Nauka o żywieniu: Czytanie poza nagłówkami
"Owoce i warzywa nie chronią przed rakiem"; "suplementy wapnia powodują ataki serca" - to tylko dwa przykłady nagłówków, które pojawiły się ostatnio w prasie popularnej. Dzięki rosnącemu zainteresowaniu opinii publicznej zapobieganiem chorobom poprzez dietę, prawie każdy magazyn, gazeta i strona internetowa donosi o nauce o żywieniu. Ale czasem ten natłok wiadomości o żywieniu jest sprzeczny i mylący, pozostawiając cię z pytaniem: "Co mam jeść?".
"Dziesięć lub dwadzieścia lat temu, badania nad zdrowiem były głównie zgłaszane przez czasopisma medyczne, które były głównie czytane przez specjalistów od zdrowia i badań, którzy wydali ostateczne słowo na temat. Teraz ludzie mają dostęp do wstępnych badań zamiast ostatecznego słowa" - mówi badacz żywienia Howard Sesso, Sc.D., Associate Epidemiologist w Brigham and Women's Hospital i Associate Professor of Medicine w Harvard Medical School. "W nauce o żywieniu, nie zawsze masz takie same wyniki w badaniu po badaniu. To jest problematyczne; ludzie mogą wtedy zacząć nie ufać czasami sprzecznym wynikom, które słyszą."
Nauka o żywieniu 101
Aby określić, czy to badanie dotyczące witaminy C, o którym właśnie przeczytałeś, jest znaczące, cofnijmy się na kurs odświeżający dotyczący zasad prowadzenia badań. Badania żywieniowe zaczynają się od postawienia wielkiego pytania (znanego jako hipoteza), a następnie wyruszają w celu odkrycia faktów, które pomogą odpowiedzieć na nie poprzez obserwację lub eksperymenty, zbieranie danych i analizę. Istnieją różne rodzaje badań - oto krótkie omówienie podstaw.
Badania obserwacyjne badają zależności między czynnikami w grupach badanych w odniesieniu do zdrowia. Na przykład w badaniu obserwacyjnym można przyjrzeć się związkowi między chorobami serca a spożyciem witaminy C w grupie kobiet.
W badaniach eksperymentalnych bada się osoby - zarówno ludzi, jak i zwierzęta - które są losowo przydzielane do grupy eksperymentalnej (otrzymującej leczenie) lub grupy kontrolnej (otrzymującej placebo lub nie otrzymującej leczenia). Badania eksperymentalne dzieli się na dwa ogólne rodzaje: badania podstawowe i badania kliniczne.
Badania podstawowe, które mogą być prowadzone in vitro (w probówkach) lub na zwierzętach, badają substancje biochemiczne lub procesy biologiczne, zazwyczaj w celu zrozumienia, jak działa dany proces. Na przykład na szczurach można przeprowadzić eksperyment, w którym bada się, w jaki sposób witamina C może pomóc w zmniejszeniu utleniania, które odgrywa rolę w chorobach serca.
Badania kliniczne to badania na ludziach, w których dokonuje się pomiaru zmiennych w porównaniu z grupą kontrolną. Na przykład, badanie kliniczne może zbadać wyniki suplementów witaminy C na poziom utleniania w grupie dorosłych, w porównaniu z podobną grupą, która nie otrzymuje suplementów witaminy C.
Złotym standardem" w badaniach jest randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie, które wykorzystuje losowy przydział uczestników do grup eksperymentalnych i kontrolnych; ani uczestnicy, ani osoby zarządzające eksperymentem nie znają krytycznych aspektów eksperymentu, aby nie powodować stronniczości.
Rynek rolniczy, Południowy Tyrol, WłochyŚcieżka nauki o żywieniu
Według Sesso, badania nad żywieniem zazwyczaj przebiegają w następujący sposób: naukowcy zauważają związek między dietą a zdrowiem poprzez badania obserwacyjne, które generują hipotezę, badają mechanizm stojący za tym związkiem w probówkach i na zwierzętach, a następnie przenoszą go do badań klinicznych na ludziach - zaczynając od mniejszych grup przedmiotów i przechodząc do większych grup. Badania, które mają miejsce zanim dojdzie do fazy badań na ludziach, są ważne - pozwalają na fundamentalne zrozumienie - ale są to badania wstępne; nie można jeszcze "wieszać kapelusza" na dowodach. I jeszcze drobny szczegół związany z publikacją badań; muszą one zostać opublikowane w czasopiśmie, które jest recenzowane - oznacza to, że grupa wykwalifikowanych osób z tej samej dziedziny dokonała ich oceny. Konsensus naukowy organizacji rządowych i zdrowotnych, takich jak Amerykańska Agencja Żywności i Leków czy Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyki, pojawia się po opublikowaniu wystarczająco dużej ilości badań, co może zająć dużo czasu.
"Instytut Medycyny wydał raport na temat witaminy D, który był pośredni - sugerował korzyści, ale ostrzegał konsumentów, aby nie przyjmowali dużych dawek, dopóki nie będzie więcej badań klinicznych" - mówi Sesso.
Nauka o żywieniu w perspektywie
Nutrition Science Expert, Howard Sesso, Sc.D., oferuje wskazówki, jak umieścić te nagłówki nauki żywienia w perspektywie.
- Pamiętaj, że jedno badanie nie decyduje o prawdzie. Bez względu na to, jak duże i kosztowne jest badanie, pojedynczy wynik nie powinien być podstawą do zmiany diety.
- Rozważ najpierw mniej konkretne wyniki badań. Zamiast skupiać się na badaniach dotyczących pojedynczych pokarmów lub składników odżywczych, przyjrzyj się wynikom badań dotyczących wzorca żywieniowego, takiego jak dieta śródziemnomorska.
- Żadna pojedyncza zmiana nie może sprawić, że wszystko się zmieni. Najprawdopodobniej nie ma jednej pigułki, jednego składnika odżywczego czy jednego pokarmu, który wyleczy każdą chorobę.
- Zaufaj badaniom klinicznym bardziej niż badaniom na zwierzętach. Spójrz poza nagłówki na projekt badania - jeśli są to badania na zwierzętach, mogą nie być ostateczne.
Aby uzyskać więcej informacji na temat zdrowego odżywiania, sprawdź niektóre z moich ulubionych blogów:
18 Non-Diet Tips for Healthy Eating from Top NutritionistsEating
for Healthy AgingPlant-Based
Eating: Droga do zdrowej, zrównoważonej diety
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN w dniu 6 października 2011 r.; Zaktualizowane w dniu 6 listopada 2019 r.
Obraz: rynek rolniczy, Sharon Palmer, MSFS, RDN