Fitochemikalia zwalczają choroby
Rośliny posiadają związki fitochemiczne, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak fitochemikalia zwalczają choroby, aby chronić Twoje zdrowie.
Naukowcy wiedzą, że rośliny posiadają tysiące bioaktywnych związków chemicznych, zwanych fitochemikaliami, które przynoszą korzyści zdrowotne, gdy je spożywamy. Korzyści te sięgają od ochrony oczu przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej do zapobiegania szkodliwym skutkom miażdżycy, która prowadzi do chorób serca. W rzeczywistości, naukowcy uważają, że fitochemikalia mogą być częściowo odpowiedzialne za doskonałe zdrowie typowe dla ludzi, którzy spożywają duże ilości pokarmów roślinnych. Dowiedz się więcej o tym, jak fitochemikalia zwalczają choroby!
Pistacje Kurkuma Ryżowa Miska MocyRośliny -system przetrwania.
Przez tysiące lat rośliny wykształciły potężne systemy obronne. W rzeczywistości najstarszymi żyjącymi obiektami na Ziemi są rośliny, a konkretnie drzewa. "Rośliny nie mogą po prostu wstać i uciec przed szkodliwymi drapieżnikami lub zniewagami czy urazami, takimi jak promienie słoneczne i owady. Tak więc, rośliny rozwinęły związki (fitochemiczne), aby się chronić", donosi Navindra Seeram, Ph.D., badacz botaniczny i adiunkt farmakognozji na Uniwersytecie Rhode Island. Wiele z tych fitochemikaliów to pigmenty skoncentrowane w skórce roślin, które są odpowiedzialne za ich żywe odcienie - od głębokiego błękitu jagód po intensywną czerwień pomidorów.Ten złożony system obronny działa również w celu zapewnienia roślinom możliwości rozmnażania. Na przykład, "Rośliny sprawiają, że jagody stają się kolorowe, aby przyciągnąć dyspergatorów nasion", mówi Seeram, który badał zwyczaje ptaków wędrownych na północno-wschodnim wybrzeżu USA. Zanim rozpoczną długą podróż na południe na zimę, ptaki przestawiają się z diety owadziej na dietę jagodową, spożywając trzy do czterech razy więcej jagód niż wynosi ich masa ciała. Te ptaki, którzy widzą kolor tak samo jak ludzie, wybrać najciemniejsze jagody, które są najwyższe w pigmenty roślinne nad jaśniejsze kolorowe. Seeram wierzy, że to wysokie spożycie jagód oferuje ptakom ochronę zdrowia przed ich stresującą migracją. Kiedy ptaki spożywają jagody, wydalają nasiona na dużym obszarze i wspierają przetrwanie roślin - wzajemnie korzystna relacja.
Pomegranate Avocado Quinoa SaladLudzie+ rośliny = zdrowie.
Fitochemikalia nie są klasyfikowane jako składniki odżywcze, tak jak na przykład witamina C i żelazo, które zostały uznane za niezbędne dla zdrowia człowieka. Jednak fitochemikalia wydają się zapewniać korzyści wykraczające poza zwykłe utrzymanie normalnego stanu zdrowia. "Fitochemikalia są związkami, tak jak Advil jest związkiem. Rośliny przechodzą przez wtórny metabolizm [podczas którego rośliny same wytwarzają fitochemikalia]," wyjaśnia Seeram.Podobnie jak ptaki, ludzie ewoluowali wraz z roślinami i rozwinęli długą, korzystną relację z nimi. "W tropikalnej Afryce człowiek wędrował po dużych obszarach i jadł ponad 800 odmian pokarmów roślinnych, dostarczając 25 000 różnych fitochemikaliów" - dodaje Seeram.
Roasted Tempeh Summer SaladPhytochemicznenauki.
Kiedy badania fitochemiczne wystartowały kilka dekad temu, nacisk położono na całkowitą zdolność przeciwutleniającą, mierzoną w probówce. Spowodowało to wyścig, aby zobaczyć, które jedzenie roślin - od jagód do orzechów włoskich do kawy - zawierał najwyższy poziom przeciwutleniaczy.Seeram donosi: "Naukowcy wdali się w wielką walkę o to, kto odkrył większe poziomy przeciwutleniaczy niż inni". Jednakże, podczas gdy antyoksydanty są ważne - przeciwdziałają szkodliwym skutkom stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do przewlekłych chorób - aktywność antyoksydantów w probówce często nie przekłada się na taką samą aktywność w ludzkim organizmie.
Obecnie naukowcy wiedzą, że korzyści płynące z fitochemikaliów wykraczają daleko poza ich status przeciwutleniacza. Wiele z nich ma działanie przeciwzapalne, a przewlekły stan zapalny jest powszechnie uznawany za przyczynę wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, raka, chorób neurodegeneracyjnych, reumatoidalnego zapalenia stawów i zespołu metabolicznego. Naukowcy odkryli, że niektóre związki fitochemiczne są wchłaniane do tkanek organizmu, gdzie działają na rzecz ochrony zdrowia. Na przykład, badania pokazują, że fitochemikalia z jagód przekraczają barierę krew-mózg i dostają się do tkanek mózgu, co pomaga wyjaśnić, dlaczego zostały powiązane z ochroną przed spadkiem zdolności poznawczych.
Mediterranean Edamame Quinoa BowlCo nas czeka?
Najnowszą granicą w badaniach nad fitochemikaliami jest zbadanie, w jaki sposób mikroflora (środowisko bakteryjne) w przewodzie pokarmowym może przekształcać fitochemikalia w inne bioaktywne związki. Ponieważ każda osoba ma swoją własną, charakterystyczną mieszankę korzystnych i szkodliwych bakterii zasiedlających jej jelita, naukowcy uważają, że mogą istnieć unikalne reakcje na biodostępność fitochemikaliów w przewodzie pokarmowym. "Jeśli masz właściwą mikroflorę, możesz uzyskać najlepsze korzyści z jedzenia brokułów", dodaje Seeram. Naukowcy donoszą, że współczesna dieta - bogata w mięso i przetworzoną żywność, a uboga w żywność roślinną i błonnik - ma związek z niższym poziomem "zdrowych" bakterii w okrężnicy. Chociaż nie do końca rozumieją rolę, jaką mikroflora jelitowa odgrywa w bioaktywności fitochemikaliów, wydaje się, że te "przyjazne" bakterie pomagają w osiągnięciu korzyści z fitochemikaliów.Fitochemikalia wydają się również mieć efekty synergistyczne, które przynoszą większe korzyści niż suma ich indywidualnych efektów. Kiedy fitochemikalia są wyizolowane z rośliny, jak w przypadku suplementów takich jak likopen, często nie przynoszą takich samych korzyści zdrowotnych, jakie występują, kiedy jesz całą roślinę, która jest bogata w setki innych bioaktywnych substancji, w tym fitochemikalia, witaminy, minerały i błonnik.
Vegan Rainbow Veggie Pizza with Cornmeal CrustFightfor ph
ytochemicals.Dzisiejsza dieta jest daleka od diety naszych wczesnych przodków, która składała się z różnych dzikich, kolorowych pokarmów roślinnych. Seeram przypomina nam, że dziś często dostajemy nasze kolory żywności z neonowym kolorze jogurtu i makaronu i sera. Podczas gdy naukowcy nadal odkrywają tajemnice tego, jak fitochemikalia działają w naszym organizmie, aby chronić zdrowie, jedna rzecz wydaje się być bezpieczna: Jedz więcej pokarmów roślinnych - owoców, warzyw, orzechów i ziaren - w każdym odcieniu tęczy - niebieskim, fioletowym, czerwonym, pomarańczowym, żółtym, zielonym, a nawet białym - aby otrzymać spektrum związków roślinnych, które oferują rożne bonusy zdrowotne.
Rośliny jako lekarstwo.
Składniki roślinne, od ich owoców i liści po korę i korzenie, były używane jako lekarstwa od zarania dziejów. Przez wieki nasi przodkowie zbierali różne rośliny, aby dostarczyć sobie energii i składników odżywczych, jak również ze względu na ich właściwości lecznicze. Praktyka ta jest nadal stosowana na całym świecie; Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że 80 procent ludności świata nadal używa roślin - w całości lub w postaci przypraw, nalewek, herbat i zup - jako głównego źródła leków. Współczesna nauka zaczyna potwierdzać, że rośliny mogą leczyć choroby i im zapobiegać. Berry Quinoa Power BowlPhytochemicalsat a Glance.
Oto spojrzenie na niektóre fitochemikalia występujące w pokarmach roślinnych.Fitochemikalia | Źródło roślinne | Możliwe korzyści |
Genisteina i Daidzeina | Ziarna soi, mleko sojowe i tofu | Obniżenie ciśnienia krwi i zwiększone rozszerzenie naczyń krwionośnych |
Antocyjany | Truskawki, czerwone wino, jagody | Poprawa wzroku, hamowanie stresu oksydacyjnego, inicjowanie apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórki), zmniejszenie agregacji płytek krwi i działanie neuroprotekcyjne |
Proantocyjanidyny i flawan-3-ole | Czerwone wino, sok z winogron, ekstrakty z winogron, kakao | Hamowanie utleniania i reakcji prozapalnych w ścianie tętnic |
Siarczki, tiole | Czosnek, cebula, pory, oliwki, szalotka | Obniżenie poziomu cholesterolu LDL |
Błonnik pokarmowy | Otręby pszenne, owies | Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i/lub piersi |
Karotenoidy, takie jak likopen, beta-karoteny | Marchew, pomidory i produkty pomidorowe | Neutralizacja wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek |
Sulforafan | Brokuły i inne warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż, chrzan, kapusta, kalafior | Neutralizacja wolnych rodników i zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów |
Źródło: Uniwersytet Kalifornijski, Davis
Dla innych blogów na temat jak jeść diety opartej na roślinach, sprawdź następujące:
Jak przejść z wegetarianizmu na weganizmJedzenie
diety roślinnej i bezglutenowej z pewnością siebie7
krokówdo przejścia na
dietę
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN w dniu 8 września 2011; Zaktualizowano w dniu 4 maja 2021.
Obraz: Mermaid Smoothie Bowl, Sharon Palmer, MSFS, RDN