Pielęgnowanie miłości do warzyw i żywności roślinnej u niemowląt i małych dzieci!

Jak możesz sprawić, by Twoje niemowlę lub dziecko jadło więcej warzyw? Oto wszystko, co musisz wiedzieć w tym opartym na roślinach przewodniku zdrowego odżywiania.

Niemowlęta i małe dzieci, które poznają różnorodne pokarmy, zwłaszcza warzywa, chętniej jedzą je z wiekiem. Jedzenie dużej ilości warzyw oznacza, że dzieci czerpią korzyści z mnóstwa składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze fitoskładnikowe, takie jak likopen w pomidorach i beta-karoten w marchewce. To wyjaśnia, dlaczego spożywanie warzyw może pomóc w ochronie przed otyłością i chorobami przewlekłymi w późniejszym okresie życia.

Aby zachęcić maluchy do spożywania zdrowej żywności roślinnej, zacznijcie je jeść warzywa i owoce jak najwcześniej.

Badania pokazują, że od urodzenia do 24 miesiąca życia pojawiają się i utrwalają preferencje żywieniowe i zachowania żywieniowe. Okres od odstawienia dziecka od piersi do jedzenia przy rodzinnym stole ma znaczący wpływ na prawdopodobieństwo ukształtowania się zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie.

Oto kilka wskazówek, które pomogą Tobie i Twojemu maluchowi rozpocząć wegetariańską podróż do przodu.

  • Mamo karmiąca piersią, zacznij wcześnie jeść warzywa. Zapoznaj swoje dziecko z warzywami poprzez mleko matki! Zapoczątkuj u dziecka miłość do smaków i składników odżywczych warzyw poprzez włączenie ich do swojej diety.
  • Pierwsze pokarmy stałe powinny być warzywami. Odchodząc od podawania wyłącznie mleka matki lub preparatów do początkowego żywienia niemowląt, upewnij się, że pierwsze pokarmy, na które dziecko jest narażone, zawierają warzywa, aby zacząć rozwijać podniebienie w kierunku pikantnych warzyw, a nie słodkich smaków. Mogą to być łagodniejsze, przecierowe, odcedzone warzywa, takie jak groszek czy zielona fasolka.
  • Eksponuj małe dzieci na więcej warzyw. Badania wykazują, że potrzeba wielu ekspozycji na warzywa, aby oswoić z nimi podniebienia małych dzieci. A im wcześniej, tym lepiej! Tak więc, nie poddawaj się! Nawet jeśli wyplują je za pierwszym razem lub za kilkoma, w końcu oswoją się z nimi, nauczą się je lubić i będą chętniej zjadać z uśmiechem.
  • Pomyśl o różnorodności warzyw. Próbuj coraz większej gamy smaków - dyni, szpinaku, marchewki, fasoli, kukurydzy - w puree i daniach dla małych dzieci, aby jeszcze bardziej rozwinąć podniebienie dziecka w kierunku nowych, ekscytujących smaków. Otwórz je na cały szeroki świat zdrowej żywności roślinnej, który na nie czeka.
  • Podkradaj je. Nie czuj się winny, że przemycasz warzywa tu i ówdzie. Badania pokazują, że ta strategia naprawdę działa, ponieważ maluchy uczą się lubić smak warzyw. Jednak dobrym pomysłem jest również nauczenie ich rozpoznawania i lubienia smaków różnych rodzajów warzyw. Mieszaj puree warzywne w puree owocowe dla niemowląt, mieszaj świeżą zieleninę (borówki przykryją zielony kolor) w smoothie; dodawaj poszatkowaną cukinię do delikatnych babeczek, naleśników i batoników; oraz puree z kabaczka do kremowych zup. Bardzo łatwo jest też dodać całą torebkę przecierów Sprout Organic opartych na naturalnych, niesłodzonych produktach organicznych z zerową ilością dodatków - do tych przyjaznych dzieciom potraw.
  • Dodawaj warzywa do ulubionych potraw. Wykorzystaj ulubione dania małych dzieci, takie jak zupa, i dodaj do nich warzywa. Ugotuj aromatyczne warzywa, takie jak pomidory, cukinia i kabaczek, na gęstą zupę i przecedź ją. Możesz nawet dodać torebkę przecieru warzywnego Sprout Organic do garnka z zupą, aby podnieść profil warzywny tego dania.
  • Łącz warzywa z potrawami przyjaznymi dla maluchów. Badania wykazują, że gdy mniej znane warzywa są łączone z ulubionymi potrawami małych dzieci, takimi jak ziemniaki, dzieci spożywają ich więcej. Wyciśnij saszetkę Sprout Organic Veggie Power do małej miseczki i dodaj do niej puree ziemniaczane, aby przygotować małe wegetariańskie placuszki. Możesz też wypróbować inne profile saszetek, które łączą smaki z popularnymi smakami przyjaznymi dzieciom, takimi jak słodki groszek, marchewka, kukurydza i biała fasola.
  • Spraw, aby jedzenie warzyw stało się zabawą. Szukaj warzyw i przekąsek bogatych w warzywa, które są zabawne dla małych dzieci, które mogą je wziąć do ręki i włożyć do buzi, gdy zaczynają chwytać pokarm. Gdy niemowlęta zaczynają rozwijać swoje młode podniebienia i umiejętności jedzenia, aby włączyć więcej całych warzyw, spraw, aby były one ekscytujące. Spróbuj małych kawałków delikatnych warzyw, które mogą zanurzyć w różowym hummusie z białej fasoli. Niech malują swoje małe talerze chmurami z tłuczonych ziemniaków, trawnikiem z puree szpinakowego i kwiatami półksiężyca marchewki, gdy ich wyobraźnia rośnie.

Planowanie zbilansowanej, opartej na roślinach diety dla małych dzieci

Bez względu na to, jaki jest Twój osobisty styl odżywiania - czy jesteś wszystkożercą, fleksitarianinem, czy wegetarianinem - Ty i Twoje dziecko możecie odnieść korzyści ze spożywania większej ilości pokarmów roślinnych. Według Academy of Nutrition and Dietetics dobrze zaplanowana dieta wegetariańska lub wegańska może zaspokoić potrzeby żywieniowe rosnących niemowląt i dzieci. Wystarczy tylko trochę planowania, aby uwzględnić w niej różnorodne, bogate w składniki odżywcze pokarmy, które zaspokoją wszystkie potrzeby dziecka.

Zwiększ różnorodność warzyw, które podajesz dzieciom w miarę ich rozwoju.

Ważne jest, aby zapewnić odpowiednie ilości wszystkich głównych grup pokarmów w diecie małego dziecka, gdy przechodzi ono od karmienia wyłącznie piersią lub mieszanką dla niemowląt do pokarmów stałych. Dziecko powinno spożywać następujące pokarmy, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie energetyczne dla optymalnego wzrostu i rozwoju (konsystencja i rodzaje pokarmów różnią się w zależności od wieku):

  • Białko: Białko jest ważne do budowy wszystkich tych tkanek, gdy dziecko rośnie i rozwija się. Źródła białka roślinnego obejmują tofu, mleko sojowe, fasolę, soczewicę i masło orzechowe, takie jak masło orzechowe.
  • Ziarna: Ziarna, takie jak pszenica, ryż, komosa ryżowa, jęczmień i owies, są ważnym źródłem energii (węglowodany), a także niezbędnych składników odżywczych dla zdrowego rozwoju, w tym błonnika, witamin (B6, E, niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, tiaminy i folianów), minerałów (wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, selenu i potasu), a nawet niektórych białek i fitoskładników - związków roślinnych o działaniu przeciwutleniającym.
  • Warzywa: Różnorodne warzywa - celuj w tęczę kolorów i smaków - takie jak marchew, pomidory, zielenina, buraki, kabaczki i groszek dostarczają zdrowych węglowodanów dla energii, błonnika dla dobrego trawienia i niezbędnych witamin (A, B6, C, K, folian, tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy) i minerały (żelazo, potas, mangan, magnez, fosfor, wapń, cynk, miedź i selen), plus mnóstwo fitoskładników, a nawet trochę białka.
  • Owoce: Bogactwo owoców, takich jak jagody, brzoskwinie, banany i gruszki, oferuje naturalną słodycz, zdrowe węglowodany dla energii, błonnik dla zdrowia jelit, a także szereg niezbędnych witamin (A, B6, C, E, K, ryboflawina, tiamina, niacyna i kwas pantotenowy) i minerałów (wapń, potas, mangan i miedź) dla prawidłowego rozwoju, a także mnóstwo fitoskładników.
  • Zdrowe tłuszcze: Upewnij się, że zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, nasiona, oliwki, awokado i oleje roślinne, są częścią diety, aby zaspokoić zapotrzebowanie na niezbędne kwasy tłuszczowe, które są kluczowe dla zdrowia mózgu.
  • Suplementy: Ważne jest, aby zapewnić odpowiednią podaż witaminy B12 - dostępnej tylko w pokarmach zwierzęcych - w diecie poprzez suplementy, jeśli dziecko spożywa wyłącznie rośliny dla dobrego zdrowia mózgu. Inne składniki odżywcze, które mogą wymagać suplementacji to witamina D dla zdrowych kości i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 dla rozwoju mózgu. Porozmawiaj z lekarzem o dostępnych opcjach.

Poradnik karmienia niemowląt i małych dzieci "wege do przodu

Podczas gdy każde dziecko jest inne i należy monitorować jego gotowość do jedzenia przed wprowadzeniem nowych rodzajów pokarmów, to służy to jako ogólny przewodnik do karmienia dziecka zdrową dietą wegetariańską, w tym wegańską i wegańską. Włączenie większej ilości warzyw do diety małego dziecka pomaga mu w dobrym starcie, wypełniając jego brzuszek składnikami odżywczymi, których potrzebuje do optymalnego rozwoju i ochrony przed chorobami w późniejszym okresie życia. Wprowadzaj jednoskładnikowe przeciery owocowe i warzywne, gdy dziecko wykaże, że jest gotowe do przyjmowania pokarmów stałych.

Wprowadzaj jednoskładnikowe przeciery owocowe i warzywne, gdy dziecko wykaże, że jest gotowe do przyjmowania pokarmów stałych.

4-6 miesięcy.

Idealnie byłoby, gdyby niemowlęta były karmione wyłącznie piersią przez pierwsze sześć miesięcy, a następnie karmione piersią wraz z pokarmami stałymi przez pierwszy rok życia lub dłużej. W wieku około 4-6 miesięcy, dzieci zaczynają wykazywać oznaki rozwoju, że są gotowe do przyjmowania pokarmów stałych. Jednym z pierwszych stałych pokarmów są płatki śniadaniowe dla niemowląt wzbogacone w żelazo, na bazie jednego ziarna zmieszanego z mlekiem matki lub mieszanką. Można zacząć podawać po jednej lub dwie łyżki stołowe przecierów warzywnych, takich jak groszek, zielona fasolka czy kabaczek, aby najpierw wprowadzić aromaty, a następnie owoce, takie jak suszone śliwki, oraz pokarmy białkowe, takie jak przecierowa, odcedzona fasola. Zobacz Przewodnik Sprout Organic Foods dotyczący rozpoczęcia karmienia piersią. Podążaj za wskazówkami dziecka, aby włączać nowe owoce i warzywa, a także łączyć je z roślinami strączkowymi i pełnymi ziarnami.

6-8 miesięcy.

Poza mlekiem matki i mieszanką, możesz zacząć podawać coraz więcej zdrowych pokarmów roślinnych, w miarę jak dziecko wykazuje oznaki gotowości. Podawaj dziecku trzy do czterech łyżek stołowych pokarmów białkowych, takich jak soczewica w proszku, aby wspomóc jego wzrost, zdrowe płatki zbożowe z pełnego ziarna, aby dostarczyć mu potrzebnej energii, oraz różne owoce w proszku (morele, jagody, jabłka) i warzywa (szpinak, buraki, cukinia), aby dostarczyć mu fitoskładników i niezbędnych składników odżywczych. Zwiększając różnorodność pokarmów, zapewniasz swojemu dziecku większą ekspozycję na różnorodne, zdrowe produkty, aby poszerzyć jego podniebienie. Ponadto możesz zacząć podawać dziecku pokarmy odpowiednie dla jego rozwoju, takie jak miękkie krakersy i pieczywo, gdy zacznie ono rozwijać te umiejętności. Białko roślinne pochodzące z fasoli, soczewicy i pełnych ziaren wspiera wzrost i rozwój dziecka.

8-12 miesiąc.

Na tym etapie nadal zwiększaj ilość, różnorodność i konsystencję owoców, warzyw, ziaren i pokarmów białkowych, aby nadążyć za wzrostem i rozwojem dziecka. Zaspokajaj rosnący apetyt dziecka dodatkowymi porcjami białka i błonnika, aby zapewnić mu uczucie sytości i zadowolenia podczas posiłków. Staraj się wprowadzać nowe smaki i konsystencje, takie jak cztery do sześciu łyżek stołowych puree, puree lub pokrojonych miękkich owoców (gruszek, bananów i truskawek), warzyw (takich jak zielona fasolka, boćwina i szparagi), tofu lub fasoli, oprócz innych pokarmów podawanych na tym etapie, takich jak kawałki tostów z cienko rozsmarowanym masłem orzechowym. Zachęcaj je do ćwiczenia samodzielnego karmienia w miarę rozwoju ich umiejętności.

1-3 lata.

W tym okresie ważne jest, aby nadążać za rozwojem i potrzebami dziecka w zakresie wzrostu poprzez zapewnienie odpowiednich porcji białka roślinnego (rośliny strączkowe, orzechy, nasiona), pełne ziarna (takie jak quinoa, owies, pszenica), wzbogacone mleko sojowe (lub mleko pełne), owoce (takie jak pomarańcze, wiśnie i brzoskwinie), warzywa (takie jak kabaczek, pomidory i groszek śnieżny) oraz zdrowe tłuszcze z awokado, orzechów i nasion. Te pokarmy roślinne zapewnią zróżnicowaną gamę ważnych składników odżywczych - węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i minerałów, których dziecko potrzebuje do rozwoju mózgu, organów, mięśni i nie tylko.

 

Autor