Spróbuj tych 5 niezwykłych owoców i warzyw już teraz!

Bogactwo niezwykłych, kolorowych, pełnych smaku produktów - poza zwykłymi bananami, groszkiem i marchewką - czeka na twoje odkrycie. Oto pięć mniej popularnych egzotycznych owoców i warzyw, które pozwolą Ci wyruszyć w kulinarną podróż.

Szacuje się, że na tej wielkiej, pięknej planecie istnieje około 50 000 jadalnych gatunków roślin - od jabłek po cukinie. Jednak tylko kilkaset gatunków stanowi 40% tego, co spożywamy. (1) Oznacza to, że w Twojej diecie może brakować prawdziwej rogali pięknych owoców i warzyw, z których każdy ma swój niepowtarzalny kolor, smak, konsystencję i aromat. Nie wspominając już o profilach zdrowotnych. Weź kęs z tych mniej popularnych owoców i warzyw, aby poszerzyć charakter swojego zdrowego, pysznego stylu odżywiania.

To pomelo zerwałem z mojego ogrodu. Dowiedz się, jak gotować z pomelo tutaj.

Pomelo

Na pierwszy rzut oka można by podejrzewać, że pomelo to tak naprawdę ogromny grejpfrut. Rzeczywiście, jest z nim blisko spokrewnione. Pomelo (Citrus maxima lub Citrus grandis) jest największym z owoców cytrusowych i jednym z oryginalnych gatunków cytrusów, pochodzącym z Chin i Azji Południowo-Wschodniej. Można go uprawiać również w Stanach Zjednoczonych - w moim ogrodzie rośnie teraz drzewo pomelo. Podobnie jak grejpfruty, pomelo może mieć kolor zielony, różowy lub żółty, ale w przeciwieństwie do swoich kuzynów, może urosnąć do wielkości małej kuli do kręgli. Porównując smaki, pomelo ma wiele różnych smaków, od słodkiego i kwaśnego do pikantnego i cierpkiego, co czyni ten owoc cudownie wszechstronnym w kuchni. Pomelo jest uważane za symbol dobrobytu w chińskim Księżycowym Nowym Roku i łatwo zrozumieć dlaczego - kiedy przekopiesz się przez jego pachnącą skórkę i grubą błonę, odkryjesz świeży, przypominający klejnot owocowy skarb.

Pomelo można spożywać tak samo jak grejpfruta.

Spożywanie owoców pomelo przynosi wiele korzyści odżywczych, ponieważ są one doskonałym źródłem witaminy C, potasu, błonnika i limonenu, substancji fitochemicznej o działaniu przeciwutleniającym. Owoce cytrusowe, takie jak pomelo, są korzystne dla zdrowia serca, kości i mózgu, a także chronią przed rakiem. (2)

Pomelo są niezwykle wszechstronne w kuchni, ze względu na swój wyjątkowy smak i konsystencję. Dobrze komponują się z ziołami, takimi jak mięta, kolendra i bazylia; owocami, takimi jak ananas, kokos i mango; oraz wiosennymi warzywami, w tym marchewką, rzodkiewką i cebulą. Gorąco może sprawić, że pomelo stanie się gorzkie, ale można dodać ten owoc do gorących potraw pod koniec gotowania. Wypróbuj pomelo w przepisach, w których zwykle używa się cytryny lub cytrusów, takich jak makarony, pieczone warzywa i sałatki. Dowiedz się więcej o tym, jak używać pomelo tutaj.

Jackfruit

Jackfruit

Jackfruit to wszechstronny, podstawowy owoc pochodzący z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Artocarpus heterophyllus należy do rodziny morwowatych, a jego owoce rosną na drzewach i osiągają gigantyczne rozmiary, ważąc nawet do 80 funtów. Dojrzały owoc jest słodki, dlatego często wykorzystuje się go w dżemach, sokach i deserach. Ale jackfruit jest wyjątkowy, ponieważ ma szersze zastosowanie, gdy owoc jest niedojrzały - wtedy daje żylastą, ciągnącą się teksturę i czerwony kolor, podobny do mięsa. Marynowany w aromatycznych sosach, jackfruit może służyć jako alternatywa dla mięsa. Jackfruit jest dobrym źródłem błonnika, witamin A i C, ryboflawiny oraz minerałów, takich jak magnez, potas i miedź. Owoc ten jest również bogaty w fitochemikalia, w tym karotenoidy, które zostały powiązane z ochroną przed rakiem, zdrowiem serca i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia problemów ze wzrokiem związanych z wiekiem. (3)

Jackfruit Black Bean and Quinoa TacosDojrzałe owoce jackfruita

można znaleźć na specjalistycznych rynkach azjatyckich, a niedojrzałe są zazwyczaj dostępne w puszkach. Słodzony jackfruit można wykorzystać w deserach lub jako dodatek do tostów. Niedojrzały jackfruit można też gotować w aromatycznych sosach, takich jak curry, barbeque lub pomidorowy.

Gotowego, soczystego jackfruita podawaj po prostu z gotowanymi na parze ziarnami jako bezmięsną alternatywę. Dowiedz się więcej o tym, jak wykorzystać jackfruit tutaj.

Korzeń selera na sprzedaż na moim lokalnym targu w Pasadenie.

Seler korzeniowy

Znany również jako seler naciowy, sękaty, włochaty korzeń selera może nie jest najładniejszym z całej paczki, ale to aromatyczne, zdrowe warzywo ma mocny smak i wartości odżywcze. Seler korzeniowy (Apium graveolens var. Rapaceum) należy do rodziny pietruszkowatych, podobnie jak seler, ale uprawia się go ze względu na podziemny korzeń, a nie łodygi. Pod jego chropowatą skórką kryje się kruchy, biały miąższ, który jest wyśmienity w wielu potrawach. Ponadto, korzeń jest skarbnicą składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy C, B6 i K, fosfor, mangan i potas. Taki profil składników odżywczych oznacza, że korzeń jest szczególnie pomocny dla zdrowych kości, serca i ciśnienia krwi.

Surowy korzeń selera można dodawać do sałatek lub jako świeże warzywo zanurzone w hummusie, gotować i przecierać w zupach, przecierać lub piec jako dodatek do dań, a także kroić na zapiekankę lub chipsy warzywne zapiekane z oliwą z oliwek i przyprawami. Dowiedz się więcej o tym, jak używać korzenia selera tutaj.

Kolorowe smocze owoce na sprzedaż na Hawajach.

Smoczy owoc

Podczas gdy ta kłująca roślina o jaskrawej fuksjowej skórce, zielonkawych łuskach i rogach może przypominać smoka, jej owoce są delikatnie słodkie i delikatne. Znany również jako pitaya, smoczy owoc (Hylocereus) wywodzi się z kaktusa pnącego. Pochodzący z suchych regionów obu Ameryk, ten egzotycznie wyglądający owoc kwitnie w ciepłych regionach świata, w tym w południowo-wschodniej Azji, Meksyku i na Karaibach. Można go znaleźć lokalnie na targu rolnym w południowej Kalifornii, a ja mam jeden owoc rosnący w moim ogrodzie. Smoczy owoc jest bogaty w związki przeciwutleniające (dzięki żywym kolorom owoców), a także witaminę C i błonnik. Jedną z korzyści płynących z tych składników odżywczych jest zmniejszone ryzyko chorób serca. Nawet nasiona zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.

Smoothie z czerwonych

smoczych

owoców Aby

cieszyć się smakiem smoczego owocu, wystarczy przekroić go na pół i odkryć delikatny biały miąższ usiany czarnymi jadalnymi nasionami - wystarczy nabrać go na łyżeczkę i zjeść. Możesz również pokroić owoce w plastry na półmisku z tropikalnymi owocami, na misce granoli, w głębokiej zielonej sałatce lub w blenderze, aby przygotować smoothie. Dowiedz się więcej o tym, jak wykorzystać smoczy owoc tutaj.

Piękne persymony na sprzedaż na targu rolnym w Pasadenie.

Persimmons

Zbiory persymonów w kolorze zachodzącego słońca przypadają na okres jesienny, kiedy liście jesiennych drzew przybierają ten sam rdzawy odcień. Te intensywnie słodkie, aromatyczne owoce są wyśmienite zarówno podawane na świeżo, jak i w kuchni. Istnieją setki odmian persymony, jednak w naszym kraju najczęściej spotykana jest persymona japońska (Diospyros kaki) - najczęściej spotykana jest odmiana Hachiya w kształcie żołędzia. Podobnie jak wiele innych odmian persymonów, ta odmiana jest cierpka, dlatego przed spożyciem musi być w pełni dojrzała do uzyskania bardzo miękkiego miąższu. Zupełnie inaczej jest w przypadku pomidorowej odmiany persymony Fuyu, która nie jest cierpka, ponieważ można ją jeść, gdy jest chrupiąca i jędrna. Persymony są bogate w beta-karoten, mangan, błonnik i garbniki, związki roślinne związane z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi. Wstępne badania wykazały również, że persymony mogą mieć działanie ochronne przed ryzykiem zachorowania na raka tarczycy.

Persymony

najlepiej smakują jako świeże, sezonowe owoce, ale można je również dodawać do wypieków, takich jak chleby, ciasta i muffiny, lub pokrojone w plasterki do owsianki, jogurtu sojowego czy sałatki. Dowiedz się więcej o tym, jak wykorzystać persymony tutaj. Zobacz jak gotuję z persymonami w tym filmie z przepisem tutaj.

Moje ulubione przepisy z wykorzystaniem tych owoców znajdziesz poniżej:

Jackfruit Black Bean Quinoa TacosPersimmon
Arugula Brown Rice SaladPersimmon
Spice Oat Snack Cake

.

Referencje:

  1. Podstawowe produkty spożywcze: Co jedzą ludzie? Dostępna pod adresem: http://www.fao.org/3/u8480e/u8480e07.htm
  2. Wartości odżywcze i korzyści zdrowotne owoców cytrusowych. Dostępna pod adresem: http://www.fao.org/3/x2650T/x2650t03.htm
  3. Korzyści żywieniowe i zdrowotne płynące z owoców chlebowca. Int J Food Sci 2019. Dostęp na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6339770/

Autor