pszenicy, kukurydzy, melasy lub buraków)

Napisane przez Tamarę Kelly-Scott, stażystkę w dziedzinie dietetyki i Sharon Palmer, RDN

Zdjęcie: Sharon Palmer, RDN

Referencje:

Celiac Disease Foundation. Co to jest celiakia. Https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/what-is-celiac-disease/. Dostęp 18 października 2016 r.

CELIAKIA: FAST FACTS. Strona internetowa Celiac Beyond. https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/facts-and-figures/. Dostęp 31 października 2016 r.

Celiac Disease Foundations. https://celiac.org/live-gluten-free/glutenfreediet/sources-of-gluten/. Dostęp 31 października 2016 r.

Food and Drug Administrations. Gluten and Food Labeling (Gluten i etykietowanie żywności). https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/Allergens/ucm367654.htm. Dostęp 1 listopada 2016 r.

Autor