Proste smoothie truskawkowe
Pokochasz to truskawkowe smoothie.
Ten przepis jest zimny, kremowy i satysfakcjonujący, a jego orzechowy smak truskawek jest naprawdę godny pożądania.
W swojej najbardziej podstawowej formie, te truskawkowe smoothie wymaga tylko czterech składników - mrożonych truskawek, mrożonych bananów, mleka migdałowego i masła migdałowego.
Ten przepis na smoothie smakuje jak truskawkowy koktajl mleczny, a do tego możesz go przygotować na śniadanie! Będę popijać te różowe napoje przez całe lato i mam nadzieję, że ten przepis stanie się również podstawą w Twoim domu.
Jeśli pytasz mnie, smoothies powinny być super proste.
Nie chcę każdego ranka wyciągać z lodówki i spiżarni mnóstwa składników tylko po to, by przygotować smoothie. Nie jestem poranną osobą! Dodatkowo, te smoothie są łatwe do zrobienia po południu lub po obiedzie, jeśli masz ochotę na słodki przysmak.
Możesz zmienić przepis, dodając len lub płatki owsiane dla zwiększenia wartości odżywczych, lub lekką mżawkę syropu klonowego, aby nadać im jeszcze bardziej deserowy smak. Ja jednak jestem bardzo zadowolona z tej czteroskładnikowej receptury i myślę, że ty też będziesz!
Jak zrobić truskawkowe smoothie
Te truskawkowe smoothie są łatwe do zrobienia. Są one zaskakująco sycące, ponieważ zawierają sporą ilość białka i błonnika. Przyrządzaj je na śniadanie lub w każdej chwili, gdy masz ochotę na lody - są tak dobre.
Mrożone truskawki
oferują charakterystyczny jagodowy smak, antyoksydanty i zabawny różowy kolor. Jedna 10-uncjowa torebka lub około 2 filiżanki będą w sam raz. Jeśli to możliwe, kup truskawki organiczne, ponieważ konwencjonalne jagody są notorycznie narażone na kontakt z pestycydami.
Mrożone banany
sprawiają, że smoothie jest soczyście kremowe i naturalnie słodkie.
Masło migdałowe
zapewnia dodatkową kremową konsystencję, a także białko, błonnik i zdrowe dla serca tłuszcze jednonienasycone.
Waniliowe mleko migdałowe
sprawia, że ten koktajl jest tak kremowy, jak to tylko możliwe (mleko z nerkowców lub kokosowe również dobrze się sprawdza). Kup niesłodzone, aby uniknąć rafinowanego cukru. Moje ulubione marki to Malk, Three Trees i Forager's. Możesz też użyć wody, aby uzyskać nieco mniej luksusową konsystencję.
Aby uzyskać słodsze smoothie, dodaj syrop klonowy, do smaku. Banany są dla mnie wystarczająco słodkie, ale odrobina syropu klonowego sprawia, że ten smoothie smakuje jak koktajl mleczny.
Aby uzyskać dodatkową moc klejącą, możesz dodać do 1/4 filiżanki płatków owsianych i/lub do 2 łyżek stołowych nasion lnu
(w całości lub zmielonych). Len sprawia, że resztki smoothie mają prawie budyniową konsystencję, a ja to lubię!
Porady dotyczące smoothie
Jak szybko zamrozić banany (i zminimalizować oparzenia w zamrażarce)
Kup dużą kiść bananów i pozwól im ładnie dojrzeć. Celuj w ładnie żółte banany, być może z kilkoma plamkami - nie w pełny brązowy kolor, jak w przypadku chleba bananowego.
Obierz i pokrój banany na 1/2-calowe segmenty. Zamrażaj je błyskawicznie, umieszczając plasterki w jednej warstwie na wyłożonych papierem pergaminowym blachach do pieczenia (wybierz blachę, która zmieści się w zamrażarce). Jest to również świetny sposób na zamrożenie bananów w pośpiechu.
Po całkowitym zamrożeniu, przenieś je do torby do zamrażarki i będą one przechowywane w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Rozmrażaj truskawki przez 5 minut przed użyciem
Mrożone truskawki, szczególnie te większe, mogą być trudne dla Twojego blendera. Aby zapobiec uszkodzeniu blendera i dla większej łatwości w miksowaniu, pozwól truskawkom rozmrozić się w temperaturze pokojowej przez 5 do 10 minut przed użyciem. Możesz też podgrzać je w mikrofalówce przez 30 sekund do minuty, tylko do momentu, aż stracą swój szron i zaczną nieco mięknąć.
Jeśli nadal masz problemy z miksowaniem, przerwij, zamieszaj i pozwól mieszance odpocząć przez kilka minut, zanim spróbujesz ponownie. Jeśli potrzebujesz więcej mocy, zawsze możesz dodać jeszcze łyżkę lub dwie mleka.
Więcej kremowych smoothie do wypróbowania
Masz ochotę na smoothie? Oto kilka z moich ulubionych przepisów na smoothie:
- Smoothie bananowo-migdałowe
- Podstawowe Smoothie Borówkowe
- Czekoladowo-bananowe Smoothie z Oaxaca
- Ananasowe Smoothie z awokado
Proszę dać mi znać, jak twój truskawkowy smoothie okazuje się w komentarzach!
Proste Smoothie Truskawkowe
- Prep Time: 10 minut
- Całkowity czas: 10 minut
- Wydajność: 4 filiżanki 1x
- Kategoria: Smoothie
- Sposób przygotowania: Blender
- Kuchnia: Amerykańska
- Dieta: Wegańska
★★★★★
5 z 11 recenzji
Przygotuj to truskawkowe smoothie na śniadanie (lub deser)! Ten przepis na truskawkowe smoothie jest kremowy, soczysty i pożywny. Smakuje prawie jak truskawkowy koktajl mleczny. Z przepisu wychodzi od 2 do 4 porcji (około 4 filiżanek); możesz go łatwo zmniejszyć lub podwoić.
Składniki
- 1 ½ szkl anki do 2 szklanek niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego lub wody
- 10 uncji (2 filiżanki) mrożonych truskawek, rozmrażanych przez 5 do 10 minut*.
- 1 ½ szklanki mrożonych bananów (ja mrożę banany w ½″ plasterkach)
- ¼ filiżanki masło migdałowe
- Opcjonalne dodatki odżywcze: ¼ filiżanki płatków owsianych i/lub 2 łyżki stołowe nasion lnu
- 1 do 2 łyżeczek syropu klonowego, jeśli chcesz dla słodyczy
Instrukcje
- W blenderze połącz wszystkie składniki, zaczynając od mleka migdałowego.
- Miksuj na niskich obrotach, aż blender nabierze mocy, a następnie jak najszybciej zwiększ prędkość do najwyższej (lub jeśli Twój blender ma funkcję smoothie, to też będzie dobrze działać). Użyj tampera blendera, jeśli go posiadasz, i zatrzymaj się, aby zeskrobać boki, jeśli to konieczne. Jeśli truskawki nie chcą się rozdrobnić, pozwól mieszance odpocząć przez kilka minut, zanim spróbujesz ponownie. W razie potrzeby dodać do ½ szklanki dodatkowego mleka.
- Gdy smoothie będzie już całkowicie gładkie i kremowe, spróbuj i dodaj syrop klonowy, jeśli chcesz, aby było słodsze. Podziel smoothie na 2 do 4 szklanek, w zależności od pożądanej wielkości porcji. Podawaj natychmiast!
Uwagi
Przepis zaadaptowany z mojego podstawowego smoothie jagodowego.
*Uwaga dotycząca truskawek:
Mrożone truskawki, zwłaszcza duże, mogą być trudne do zmiksowania nawet w blenderach o dużej mocy. Dlatego sugeruję pozostawić truskawki w temperaturze pokojowej na 5 do 10 minut przed przygotowaniem.
Uczyń go bezglutenowym:
To smoothie jest bezglutenowe bez płatków owsianych. Jeśli dodajesz płatki owsiane, upewnij się, że są certyfikowane jako bezglutenowe.
Bez orzechów:
Nie próbowałam tego, ale możesz zastąpić masło słoneczne masłem migdałowym, a mleko bez orzechów (mleko owsiane, mleko kokosowe itp.) lub wodę mlekiem migdałowym.
Sugestie dotyczące przechowywania:
Te smoothie dobrze zachowują się w lodówce, pod przykryciem, przez 1 do 2 dni. Wierzchnia warstwa może ściemnieć; jeśli Ci to przeszkadza, zdejmij ją.