Orzechy dla masła orzechowego i masła z nasion!

Co może pobić klasyczny słoik masła orzechowego pod względem wartości odżywczych, smaku i wszechstronności? Odpowiedź brzmi: bardzo wiele, dzięki coraz szerszej ofercie masła orzechowego i z nasion w supermarketach i sklepach z naturalną żywnością. Wygląda na to, że masła z orzechów i nasion staną się kolejną wielką rzeczą, ponieważ coraz więcej orzechów, nasion i składników pojawia się w słoikach, a na rynku pojawia się coraz więcej marek rzemieślniczych. Ręcznie wyrabiane masła z orzechów i nasion można nawet znaleźć na targach rolnych. Prawda jest taka, że robienie masła z orzechów i nasion nie jest takie trudne - możesz zrobić własną mieszankę w domu, używając robota kuchennego. Wystarczy zmiksować ulubioną kombinację orzechów i nasion z łyżką zdrowego, nierafinowanego oleju z orzechów lub oliwy z oliwek i ulubionymi dodatkami, takimi jak kakao w proszku i sól morska.

Kilka faktów o masłach orzechowych i ziarnistych

Bez względu na to, jakie masło orzechowe lub z nasion wybierzesz do smarowania chleba, oto kilka faktów. Orzechy ziemne i orzechy z drzew orzechowych, w tym migdały, orzechy włoskie, pistacje, orzechy laskowe, nerkowce, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzechy piniowe i pekany, są dobre dla serca. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła kwalifikowane oświadczenie zdrowotne, że spożywanie 1,5 uncji dziennie większości orzechów w ramach zdrowej diety może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Należy pamiętać, że orzechy kokosowe nie mają tak korzystnego wpływu na serce jak orzechy z drzew orzechowych, dlatego nie zostały uwzględnione na liście ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Wielkość porcji masła orzechowego i masła z nasion wynosi 2 łyżki stołowe.

Jedną z głównych korzyści zdrowotnych orzechów jest to, że są one pełne nienasyconych tłuszczów, a także witamin, minerałów, błonnika i fitochemikaliów (związków roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym). Nasiona, takie jak len, dynia, sezam, słonecznik, konopie i chia, może nie cieszą się jeszcze tak dużym uznaniem w środowisku naukowym, jeśli chodzi o korzyści zdrowotne, ale te maleńkie pestki mają takie same właściwości odżywcze jak orzechy.

W rzeczywistości orzechy są technicznie rzecz biorąc nasionami - definicja orzecha z drzewa to owoc składający się z niejadalnej twardej skorupy i jadalnego nasienia. Natura obdarzyła orzechy i nasiona wyjątkowymi właściwościami odżywczymi; w istocie są to maleńkie embriony, które zawierają bogate zapasy pożywienia, aby pomóc nowej roślinie zakończyć cudowny cykl reprodukcyjny. Dlatego właśnie orzechy i nasiona oferują gęste zasoby składników odżywczych - wszystko to zamknięte w maleńkim opakowaniu.

Masło orzechowe i z nasion jest bogate w tłuszcz (ten zdrowy), a więc ma dużo kalorii. Tak więc niewielka ilość to bardzo dużo. Większość masła orzechowego dostarcza około 180-190 kalorii na 2 łyżki stołowe. Zatem siedzenie z łyżką i otwartym słoikiem nie jest najlepszym sposobem na delektowanie się tymi produktami. Zamiast tego, smaruj nimi pieczywo, używaj ich jako źródła tłuszczu w wypiekach, dodawaj do sosów i winegretów. Pamiętaj, że masło orzechowe i z nasion może stanowić opcję białka roślinnego, która pozwala ograniczyć spożycie mięsa - jest to zdrowa i zrównoważona strategia żywieniowa.

Masło orzechowe

Ta skromna roślina strączkowa ma wiele zalet. Oprócz korzystnej ceny, masło orzechowe jest bogate w białko (8 g na porcję), witaminę E, niacynę, folian, magnez, fosfor i mangan. Ponadto orzeszki ziemne zawierają argininę - aminokwas, który może poprawić przepływ krwi w tętnicach, oraz resweratrol - ten sam związek przeciwutleniający, który znajduje się w czerwonym winie. Aby uzyskać dodatkowe punkty, zmiel papierowe, czerwone skórki orzeszków ziemnych w swoim maśle orzechowym, ponieważ są one bogate w związki bioaktywne. Oprócz klasycznego PBJ, dodaj masło orzechowe do batoników i ciasteczek, a także do aromatycznego tajskiego stir-fry.

Masło migdałowe

Masło migdałowe zyskuje na popularności dzięki swojemu delikatnie orzechowemu, słodkiemu smakowi. Jest również bogate w białko (5 g na porcję), ryboflawinę, witaminę E, magnez, fosfor i mangan. Masło migdałowe jest wyjątkowo bogate w wapń - dostarcza 8% dziennej wartości odżywczej na porcję. Spróbuj masła migdałowego do smarowania kanapek, jako dipu do owoców i warzyw, a także jako dodatku do wypieków, takich jak ciasteczka i szybkie chleby.

Masło orzechowe

Wyjątkowy orzechowo-gorzki smak orzechów włoskich jest wizytówką ich bogactwa związków fitochemicznych związanych z korzyściami zdrowotnymi. Ale orzechy włoskie mają też coś jeszcze, co jest wyjątkowe w świecie orzechów: kwasy tłuszczowe omega-3, i to w dużej ilości. To dlatego badania łączą orzechy włoskie ze zdrowiem serca, a także ze zdrowym starzeniem się i zdrowiem reprodukcyjnym. Ponadto masło orzechowe jest bogate w magnez, fosfor, miedź i mangan. Spróbuj masła orzechowego w sosach, aby podkreślić pikantne potrawy, a także w wrapach i tostach z rodzynkami.

Domowe masło pistacjowe

Masło pistacjowe

Wyjątkową jakość masła pistacjowego można zauważyć już na pierwszy rzut oka: ma ono piękny odcień zieleni! Ten zielony odcień zawdzięczamy luteinie, która ma działanie przeciwutleniające i pomaga zwalczać choroby przewlekłe. Pistacje mają związek ze zdrowiem serca, a także z kontrolą wagi. Masło pistacjowe jest również bogate w białko (6 g na porcję), błonnik, tiaminę, witaminę B6, fosfor, miedź i mangan. Spróbuj masła pistacjowego w winegretach, cieście biscotti i muffinach.

Chrupiące wiśniowe zawijasy z pestkami słonecznika

Masło z nasion słonecznika

Słodkie, złociste masło z nasion słonecznika to świetna alternatywa dla osób uczulonych na orzechy drzewne lub arachidowe. Ponadto zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym białko (6 g), błonnik, witaminy E i B6, niacynę, folian, kwas pantotenowy, fosfor, cynk, miedź, mangan i selen. Masłem słonecznikowym można smarować kanapki z bananem, nadziewać nim daktyle i dodawać do kremowych zup.

Tahini (pasta z nasion sezamu)

Masło z nasion sezamu (tahini) nadaje hummusowi ziemisto-orzechowy smak. Ale jest ono również pyszne i pożywne samo w sobie. Tahini ma jasny kolor, a jednocześnie jest bogate w wartości odżywcze - zawiera białko (5 g na porcję), błonnik, tiaminę, witaminę B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. Spróbuj użyć tahini jako dipu do falafeli, jako smarowidła do kanapek pita oraz jako dodatku do ciasteczek.

Moje ulubione przepisy z wykorzystaniem masła orzechowego i masła z nasion znajdziesz poniżej:

Batoniki z masłem orzechowym w czekoladzie
z
ciecierzycyOsady
i pikantne masło orzechowe z jabłkami

Autor