Pomaganie dzieciom w wyrażaniu wdzięczności za zdrową żywność

Zbuduj w dzieciach i całej rodzinie poczucie wdzięczności za obfitą, zdrową żywność dzięki tym najlepszym wskazówkom ekspertów.

Miesiąc listopad zawsze skłania mnie do myślenia o wdzięczności za obfite zbiory, spiżarnię pełną jedzenia oraz miłość moich przyjaciół i rodziny, gdy zbliża się Święto Dziękczynienia. Wielu z nas nigdy nie zastanawia się nad tym, czy każdego dnia znajdziemy w naszych lodówkach wystarczającą ilość jedzenia, aby nakarmić nasze dzieci lub czy będą one musiały położyć się spać głodne, ponieważ w danym miesiącu nie wystarczyło nam pieniędzy na zakup żywności. Jednak około 12% amerykańskich gospodarstw domowych zgłasza brak bezpieczeństwa żywnościowego, co oznacza, że w pewnym momencie w ciągu roku brakowało im dostępu do wystarczającej ilości jedzenia, aby wszyscy członkowie gospodarstwa domowego mogli prowadzić aktywne i zdrowe życie. Często nie myślimy też o tym, jak ciężko pracownicy rolni trudzą się przez cały rok, aby wyprodukować tak pyszne, zdrowe plony, które odżywiają nasze rodziny.

Jeśli zmagasz się z problemem zapewnienia wystarczającej ilości zdrowej żywności, aby wyżywić swoją rodzinę, nie jesteś sam. Jedna z moich ulubionych organizacji charytatywnych - Feeding America - jest po to, aby Ci pomóc. Skontaktuj się ze mną, a ja zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby połączyć Cię z jedną z wielu wspaniałych organizacji, które każdego dnia ciężko pracują nad rozwiązaniem problemu braku bezpieczeństwa żywnościowego w naszym kraju. A jeśli masz trochę więcej do ofiarowania w tym roku, zachęcam Cię do dokonania wpłaty.

Na cześć tego miesiąca wdzięczności, chcę rzucić światło na to, jak wyjątkowe jest posiadanie odpowiedniej ilości zdrowej, roślinnej żywności, która odżywia nasze rodziny i dzieci. Poprosiłam kilku moich kolegów dietetyków o podzielenie się swoimi ulubionymi wskazówkami, które pomogą zaszczepić wdzięczność wśród dzieci i rodzin za pyszne, zdrowe jedzenie, które mają szczęście otrzymywać każdego dnia. Zapoznaj się z tą listą wspaniałych wskazówek, którymi możesz podzielić się z dziećmi i rodzinami w tym miesiącu.

Pomaganie dzieciom w wyrażaniu wdzięczności za zdrową żywność

Wizyta w lokalnej spiżarni żywności w Nowym Orleanie.

1. Odwiedź swoją sąsiedzką spiżarnię żywności.

"Odkąd założyliśmy małą spiżarnię w naszym sąsiedztwie, moja rodzina odwiedza ją przed Świętem Dziękczynienia i dodaje dynię w puszce, zieloną fasolę i inne niepsujące się produkty dla potrzebujących, które mogą wykorzystać podczas wakacji" - mówi Lisa Andrews, RDN, Sound Bites Nutrition. Naucz dzieci o zdrowych, pożywnych pokarmach, które sprawiają, że czują się wspaniale! Oto przykład edukacji żywieniowej w programie Edible Schoolyard w Nowym Orleanie.

2. Nauczaj dzieci o odżywianiu.

"Nauczanie dzieci o tym, jak niesamowite jest twoje ciało, może pomóc im rozpoznać rolę, jaką jedzenie może odegrać w twoim zdrowiu. Jeśli masz możliwość posiadania ogrodu, możesz pokazać im, skąd pochodzi żywność i jakim błogosławieństwem jest jedzenie. Jeśli nie, zabierz je na jagody, jabłka lub truskawki, aby mogły zobaczyć, gdzie ich jedzenie jest uprawiane i ile pracy trzeba włożyć, aby trafiło na twój stół. Wolontariat w spiżarni lub służenie jedzeniem bezdomnym może pomóc ci rozpoznać, jakim błogosławieństwem jest posiadanie jedzenia. Wreszcie, jeśli modlicie się jako rodzina, modlitwa nad jedzeniem, by wyrazić szczerą wdzięczność, może być świetną okazją do nauki" - mówi Zach Cordell RDN, Cordell Nutrition, gospodarz podcastu The Latter-day Saint Nutritionist.

3. Podziękuj przed posiłkiem.

"Wypowiedzenie błogosławieństwa dziękczynnego przed rozpoczęciem posiłku to sposób, w jaki okazujemy wdzięczność za posiłek" - mówi Jean LaMantia, RD. Naucz dzieci, jak wyjątkowe jest jedzenie, uprawiając niektóre z własnych produktów - ogrody społeczne są świetnym punktem wyjścia.

4. Rozmawiaj o tym, skąd pochodzi jedzenie.

"Przed i w trakcie posiłku moja rodzina rozmawia o tym, skąd pochodzi jedzenie i jak trafiło na nasze talerze. Dziękujemy rolnikom, którzy wyhodowali nasze warzywa, pracownikom, którzy dostarczają żywność z farm do sklepów oraz naszym miejscom pracy, które pozwalają nam kupować jedzenie. Rozmawiamy o tym, jak hodowane są zwierzęta, skąd pochodzą owoce i warzywa, a także o czasie, energii i miłości, które włożono w przygotowanie posiłku" - mówi Kylee Pedrosa, MS, RDN. Zaangażuj się w wydarzenia szkolne swoich dzieci, które koncentrują się na zdrowej żywności.

5. Pokaż dzieciom, jak doceniać jedzenie.

"Mam ogród warzywny od wielu lat. Przez ten czas mieliśmy kilka naprawdę dobrych lat i kilka naprawdę złych, ze względu na pogodę, robaki, zwierzęta, itp. To nie tylko nauczyło moje dzieci, skąd pochodzi jedzenie, ale także ile ciężkiej pracy wkłada się w rolnictwo i jakie mamy szczęście, że mamy jedzenie na stole. Szczególnie dziękujemy rolnikom, hodowcom i wszystkim ludziom, którzy sprawiają, że nasza żywność jest taka, jaka jest" - mówi Diane Welland, MS, RD, pisarka o żywności i żywieniu.

Oto kilka moich przepisów, które idealnie nadają się do tego, aby w tym miesiącu zachęcić dzieci do pracy w kuchni i dowiedzieć się więcej o kochaniu zdrowej, pysznej żywności.

Pumpkin Spice Orange SmoothieSmoky Pumpkin HummusVegan Cowboy CookiesEasy Vegan Mac & Cheese with Peas

Dowiedz się więcej na temat nauczania dzieci o zdrowej żywności tutaj:

Top 5 Tips for Cooking with KidsLive
Chat: Jedzenie roślinne dla dzieci z Alexem Caspero i Whitney
EnglishWyhoduj własne jedzenieZbuduj
w

dziecku miłość do warzyw!
Niezliczone korzyści z ogrodów społecznych



Autor