Prosta, zdrowa sałatka

Porozmawiajmy o tym zdrowym przepisie na sałatkę.

Jest on dowodem na to, że czasami najskromniejsze składniki mogą tworzyć najlepsze przepisy.

Weź tanią kapustę, z jej wszystkimi silnymi przeciwutleniaczami, i wrzuć ją do marchewki, skromnego warzywa korzeniowego, które jest pełne beta karotenu. Skrop ją prostym, czosnkowym dressingiem cytrynowym (bez majonezu czy octu). Aby uzyskać dodatkową teksturę i aromat, dodaj do mieszanki kilka świeżo uprażonych nasion. Uprażenie ich czyni różnicę.

Ta da! Masz kolorowy colesław, który jest pełen świeżego smaku i niesamowitych korzyści dla zdrowia.

Ten colesław jest jednym z moich ulubionych prostych dań,

więc dzielę się nim dzisiaj z uaktualnionymi zdjęciami w nadziei, że przykuje waszą uwagę. Dobrze przechowuje się w lodówce do czterech dni, więc jest to bardzo prosty sposób na dodanie koloru i świeżego smaku do Twoich posiłków.

Oczywiście, ten slaw świetnie komponuje się z wegetariańskimi burgerami i grillowanymi daniami głównymi w okresie letnim. Ja także był fantastyczny z mój wegetariańskim chili, kanapkami jakaś rodzaj, i bogatymi posiłkami które potrzebują coś lekkiego dla równowagi (nawet mac and cheese).

 

Wskazówki dotyczące przygotowania zdrowej colesław

Łatwiej jest pokroić kapustę na mandolinie (link afiliacyjny) niż ostrym nożem, ale z pewnością da się to zrobić. Bądź ostrożny w obu przypadkach. Jeśli się spieszysz, kup w sklepie 12-uncjową torebkę z mieszanką wstępnie poszatkowanej kapusty.

Aby uzyskać najładniej poszatkowaną marchewkę, użyj obieraczki do julienne lub spiralizera. Jeśli nie masz takiego urządzenia, wystarczy zwykła tarka lub przystawka do tarcia w robocie kuchennym. Możesz też kupić w sklepie torebkę rozdrobnionej marchewki!

Na koniec dodam, że użyłam 3/4 szklanki mieszanych nasion, ale z pewnością możesz użyć mniejszej ilości. Bez względu na to, jakich nasion użyjesz i w jakiej ilości, nie pomijaj etapu opiekania! Po prostu uważaj na te małe nasiona, ponieważ w mgnieniu oka mogą stać się zbyt tostowe.

Zobacz, jak zrobić zdrową coleslaw

Więcej żywych i zdrowych przepisów do wypróbowania

  • Sałatka z orzeszków ziemnych z makaronem Soba
  • Extra warzywny smażony ryż
  • Wszechstronny Buddha Bowl
  • Mega chrupiąca sałatka rzymska

Proszę daj mi znać w komentarzach, jak ten przepis na sałatę sprawdził się u Ciebie!

Zawsze jestem bardzo chętna, aby usłyszeć, jak podobają się Wam moje przepisy. Drukuj

Prosta, zdrowa sałatka

  • Prep Time: 15 min.
  • Czas gotowania: 5 min
  • Całkowity czas: 20 minut
  • Wydajność: 4 do 6 porcji 1x
  • Kategoria: Sałatka
  • Sposób przygotowania: Ręcznie
  • Kuchnia: Amerykańska

4,9 z 132 recenzji

Ten zdrowy przepis na coleslaw smakuje niesamowicie! Jest zrobiona z prostym cytrynowym dressingiem i zawiera tosty z pestek słonecznika i dyni. Jest bezglutenowy i wegański, co oznacza, że jest idealnym daniem na imprezę (możesz podwoić składniki, jeśli podajesz więcej osób). Z przepisu wychodzi od 4 do 6 porcji.

Składniki

Coleslaw

  • 2 szklanki drobno pokrojonej fioletowej kapusty(jedna mała kapusta będzie więcej niż wystarczająca)
  • 2 filiżanki drobno pokrojonej zielonej kapusty(jedna mała kapusta będzie więcej niż dużo)
  • 2 filiżanki poszatkowanej marchewki (użyłam kupionej w sklepie organicznej marchewki, ale możesz też zetrzeć ją na tarce, w robocie kuchennym lub poszatkować ostrym nożem)
  • ¼ filiżanki posiekanej świeżej pietruszki
  • Do ¾ filiżanki mieszanych nasion (użyłam głównie pepitki - zielonych pestek dyni i słonecznika, z odrobiną sezamu i maku)

Dressing cytrynowy

  • ¼ filiżanki oliwy z oliwek
  • 2 do 3 łyżek stołowych soku z cytryny, do smaku
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty lub zmielony
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½łyżeczki soli

Instrukcje

  1. W średniej wielkości misce połączyć przygotowaną purpurową i zieloną kapustę, marchew i pietruszkę. Odstawić na bok.
  2. Odmierzyć nasiona na małą patelnię. Prażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż nasiona staną się aromatyczne, a pepitki zaczną wydawać małe odgłosy. Wsypać uprażone nasiona do miski i wymieszać, aby się połączyły.
  3. Aby przygotować dressing, w małej misce, połącz oliwę z oliwek z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodać czosnek, kminek i sól i ubijać, aż do dokładnego wymieszania.
  4. Skropić dressingiem sałatkę i wymieszać, aż wszystkie składniki będą lekko pokryte dressingiem. Doprawić do smaku i dodać dodatkową łyżkę soku z cytryny, jeśli listek potrzebuje więcej wyrazistości. Podawać natychmiast lub przykryć i odstawić do lodówki, aby się zamarynował przez kilka godzin.

Uwagi

Przepis zaadaptowany z książki "The Adventurous Vegetarian Cookbook" autorstwa Jane Hughes.
Sugestie dotyczące przechowywania:

Lubię ten slaw najlepiej w dniu, w którym jest zrobiony, ale zachowuje się dobrze przez kilka dni, przykryty, w lodówce.

Autor
Komentarze (0)
Zostaw komentarz