Garnki Instant Pots sprawiają, że jedzenie oparte na roślinach staje się proste

Skocz do przepisu - wydrukuj przepis

Otwórz garnek, wsyp swoje ulubione roślinne składniki, zapnij pokrywkę, naciśnij przycisk i w ciągu kilku minut masz wspaniały roślinny posiłek. Tak, mówię o garnkach Instant Pots. Ich popularność gwałtownie rośnie, i słusznie! To poręczne urządzenie kuchenne łączy w sobie wygodę crock potu z mocą szybkowaru, skracając w ten sposób czas gotowania i brudzenia garnków i patelni. Dodatkowo, można uzyskać naprawdę kreatywny w kuchni z roślinnych składników, takich jak ziarna, fasola, i warzyw w celu dokonania zdrowych, łatwe posiłki w krótkim czasie. Od chili i zupy do tłuczonych ziemniaków i puddingu ryżowego, jest po prostu tak wiele, co można zrobić z tym poręcznym narzędziem.

Więc, umieść Instant Pot na swojej liście życzeń. A jeśli masz już jeden przechowywany w swojej kuchennej półce, czas go wyjąć i użyć. Wkrótce będziesz polegać na nim co tydzień, przygotowując wspaniałe posiłki. Koniecznie sprawdź mój pokaz Plant Power Live, jak korzystać z Instant Pot tutaj.

Jeden z moich ulubionych przepisów: Instant Pot Chickpea CurryAbyś mógł

zacząć używać swojego Instant Pot do gotowania opartego na roślinach, rozmawialiśmy z moją przyjaciółką i koleżanką The Veggie Queen, aka Jill Nussinow, MS, RD, która jest roślinnym ekspertem kulinarnym szczególnie znanym ze swoich umiejętności Instant

Pot.

W rzeczywistości, kiedy otworzyłam pudełko, aby wyjąć mój Instant Pot kilka lat temu, odkryłam, że załączona książeczka z przepisami zawierała kilka przepisów Jill! Jesteśmy tak szczęśliwi, że możemy otrzymać najlepsze wskazówki Jill dotyczące roślinnego gotowania ala Instant Pot od samej ekspertki.

Guru Instant Pot, Jill Nussinow, MS, RD

Najlepsze wskazówki dotyczące używania garnka Instant Pot, z Veggie Queen

Sharon: Czym jest Instant Pot i co tak naprawdę potrafi?

Jill:

Jest to multicooker, który może wolno gotować i gotować pod ciśnieniem. Robi dużo lepszą pracę gotowanie pod ciśnieniem niż powolne gotowanie.

Sharon: Jak używać garnka Instant Pot?

Jill:

Jest bardzo łatwy w użyciu: możesz zacząć od sauté na funkcji sauté, a następnie dodać jedzenie, zablokować pokrywę, ustawić czas i czekać na sygnały dźwiękowe na końcu, aby dać ci znać, że czas się skończył. Następnie należy przekręcić pokrętło (tzw. szybkie uwolnienie) lub poczekać na spadek ciśnienia (tzw. naturalne uwolnienie ciśnienia), lub można wykonać kombinację obu tych czynności, w stosownych przypadkach. Przepis na ogół daje o tym znać.

Sharon: Czy Instant Pot jest dla niektórych osób onieśmielający?

Jill:

Tak, są onieśmieleni prawdopodobnie przez wielkość garnka i rzeczy, które mogli usłyszeć o gotowaniu pod ciśnieniem w dawnych czasach i jak to może być niebezpieczne. Dla wielu ludzi jest to bardzo nowy sposób gotowania z powodu szybkości gotowania, więc obawiają się zrujnować swoje jedzenie, co jest całkiem możliwe, jeśli nie podążają za dobrze napisanymi i przetestowanymi przepisami. Instant Pot Bananowy Brązowy Pudding Ryżowy

Sharon: Czy Instant Pot jest szczególnie pomocny w gotowaniu na bazie roślin?

Jill:

Instant Pot, lub inne multicookery lub szybkowary, jest niemal niezbędny dla każdego, kto zajmuje się gotowaniem opartym na roślinach, ponieważ można łatwo gotować rośliny strączkowe i całe ziarna szybko. Eliminuje potrzebę kupowania fasoli w puszce, ponieważ możesz ugotować namoczoną fasolę w szybkowarze w mniej niż 20 minut od początku do końca. Jeśli nie są one namoczone, to i tak ugotują się w mniej niż godzinę. Ty możesz także robić zdumiewającym smakowym warzywom w ten sposób szybko, i cały mnóstwa zupy, gulasze, curry i cokolwiek z używa ciecz jako składnik. Rozważam to tryb gotować który dostaje ciebie jedzenie ty chcesz, szybszy, łatwy i smakowity, który jest najlepszy combo. I to sprawia, że jedzenie jest bardzo przystępne.

Sharon: Czy istnieją korzyści zdrowotne z używania Instant Pot do gotowania posiłków opartych na roślinach?

Jill:

Wszystkie składniki odżywcze pozostają w garnku, o ile nie używasz zbyt dużo płynu. Nawet jeśli producent mówi, że potrzebujesz co najmniej jednej filiżanki płynu do gotowania, nie jest to prawdą. Dodatkowo, ze względu na sposób działania szybkowaru, kiedy gotujesz warzywa, ciśnienie pomaga złamać błonnik w ścianie komórkowej, a płyn zostaje wchłonięty przez warzywo, dzięki czemu staje się ono łatwiejsze do strawienia. Mimo że szybkowar wykorzystuje wysoką temperaturę, nie ma w nim również powietrza (jest ono uwalniane z garnka, gdy garnek osiąga ciśnienie), więc podczas gotowania jest więcej witaminy C, która jest lotna w stosunku do powietrza. Kolory pojawiają się jaśniejsze i warzywa wydają się bardziej "nienaruszone", co prowadzi mnie do przekonania, że może być więcej zachowania składników odżywczych. Nawet po ponad 20 latach gotowania pod ciśnieniem, wciąż jestem zdumiony tym, jak jasno kolorowe są marchewki, gdy gotują się w ten sposób. Potrawka z czarnego groszku i zieleniny

Sharon: Jakie są niektóre roślinne potrawy i przepisy, które naprawdę dobrze sprawdzają się podczas gotowania w Instant Pot?

Jill:

Wszystko, co ma płyn, ale szczególnie zupa, gulasz, chili i curry, jednak moje standardy to całe ziarna, takie jak czarny, czerwony lub brązowy ryż, i dużo roślin strączkowych. Uwielbiam, jak ciecierzyca okazuje się w Instant Pot. Również, jeśli ich Instant Pot ma to, ludzie mogą zrobić swój własny jogurt, używając garnka jako inkubatora. Mleko sojowe wydaje się działać najlepiej. To prosty proces i znacznie mniej kosztowny i smaczniejszy niż kupowanie jogurtu nondairy.

Sharon: Jakie ustawienia są najbardziej poręczne w użyciu w Instant Pot?

Jill:

Najlepsze ustawienia dla mnie to "ręczne", które ustawiasz sobie na dowolny czas i ustawienie, które chcesz, "para" (którą używam głównie do całych pokarmów, takich jak ziemniaki, słodkie ziemniaki i zimowe squash), i "jogurt". Ignoruję większość innych ustawień, ponieważ i tak muszą być dostosowane do czasu, który chcesz. Jednym z największych problemów z początkującymi jest to, że myślą, że jeśli gotują fasolę, po prostu naciskają przycisk "fasola", ale garnek nie wie, czy twoja fasola jest namoczona czy sucha, ani jaki rodzaj fasoli masz. Domyślnie ustawia się na 25 minut pod wysokim ciśnieniem, co jest zdecydowanie za długo dla namoczonej fasoli i niewystarczająco długo dla suchej ciecierzycy. Uważam, że najlepiej ustawić garnek na czas i ciśnienie, które chcesz.

Sharon: Czy są jakieś przepisy i potrawy, które po prostu nie sprawdzają się podczas gotowania w Instant Pot?

Jill:

Musisz uważać na pomidory, które mają tendencję do przypalania się, gdy są na dnie garnka. Zawsze trzeba zeskrobać dno garnka, dodając płyn, jeśli coś sauté, zwłaszcza pory, cebulę lub czosnek. Trudno mi było uzyskać spójną konsystencję makaronu. Żywność, która jest mieszana z różnych czasów gotowania może być problematyczne, zbyt. To może być rozwiązane, jeśli dodasz składniki w różnym czasie. Dymne Chili z słodkimi ziemniakami

Sharon: Ponieważ czas gotowania może być drastycznie zmniejszony z Instant Pot, czy istnieją sposoby, aby upewnić się, że posiłki nie są przesadzone?

Jill:

Jeśli ważne jest, aby gotować jedzenie zgodnie z dobrymi wykresami czasu, aby nie przegotować. Jeśli w grę wchodzi kolacja, albo śniadanie lub lunch, to nie czas na kreatywność. Ponieważ jedzenie gotuje się tak szybko, ludzie uważają, że coś takiego jak 15 minut dla zupy z soczewicy wydaje się rozsądne, chociaż jeden z moich najbardziej żądanych przepisów: Shane's Fabulous Lentil Soup, wymaga tylko 6 minut pod ciśnieniem. To jest nauka, a nie zgadywanka. A jeśli polegasz tylko na przepisach internetowych, możesz zdecydowanie skończyć marnując dużo jedzenia. Zdobądź przepisy z wiarygodnych źródeł. Problemem jest to, że Instant Pot jest tak "gorący", że jest zbyt wiele osób, które nie mają wystarczającego doświadczenia z Instant Pot pchając swoje przepisy w świat. Istnieją "darmowe" książki online na Amazon, które mają przepisy, które są "podniesione" od innych ludzi i dostosowane (nie dobrze). Ludzie muszą unikać tych, ale tylko jeśli nie chcą być rozczarowani wynikami.

Sharon: Jakie są wskazówki i sztuczki dotyczące przygotowywania posiłków opartych na roślinach w Instant Pot?

Jill: Istnieją pewne "zasady": nie wypełniaj swojego garnka więcej niż połowa pełna z żywnością, która się rozszerza (jak fasola i ziarna) lub więcej niż dwie trzecie pełne z innymi pokarmami, z wyjątkiem całych pokarmów, takich jak ziemniaki, w którym to przypadku możesz wypełnić go do linii max.
Oto dobra sztuczka: możesz gotować więcej niż jedną potrawę w tym samym czasie z podobnym czasem. Lubię gotować czarny lub czerwony ryż na dole, a następnie umieścić w trivet z żaroodporną miską na górze z namoczoną fasolą i płynem, czasami dodaję cały squash lub słodkie ziemniaki. Gotuję to wszystko przez 15 minut z naturalnym uwolnieniem. Pomyśl o łatwości, wsadowości, prostocie.

Sharon: Jakie jest Twoje ulubione danie z roślinnego garnka Instant Pot?

Jill:

Mam tak wiele ulubionych, ale kiedy ziemniaki są w sezonie (i tak, są sezonowym warzywem), uwielbiam robić sałatkę ziemniaczaną. Ta łączy ziemniaki z innymi warzywami. Podaję ją tak często, jak tylko mogę.

Sprawdź ulubiony przepis Jill z Instant Pot na sałatkę ziemniaczaną z dressingiem musztardowo-tarragonowym

poniżej. Drukuj clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebookprintprint iconquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Sałatka ziemniaczano-warzywna z dressingiem musztardowo-tarragonowym



(No Ratings Yet)





Loading

...
  • Autor: The Plant-Powered Dietitian
  • Wydajność: 4-6 porcji 1x
Drukuj Przepis Przepis na szpilkę

Opis

Dodanie kukurydzy i pomidorów do sałatki ziemniaczanej czyni ją czymś wyjątkowym - kolorowym i jasnym - podobnie jak sos estragonowy. Jeśli można dostać ziemniaki w różnych kolorach, to czyni to danie jeszcze bardziej efektownym.


Składniki

Skala 1x2x3x
  • 1
  • średnia cebula, pokrojona w
  • półokrągłe plasterki ogrubości ¼ cala
  • funta ziemniaków typu fingerling lub innych małych ziemniaków, pokrojonych na 2-calowe
  • kawałki
  • ¾ szklanki
  • wywaru warzywnego
  • 1 fil
  • iżanka świeżych lub mrożonych (nie rozmrożonych) ziaren kukurydzy
  • 3
  • łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa
  • oliwy z oliwek, zwykłej lub o smaku cytrynowym
  • 2 łyże
  • czki musztardy Dijon
  • 1 łyżka
  • octu ryżowego, szampańskiego lub z białego wina
  • 2 ły
  • żki stołowe masła z nerkowców, tahini lub oliwy z oliwek
  • 1 do 2
  • łyżek stołowych posiekanego świeżego estragonu
  • 1 filiżanka
  • pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 do 2
łyżek stołowych posiekanej świeżej pietruszki, do dekoracji

Instrukcje

  1. Rozgrzej szybkowar na średnim ogniu lub ustaw kuchenkę elektryczną na sauté. Dodamy cebulę i będziemy smażyć na sucho przez 2 minuty. Dodamy ziemniaki i wywar. Zamknąć pokrywę, doprowadzić do wysokiego ciśnienia i gotować przez 3 minuty. Szybko zwolnić ciśnienie. Zdejmij pokrywę, ostrożnie odchylając ją od siebie.
  2. Dodać kukurydzę, zamknąć pokrywę i pozostawić na 1 minutę. Przełożyć wszystko do miski i schłodzić przez co najmniej 15 minut.
  3. Podczas gdy ziemniaki się chłodzą, połącz w misce sok z cytryny, oliwę, musztardę, ocet i masło z nerkowców i dobrze wymieszaj. Wymieszaj z estragonem.
  4. Dodaj pomidorki koktajlowe do ziemniaków, a następnie dodaj dressing. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Odstawić ziemniaki na kilka minut, aby smaki się połączyły. Udekorować pietruszką i podawać.

Uwagi

Przedrukowano za zgodą z książki Vegan Under Pressure, Houghton, Mifflin, Harcourt

Zdjęcie autorstwa Lauren Volo

Czy zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie

O Jill Nussinow, MS, RD

Jill Nussinow, aka The Veggie Queen, od 30 lat uczy ludzi o radościach płynących z jedzenia pełnowartościowych, roślinnych posiłków. Przez ponad 25 z nich nauczała w Santa Rosa Junior College jako adiunkt kucharski specjalizujący się w zajęciach z wegetarianizmu i warzyw. Przez ponad 10 lat Jill uczyła w programie McDougall (występującym w filmie Forks over Knives). Jill jest zarejestrowanym dietetykiem, który budzi ludzi do roślinnych możliwości. Jest autorką bardzo popularnej książki kucharskiej Vegan Under Pressure (Houghton Mifflin Harcourt, 2016), a także 3 innych nagradzanych książek kucharskich: The Veggie Queen: Vegetables Get the Royal Treatment książka kucharska z ponad 100 sezonowymi przepisami opartymi na warzywach, dzieło będące półproduktem nowoczesnego wegańskiego gotowania pod ciśnieniem: The New Fast Food: The Veggie Queen Pressure Cooks Whole Food Meals in Less than 30 Minutes, która zawiera 150 przepisów, z czego 138 z nich jest naturalnie bezglutenowych i zawsze pysznych. (Czytelnicy nazwali ją swoją biblią gotowania pod ciśnieniem). Nutrition CHAMPS; The Veggie Queen's Guide to Eating and Cooking for Optimal Health, Happiness, Energy and Vitality ma ponad 200 roślinnych przepisów od Jill i 44 innych współpracowników.

Znajdź Jill na www.theveggiequeen.com, Instagram, Facebook, twitter i jej Instant Pot Beginners Veg Support Facebook Group.

Zdjęcie: Instant Pot Vegetable Barley Soup, Sharon Palmer, MSFS, RDN

Sprawdź niektóre z moich ulubionych przepisów na wykorzystanie Instant Pot:

Smoky Lentil ChiliFrancuska
Zupa Warzywna z Dzikiego
RyżuTłuczone Ziemniaki

.

Autor