Wzmocnij swoją moc dzięki 8 ukrytym superfoods

Jagody acai, mangostanu i macqui - wszystkie one zostały uznane za superfoods ze względu na ich wysoki status antyoksydacyjny. Nawet powszechnie znane owoce, takie jak borówki amerykańskie, dołączyły do klubu superfoods dzięki badaniom potwierdzającym ich korzystny wpływ na zdrowie.

Nie trzeba jednak koncentrować się wyłącznie na wysoko cenionych - i często drogich - owocach, aby zapewnić sobie optymalne zdrowie.

"Ludzie zaintrygowani ideą superfoods zbyt często wybierają je zamiast innych produktów, które mogą należeć do tej samej kategorii" - mówi dietetyk Elisa Zied, autorka książki "Nutrition At Your Fingertips".

W rzeczywistości wiele z najbardziej odżywczych i chroniących zdrowie produktów znajduje się na dnie szuflady lodówki lub w głębi spiżarni. Te mało prawdopodobne superfoods można dodawać do ulubionych potraw, a każda dodatkowa posypka lub garść zwiększa odżywczą moc diety.

Zaopatrz się więc w wymienione tu niedoceniane produkty spożywcze i włączaj je codziennie do swoich ulubionych potraw.

8 najbardziej niedocenianych pokarmów roślinnych

Soczewicowe orzechowe bolognese z spaghetti

Pomidory w puszce

Czy wiesz, że puszka pomidorów zawiera mnóstwo witaminy C, błonnika, potasu i żelaza? To, co sprawia, że te rubinowe klejnoty są jeszcze bardziej wyjątkowe, to zawartość likopenu - silnego przeciwutleniacza, który staje się bardziej przyswajalny dla organizmu po ugotowaniu. Likopen ma wiele zalet, w tym unieszkodliwia wolne rodniki, chroni przed rakiem i spowalnia rozwój miażdżycy, która prowadzi do chorób serca. Pomidory z puszki można dodawać do makaronów, zup, gulaszy, curry, zapiekanek, dań meksykańskich i dań dodatkowych, aby uzyskać pyszne i pożywne pocieszenie.

Kawior z Mississippi

Cebula

Cebulę można umieścić na liście staromodnych kuchennych przysmaków, ponieważ można ją kroić w plasterki i kostki do wszystkiego, od frytek i zup po omlety i zapiekanki. Jednak cebula, oprócz swojego charakterystycznego smaku, może nadać potrawom potężną dawkę wartości odżywczych. Te ostre cebulki są bogate w błonnik, minerały oraz witaminy C i B6. Naukowcy są zainteresowani zawartymi w cebuli związkami polifenolowymi i siarkowymi, takimi jak kwercetyna i siarczki allilowe, które mogą obniżać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory oraz pomagać w utrzymaniu zdrowia serca i funkcji odpornościowych, powiedział Zied.

Chrupiące wiśniowe zawijasy z pestkami słonecznika

Ziarna słonecznika

Słonecznik cieszy się większą popularnością niż jego jadalne potomstwo, czyli ziarna słonecznika. A jednak te czarne pestki w kształcie kropli łzy, w których kryją się szarawe nasiona, są zadziwiające same w sobie. Naturalnie bogate w zdrowe dla serca oleje wielonienasycone, nasiona słonecznika są bardzo bogate w silny przeciwutleniacz, witaminę E - porcja 1/4 szklanki dostarcza ponad 90% dziennej wartości odżywczej (przy 2000 kalorii dziennie). Te orzechowe nasiona dostarczają również białka, witamin z grupy B i ważnych minerałów, takich jak mangan, magnez i selen. Ziarna słonecznika są jednym z najlepszych źródeł fitosteroli - związków, o których wiadomo, że obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Czosnek

Cuchnąca róża" - nazwa pochodzi ze starożytności greckiej i rzymskiej - oferuje znacznie więcej niż tylko charakterystyczny smak i aromat; czosnek może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Badania wykazały, że ten członek rodziny cebulowatych obniża poziom cholesterolu, a także wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i obniża ciśnienie krwi. "Czosnek zawiera wiele fitochemikaliów, takich jak allicyna, saponina i kwas kumarowy" - mówi Zied. Związki te są odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne czosnku, które przyczynia się do zdrowia serca. Jeśli weźmiemy pod uwagę zawartość manganu, witamin C i B6 oraz selenu w czosnku, zrozumiemy, dlaczego powinien on zawsze gościć w naszej kuchni.

Tofu Kale Power Bowl

Groszek

Kiedy byłeś dzieckiem, prawdopodobnie słyszałeś, jak mama mówiła ci, żebyś "jadł groszek". Miała rację, ponieważ te jadeitowe perełki są pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, jaki groszek preferujesz - groszek ogrodowy (świeży w strąkach), groszek śnieżny (płaskie strąki), groszek snap (pulchne strąki) czy groszek suszony (z groszku polnego, który jest mniej słodki) - wiedz, że jest on bogaty w witaminy A, C, K i B, minerały, błonnik i białko. Badania wykazały, że dieta bogata w zielone i żółte warzywa, w tym zielony groszek, zapobiega chorobom serca. Groszek dostarcza również znacznych ilości związków chemicznych korzystnych dla oczu: beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny.

Czarny pieprz

Jedna z najprostszych przypraw w szafce z przyprawami przynosi znaczące korzyści. "Czarny pieprz ma zero kalorii, a dodaje potrawom dużo wyrazu" - mówi Zied. Ale to nie wszystko. Uważany w starożytności za tak cenny, że był używany jako waluta, czarny pieprz był ceniony za swoje właściwości kulinarne, które obejmują wzmacnianie smaku i zachowywanie świeżości. Kapsaicyna, substancja nadająca pieprzowi ostry smak, ma działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza stan zapalny, będący przyczyną chorób przewlekłych.

Penne z białą fasolą i zieleniną

Fasola

Fasola to supergwiazda, ponieważ nie tylko zawiera węglowodany złożone, ale jest też doskonałym źródłem białka" - mówi Zied. Fasola zawiera również ważne minerały, witaminy i błonnik. Spożywanie fasoli wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi, masy ciała, a także częstości występowania chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, niektórych rodzajów raka i cukrzycy.

Papryka

Nie zapominaj, że papryka - czerwona, żółta lub zielona - może mieć ogromny wpływ na Twoje zdrowie. Papryka zawiera mnóstwo witamin C (291% DV na filiżankę) i A (105% DV na filiżankę) o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dodanie plasterków papryki do ulubionego dania to doskonała strategia walki z wolnymi rodnikami niszczącymi komórki. Czerwona papryka zawiera również karotenoidy, takie jak beta-karoten, likopen i beta-kryptoksantyna, które są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów.

Więcej informacji o tym, jak stosować zdrową dietę roślinną, można znaleźć na poniższych blogach:

Moje 5 wskazówek dotyczących diety roślinnejTop
9 Dietitian Tips to Make Meatless Easy

Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN

Zdjęcie: Smoky Lentil Chili, Sharon Palmer, MSFS, RDN

Autor