Zupa Tortilla
Lubisz zupę z tortilli? Jest to jedna z moich ulubionych potraw wszech czasów!
Tortilla polewka jest świeża i aromatyczna, ziemista i trochę pikantna. Podana z dużą garścią chrupiących pasków tortilli, jest lekkim, ale satysfakcjonującym posiłkiem na lunch lub kolację. Dodatkową zaletą jest to, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Tex-Mex tortilla polewki najczęściej zawierają rozdrobnionego kurczaka, ale to nie jest niezwykłe, aby znaleźć wegetariańskie tortilla polewki w Meksyku. Nie mogę jednak nazwać tego przepisu w pełni autentycznym. Jest to pyszna wariacja na temat klasycznej zupy z tortilli (Sopa Azteca), którą możesz zrobić w domu za każdym razem, gdy dopadnie Cię ochota.
W Meksyku, znajdziesz mnóstwo regionalnych wariacji i osobistych preferencji dla zupy tortilla. Dla tego przepisu, dodałem czarną fasolę dla jakiegoś ciężaru, jak również czerwoną paprykę, ponieważ kocham smak i teksturę, którą zapewnia. Próbowałem utrzymywać pozostałe składniki w linii z co ty możesz znajdować w Meksyku, ale być uczciwy, mam więcej osobistego doświadczenie z Tex-Mex wariacjami próbowałem przez lata.
Ten przepis jest w pełni przerobioną wersją starego przepisu na zupę tortilla na blogu. Być może ty zrobiłeś tamto jeden i cieszyłeś się je, ale próbowałem je znowu ostatnio i właśnie znałem ja mógł budować w więcej smaku wzdłuż sposób. Jeżeli ty chcesz kopię oryginał, ja ratowałem PDF przepis dobrze tutaj.
Ten polewka jest bliżej spin na tortilla polewce w mój kucharskiej książce, kochać prawdziwą żywność, która cechuje nieodpartego słodki i pikantny interplay między słodkimi ziemniakami i jalapeño. Spróbujcie i Wy!
Zobacz, jak zrobić zupę z tortilli
Opcje papryki chili
Masz kilka opcji podczas robienia tej zupy, które różnią się nieco pod względem autentyczności, łatwości i dostępności składników. Ja pisałem opcje jeden i trzy w przepisie below, więc ty będziesz sprawnie podążać przepis either sposób. Oto one:
Opcja 1) Papryczki chili + blender (najbardziej autentyczna)
Najpierw opiekamy papryczki na suchej patelni, aby wydobyć ich smak, a następnie grubo je siekamy i usuwamy łodygę i nasiona. Następnie zmieszamy opiekane papryki z pomidorami z puszki i dalej postępujemy. Ta opcja jest świetna, ponieważ jest najbardziej autentyczna i nadaje wspaniały, ognisty czerwony kolor i dodatkowe ciało do zupy.
Opcja 2) Papryczki chili + no blender (mój najmniej ulubiony)
Inna opcja jest toast papryki, then rzuca one w garnka z ciekłymi składnikami gotować się. To jest metoda używana w moim starym przepisie, ale nie lubię jej tak bardzo jak innych opcji. Chili pepper imparts niektóre smak polewka, ale nie tak dużo smak jak jakaś inny opcje. Jeżeli ty wybierasz ten trasę, po prostu odrzuca chili pepper przed słuzyć.
Opcja 3) Chili w proszku + nie blender (najłatwiejsza opcja)
To jest najprostsza opcja i szczerze mówiąc, daje pyszny smak. Musisz tylko użyć świeżego chili w proszku o dobrym smaku. Ja z powodzeniem używam chili w proszku Frontier Co-op. To byłby także wielki czas używać zabawę specjalisty chili proszek, jak chipotle lub ancho chili proszek. Jeżeli pragnący, ty możesz moderować pikantność poziom używać mniej chili proszek na początku i dodawać więcej, smak.
Więcej meksykańskich przepisów do wypróbowania
Te świeże przepisy cechują meksykańskie i Tex-Mex wpływy. Zobacz wszystkie meksykańskie przepisy tutaj.
- Enchiladas z czarnej fasoli i słodkich ziemniaków z Salsą Verde
- Chilaquiles Rojos
- Pinto Posole
- Pikantna zupa z czarnej fasoli
- Wegetariańskie papryki nadziewane
Wegetariańska Zupa Tortilla
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Całkowity czas: 1 godzina
- Wydajność: 4 porcje 1x
- Kategoria: Zupa
- Metody: Stovetop
- Kuchnia: Meksykańska
- Dieta: Wegetariańska
★★★★★
4.9 z 111 recenzji
Rozgrzewa się z miską wegetariańska tortilla polewka, robi z czarną fasolą zamiast kurczaka. Ten przepis na zupę jest tak świeży i satysfakcjonujący! Przepis daje 4 porcje.
Składniki
- 2 łagodne suszone papryczki chili* lub 1 do 1 ½ łyżeczki chili w proszku, do smaku
- 1 puszka (15 uncji) pokrojonych w kostkę lub zmiażdżonych pomidorów, jeśli to możliwe, pieczonych na ogniu
- 2 łyżki stołowe plus 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 duża żółta lub czerwona cebula, posiekana
- 1 średnia czerwona papryka, posiekana
- ¼ łyżeczki drobnej soli, więcej do smaku
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte lub zmielone
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 puszki (15 uncji każda) czarna fasola, płukane i odsączone, lub 3 filiżanki gotowane czarnej fasoli
- 4 filiżanki(32 uncje) bulion warzywny
- 4 tortille kukurydziane, pocięte na 2-calowe długie, ¼-calowe szerokie paski
- ¼ filiżanki posiekanej świeżej kolendry, podzielone
- 1 do 2 łyżek stołowych soku z limonki, do smaku
- Świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- Opcje dekoracji: Cienko pokrojona i grubo posiekana rzodkiewka, pokrojone w kostkę dojrzałe awokado, pokruszony ser feta lub mżawka kwaśnej śmietany
Instrukcje
- Jeśli używasz suszonych papryczek chili, opiekaj je na suchej patelni na średnim ogniu lub bezpośrednio nad płomieniem gazowym za pomocą szczypiec, obracając w razie potrzeby. Opiekaj, aż staną się pachnące i ciemniejsze na całej powierzchni - może to nastąpić szybko, w ciągu minuty lub dwóch. Odłóż na bok, aż papryka ostygnie na tyle, że będzie można się nią zająć, a następnie grubo posiekaj, odrzucając nasiona i szypułkę. Połącz pomidory z puszki (wraz z ich sokami) i posiekaną paprykę w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Odstawić na bok.
- W średnim piecu holenderskim lub garnku do zupy, rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodać cebulę, paprykę i sól. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i stanie się półprzezroczysta, około 5 do 7 minut.
- Dodać czosnek i kminek (oraz chili w proszku, jeśli używasz) i gotować do uzyskania aromatu, około 30 sekund do 1 minuty. Dodaj mieszankę pomidorów i papryki chili (lub zwykłe pomidory, jeśli wybierasz się na trasę z chili w proszku) i gotuj przez minutę, mieszając, aby wydobyć jej najlepszy smak.
- Dodaj fasolę i bulion, a następnie wymieszaj, aby się połączyć. Zwiększyć ogień do średnio-wysokiego i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, jeśli to konieczne, aby utrzymać łagodne wrzenie. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- W międzyczasie, rozgrzać piekarnik do 400 stopni Fahrenheita, aby przygotować chrupiące paski tortilli. Wyłożyć dużą blachę do pieczenia z rantem papierem pergaminowym, aby ułatwić sprzątanie. Na blasze do pieczenia, wrzuć paski tortilli z pozostałymi 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i posypką soli, aż będą lekko i równomiernie pokryte. Piec, aż paski będą chrupiące i zaczną nabierać złotego koloru, około 8 do 12 minut, podrzucając w połowie pieczenia. Odstawić na bok.
- Wmieszać większość kolendry do zupy, zachowując trochę do dekoracji. Wymieszać z 1 łyżką soku z limonki. Ostrożnie posmakuj zupę i dodaj więcej soli, jeśli smaki nie do końca się zgadzają (ja często dodaję nawet ¼ łyżeczki soli). Dodaj więcej soku z limonki, jeśli chcesz, aby zupa była bardziej wyrazista.
- Rozdziel zupę do miseczek. Udekoruj chrupiącymi paskami tortilli, odłożoną kolendrą i dowolnymi dodatkami według własnego uznania. Resztki zupy można przechowywać do 5 dni; podgrzać poszczególne porcje i uzupełnić dekoracjami podczas podawania. Można też zamrozić pojedyncze porcje na kilka miesięcy i dodać dodatki po ponownym podgrzaniu.
Uwagi
Przepis zaadaptowany z Black Bean Tortilla Soup z ziemniaków słodkich z mojej książki kucharskiej, Love Real Food.
Zrób ją bezglutenową:
Użyj certyfikowanych bezglutenowych tortilli kukurydzianych lub chipsów tortilla.
Zrób to bez nabiału / wegańskie:
Nie top z serem lub kwaśną śmietaną.
Opcje suszonej papryczki chili:
Każda łagodna papryczka chili będzie odpowiednia. Wybierz spośród papryczek pasilla, papryczek ancho, papryczek Anaheim (kalifornijskich) lub papryczek z Nowego Meksyku (Chiles del Norte). Próbowałem ten polewkę z Anaheim i New Mexican chilis i oba byli zupełnie łagodni.