Wzmacnianie odporności dziecka za pomocą diety

Uchronienie naszych maluchów przed chorobami byłoby marzeniem każdego rodzica, ale trzymanie ich w bańce wolnej od zarazków jest po prostu niemożliwe. Przeziębienia, wirusy i infekcje oraz wszystkie ich nieprzyjemne objawy - zatkany nos, gorączka, ból gardła, bóle brzuszka, by wymienić tylko kilka - stanowią szczególne wyzwanie dla dzieci, które są jeszcze tak niewinne na ich działanie. Ale my, rodzice, możemy zrobić wiele, aby pomóc im ożywić ich dojrzewający układ odpornościowy, na przykład napełnić ich talerze pokarmami bogatymi w składniki odżywcze, zwłaszcza te bogate w witaminy C, D, E, cynk i probiotyki, które pomogą wzmocnić naturalną zdolność organizmu do zwalczania chorób teraz i w miarę rozwoju.

Dzieci przychodzą na świat z niedojrzałym układem odpornościowym, który otrzymuje pierwsze przeciwciała zwalczające infekcje z mleka matki. Odporność ta rośnie wraz z dzieckiem, aż do osiągnięcia dojrzałości we wczesnych latach nastoletnich. W miarę jak dzieci rosną, są narażone na więcej zarazków i robaków (zwłaszcza w pierwszych latach szkoły) i w ten sposób ich układ odpornościowy uczy się je zwalczać. Ale małe ciała nie mogą walczyć tak skutecznie bez paliwa bogatego w składniki odżywcze!

Dobre odżywianie to ważny sposób na zbudowanie i utrzymanie zdrowego układu odpornościowego. Badania wykazują, że istnieje związek między dietą a odpornością, co oznacza, że niezbędne składniki odżywcze - witaminy, minerały, aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe - zasilają komórki układu odpornościowego, które zwalczają organizmy przenoszące choroby. W jelitach żyje 25% tych komórek odpornościowych, które zapewniają 50% odpowiedzi immunologicznej organizmu - mieszka tam ponad 500 gatunków bakterii. Karmienie jelit probiotykami - żywymi mikroorganizmami o korzystnym wpływie na zdrowie - może potencjalnie przynieść korzyści immunologiczne. Wiele badań wykazuje, że żywe bakterie i drożdże znajdujące się w żywności takiej jak jogurt i żywność fermentowana mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia dzieci. Kilka badań wykazało, że dzieci w przedszkolach i ośrodkach opieki dziennej nie chorują tak często lub tak ciężko, gdy spożywają probiotyki.

Oferuj swojemu maluchowi różnorodne pokarmy bogate w witaminę C, takie jak cytrusy, truskawki, brokuły i czerwona papryka.

Witamina C. 

Witamina ta odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomagając chronić organizm przed chorobami. Zaproponuj dziecku tęczę owoców - od pomarańczy i truskawek po kiwi i borówki - oraz warzyw, takich jak brokuły, pomidory, czerwona papryka i ziemniaki. Podawaj im ich ulubione potrawy, ale pamiętaj, aby regularnie wprowadzać coś nowego. Istnieje również wiele cudownie sprytnych i pysznych sposobów na zachęcenie dzieci do dostarczania im dziennej dawki witaminy C. Linia mieszanek owocowo-warzywnych Sprout Organic jest doskonałą opcją. Wykonane z pełnych, organicznych składników, istnieją różne bogate w witaminę C mieszanki, takie jak Pear Kiwi Peas Spinach, Strawberry Pear Banana i Apple Blueberry. Są one nie tylko pożywne, ale również wygodne dla rodziców i zabawne dla dzieci!

Witamina D. 

Witamina słońca - organizm wytwarza własną witaminę D pod wpływem promieni słonecznych - może pełnić ważne funkcje w układzie odpornościowym. Korzystaj ze słonecznych dni i pozwól maluchom bawić się na świeżym powietrzu, kiedy tylko jest to możliwe. Naturalne źródła żywności, takie jak łosoś, tuńczyk i sardynki mogą nie być pierwszym wyborem malucha, ale istnieje wiele przyjaznych dzieciom produktów spożywczych wzbogaconych w witaminę D, takich jak mleko wzbogacone lub mleko roślinne, sok pomarańczowy i płatki śniadaniowe. 

Cynk

Ten ważny minerał znajdziesz w wielu przyjaznych dzieciom źródłach, takich jak orzechy, pełne ziarna, fasola i wzbogacane płatki śniadaniowe. Cynk wspomaga odporność maluchów poprzez zwiększenie liczby białych krwinek i limfocytów T zwalczających infekcje. Badania pokazują, że cynk może nie tylko zmniejszyć częstotliwość występowania infekcji, ale może nawet skrócić czas trwania przeziębienia. Zaskocz je moimi batonikami Kids Berry Oat Tahini Bars, które zawierają mnóstwo cynku z tahini (masło z nasion sezamu), owsa, pszenicy, nasion lnu i dodatkową porcję z dwóch saszetek Sprout Organic Mixed Berry Oatmeal Baby and Toddler Food. W ręku lub wymieszane z jogurtem, maluchy uwielbiają Sprout Organic Fruit & Veggie Blends.

Probiotyki.

Wykazano, że te żywe mikroorganizmy zwiększają liczbę dobrych bakterii w jelitach, a niektóre szczepy zwiększają odpowiedź immunologiczną. Lactobacillus w jogurcie jest jednym z tych dobrych szczepów, które mogą pomóc organizmowi oprzeć się przeziębieniom i innym infekcjom. Istnieje wiele rodzajów jogurtów, więc uważnie czytaj etykietę. Szukaj żywych, aktywnych kultur jogurtowych i minimalnej ilości dodanych cukrów. Przynieś zwykły jogurt do domu i wymieszaj z własnym przecierem owocowym lub warzywnym, takim jak Sprout Organic Apricot Peach Pumpkin, aby uzyskać słodką przekąskę lub dip, albo sięgnij po pikantne, łagodne, przyjazne dzieciom przyprawy, a nawet masło orzechowe lub pesto jako sos lub dip do pokrojonych warzyw lub pełnoziarnistych krakersów. 

Witamina​ E.

Witamina E, kluczowy czynnik zmniejszający ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych, w tym przeziębienia, jest niezbędna dla dzieci. Łatwo ją też znaleźć w zdrowej żywności. Tak więc, zaopatrz się w orzechy i nasiona, pełne ziarna i zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły i szpinak. Sprout Organic ma kilka świetnych, bogatych w witaminę E saszetek, takich jak Owsianka brzoskwiniowa z mlekiem kokosowym i ananasem oraz Szpinak jabłko słodki ziemniak. Mam również ulubiony przepis dzieci, które nigdy nie podejrzewają, że jest dla nich dobry - Kids PB&J Bars, który ma bogate w witaminę E nasiona chia, masło orzechowe, pełnoziarniste pszenice i orzeszki ziemne.

Żywność dla niemowląt i małych dzieci Sprout Organic jest produkowana z pełnych, organicznych, niemodyfikowanych genetycznie składników, nigdy z koncentratów. Nie zawierają żadnych konserwantów, nic sztucznego i są minimalnie przetworzone - zupełnie jak składniki w naszych własnych kuchniach. Mają całą linię roślinnych puree i przekąsek z wegetariańskimi proteinami z pełnych ziaren, takich jak fasola, soczewica i ciecierzyca. Sprout Organic ułatwia odżywianie naszych maluchów w sposób, w jaki chcemy, z dodatkową wygodą, której tak często potrzebujemy.

Autor