Wegetariańska włoska sałatka siekana

Mam dziś dla Was (i dla siebie) wyzwanie. Wyzywam nas wszystkich, abyśmy w niedziele zaczęli przygotowywać gigantyczne, świeże sałatki, abyśmy mogli jeść je przez cały tydzień. Zaczynając od tej gigantycznej, kolorowej, śmiem twierdzić, że najlepszej włoskiej sałatki siekanej.

Kiedy masz naprawdę świetną sałatkę w lodówce, możesz nawet sięgnąć po nią, zanim sięgniesz po torebkę chipsów. Zdarzyło mi się to! Cieszyłem się czterema iteracjami tej sałatki w ciągu ostatnich kilku tygodni (szczególnie ostateczną wersją, którą widzicie tutaj) i wciąż mam ochotę na więcej.

Motywacja do stworzenia tego przepisu na sałatkę pojawiła się, kiedy zamówiłam włoską sałatkę siekaną i kosztowną pizzę neapolitańską na ulicy. Poprosiłam o sałatkę bez boczku i bez niego zdecydowanie brakowało jej słonego, pikantnego, bardziej wyrazistego smaku. Chrupiący bekon to jedyne mięso, za którym tęsknię.

 

Najlepsza włoska sałatka siekana

Wyruszyłem, aby stworzyć lepszą bezmięsną włoską sałatkę siekaną i oto jest. Znajdziecie tu większość typowych składników, w tym kruchą sałatę, radicchio, czerwoną cebulę, świeże pomidory, papryczki pepperoncini i ser provolone. Próbowałem kilku innych rodzajów sera, ale nic dziwnego, że to właśnie provolone jest najpopularniejszy - jest najsmaczniejszy. Można go jednak spokojnie pominąć, aby uzyskać pyszną sałatkę bez nabiału/wegańską.

Znajdziecie tu kilka nieoczekiwanych składników, które sprawiają, że ta sałatka jest ponadprzeciętna. Po pierwsze, ciecierzyca, która nie jest rzadkością, ale sprawia, że ta sałatka jest bardziej obfita. Dodałam również seler naciowy dla dodatkowej chrupkości i suszone pomidory dla dodatkowego efektu. Smak umami w suszonych pomidorach rekompensuje bogatą w umami wieprzowinę, którą zazwyczaj można znaleźć we włoskich sałatkach.

Wrzuć wszystkie te składniki do odważnego, domowej roboty włoskiego winegretu, a otrzymasz naprawdę uzależniającą sałatkę. Mniejsze porcje podawałam jako dodatek, a większe jako lekki posiłek.

Zobacz, jak zrobić włoską sałatkę

Proszę daj mi znać w komentarzach jak podoba Ci się ten przepis!

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna.

Craving więcej dużych posiekanych sałatek?

Nie przegap mojej posiekanej greckiej sałatki, kolorowej posiekanej sałatki z marchewką imbiru Dressing, meksykańskiej zielonej sałaty z Dressing Jalapeño-Cilantro lub Fattoush Sałatka przepis. Drukuj

Wegetariańska włoska sałatka siekana

  • Prep Time: 20 min.
  • Total Time: 20 minut
  • Plon: 6 do 8 porcji 1x
  • Kategoria: Sałatka
  • Sposób przygotowania: Ręcznie
  • Kuchnia: Włoska

5 z 88 recenzji

Najlepszy przepis na włoską sałatkę, z posiekaną świeżą zieleniną i warzywami w prostym włoskim winegrecie. Sałatka ta jest wegetariańska i z łatwością wegańska. Z przepisu wychodzi 6 do 8 porcji lub 3 do 4 porcji wielkości posiłku (dużo). Jeśli przechowujesz sałatkę oddzielnie od winegretu, zachowuje ona trwałość do 4 dni.

Składniki

Sałatka

  • 10 uncji posiekanej sałaty rzymskiej* (około 2 średnie lub 3 małe główki, posiekane)
  • ½ średniej główki cykorii*, drobno posiekanej (ok. 2 filiżanki)
  • ½ średniej czerwonej cebuli, posiekanej (około 1 filiżanki)
  • 2 żeberka selera naciowego, posiekane
  • 1 pinta pomidorów cherry, cienko pokrojone
  • ⅓ filiżanki łodygi i cienkie plasterki marynowanych papryczek pepperoncini
  • ⅓ fil iżanki oleju pakowane suszone pomidory, opłukane i grubo posiekane
  • 1 może (15 uncji) ciecierzyca, płukane i odsączone, lub 1 ½ filiżanki gotowane ciecierzyca
  • 1 fil iżanka(4 uncje) ¼ ″ kostki sera provolone (opcjonalnie)

Włoski winegret

  • filiżanki oliwy z oliwek extra vergine
  • filiżanki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku, wciśnięty lub mielone
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 10 skrętów świeżo zmielony czarny pieprz
  • ¼ łyżeczki soli, więcej do smaku
  • Szczypta płatków czerwonej papryki, dla ostrości (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. W dużej misce połączyć posiekaną sałatę, radicchio, cebulę, seler, pomidorki koktajlowe, paprykę, suszone pomidory, ciecierzycę i ser (jeśli używamy). Wymieszać składniki razem i odstawić na bok.
  2. Aby przygotować dressing, połączyć wszystkie składniki w kubku do odmierzania płynów. Ubijać trzepaczką do momentu wymieszania. Dopraw do smaku i dodaj więcej soli, jeśli dressing nie jest zbyt ostry (ja zazwyczaj dodaję jedną do dwóch szczypt soli).
  3. Jeśli będziesz podawać całą sałatkę na raz, wlej tyle dressingu, aby lekko pokryć sałatkę i wymieszaj do połączenia. Ja wolę przechowywać sałatkę i dressing osobno, aby móc cieszyć się nią przez kilka dni. Wystarczy ponownie ubić dressing przed nałożeniem (jeśli oliwa z oliwek nieco stężeje w lodówce, nie martw się, to normalne - po prostu pozwól jej się ogrzać przez około 5 minut w temperaturze pokojowej lub podgrzej w mikrofalówce przez 10 do 20 sekund).

Uwagi

Przepis inspirowany sałatką siekaną w 1889 Pizza i stworzony w oparciu o Smitten Kitchen i The Kitchn.
Zróbcie ją bez nabiału/wegańską: Pomiń ser! Bez niego jest nadal świetna. Aby uzyskać wegański dressing, zastąp miód syropem klonowym.
*Uwagi dotyczące rukoli i radicchio:
 

Jeśli chcesz zrobić tę sałatkę w pośpiechu, po prostu kup dwie torby posiekanej mieszanki romaine/radicchio i posiekaj ją na jeszcze mniejsze, gryzione kawałki. Radicchio jest bardzo gorzki i może być trudne do znalezienia, ale myślałem, że dodał coś specjalnego do tej sałatki. Jeśli jej nie znosicie/nie możecie jej znaleźć, pomińcie ją. Jeśli ją uwielbiasz, nie krępuj się użyć całej główki.

Autor