Przypraw swoje życie dla zdrowia i smaku
Przyprawiaj swoje życie dla zdrowia i smaku! Od zarania dziejów ludzie cenią sobie zioła i przyprawy. Rośliny - w szczególności zioła i przyprawy - były jedyną formą medycyny znaną w całej historii ludzkości. Okazuje się, że przyprawy te zawierają bardzo duże ilości antyoksydantów. Badania pokazują, że dieta bogata w antyoksydanty roślinne jest związana z długowiecznością i zdrowiem serca, i może znacząco przyczynić się do całkowitego spożycia antyoksydantów w ciągu dnia.
Kulinarne przyprawy i zioła z Chiang Mai, TajlandiaLiścierośliny używane w kuchni są ogólnie określane jako kulinarne z
ioła; każda inna część rośliny, taka jak pąki, kora, korzenie, jagody, nasiona i znamiona kwiatu, jest nazywana przyprawą. Zazwyczaj świeże zioła i przyprawy zawierają wyższe poziomy antyoksydantów niż produkty suszone lub przetworzone. Na przykład, świeży czosnek jest 1 1/2 razy silniejszy niż suchy czosnek w proszku.
Organiczny ogród ziołowy w Carmel, CaliforniaThedobra wiadomość na ziołach i przyprawach przychodzi w odpowiednim czasie, ponieważ gorące i śmiałe na stole obiadowym jest w. Bardziej niż kiedykolwiek, Amerykanie składają pikantną, globalną kuchnię do swoich własnych tradycji żywieniowych. Zachęcam do przyprawiania swojego życia dla zdrowia i smaku przez włączenie tych potężnych pokarmów roślinnych do swojej diety, aby zwiększyć swój naturalny system obronny przed chorobą.
Zioła na sprzedaż na targu rolnym w Ojai6 przypraw, bez których nie mogę żyć
Grillowane brzoskwinie z bazylią1. Bazylia.
Ta jasnozielona roślina liściasta wydziela świeży, słodki, ziołowy smak i aromat. Użyj w sałatkach, przystawkach i daniach dodatkowych lub ciesz się pesto na makaron i kanapki. Duszona fasola Romano z pomidorami i rozmarynem2. Rozmaryn.
Rozmaryn był ceniony za swoje właściwości lecznicze przez całą historię. Igły tego zioła wytwarzają aromatyczną, sosnową jakość. Spróbuj go w warzywach, sałatkach, vinaigrettes i daniach z makaronu. Czerwona kapusta z rodzynkami i kminkiem3. Kminek.
Zmielone lub całe, to małe nasionko oferuje charakterystyczny gorzki, ale ciepły smak. Kminek jest dobry w daniach meksykańskich, indyjskich i bliskowschodnich, jak również z warzywami i w chili.4. Kurkuma.
Ta przyprawa, która nadaje proszkowi curry złoty odcień, jest najbardziej ekscytującą przyprawą na froncie nauki o żywieniu. Zmielony korzeń może pochwalić się jasnym pomarańczowo-złotym odcieniem, a także śmiałym, cytrusowo-imbirowym smakiem. Kurkuma jest najbardziej popularna w indyjskich potrawach, ale może również nadawać smak zupom, fasoli i warzywom. Użyj różnych pieprzów w przepisach, takich jak ten Smoky Lentil Chili.5. Pieprz.
Chwytliwy termin dla wszystkie gorących czerwonych pepper pikantność tak jak, cayenne pepper (gruntowy czerwony pieprz), czerwoni pepper płatki, i papryka. Trochę idzie długa droga w daniach tak jak fasola, chilis, curry, sosy i marynaty. Pieprz jest kluczowym składnikiem etnicznych potraw z Meksyku, Tajlandii i Indii, a także regionów kreolskich. Cynamonowa kruszonka jabłkowa6. Cynamon.
Ta wysuszona, poskręcana kora drzewa daje słodki, drzewny smak zarówno w formie lasek, jak i zmielonej. Cynamon pasuje do owoców, pieczonych deserów i chlebów, a także do dań kuchni bliskowschodniej.Zdjęcia autorstwa Sharon Palmer, MSFS, RDN
Aby uzyskać inne ulubione przepisy z wykorzystaniem ziół i przypraw, sprawdź niektóre z moich ulubionych:
Watermelon Basil SlushiePistachio
Turmeric Rice Power BowlCilantro
Lime Cauliflower RiceEasyCumin
Citrus VinaigretteHeirloom
Tomato Eggplant Pasta Sauce
Ten post może zawierać linki partnerskie. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.