Czy woda kokosowa jest dla Ciebie tak zdrowa, jak się o niej mówi?

Jeśli posłuchasz rad takich gwiazd, jak Madonna i Demi Moore, będziesz popijać wodę kokosową przez cały dzień. Dzięki tak znanym osobom woda kokosowa, przezroczysty płyn znajdujący się we wnętrzu orzecha kokosowego (nie mylić z mlekiem kokosowym, które powstaje w wyniku przetarcia mięsa kokosa), zyskała ogromną popularność. Okrzyknięty "rosą z nieba", ten lekki, słodki tropikalny napój jest w centrum uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści odżywcze.

Wierzenia dotyczące "rosy".

Zico, Vita Coco i O.N.E. to niektóre z marek wody kokosowej, które obecnie należą do głównego nurtu rynku. Jednak woda kokosowa od wieków odgrywała ważną rolę w medycynie tradycyjnej, ponieważ uważano, że leczy takie problemy zdrowotne, jak astma, łysienie, oparzenia, przeziębienia, gorączka, szkorbut, gruźlica i wiele innych. Współcześni zwolennicy wody kokosowej chwalą się, że leczy ona między innymi odwodnienie, usuwa infekcje pęcherza moczowego, rozpuszcza kamienie nerkowe, kontroluje cukrzycę i wzmacnia układ odpornościowy. Ale jaka jest prawda o wodzie kokosowej? Czy rzeczywiście może ona spełnić pokładane w niej nadzieje?

Zanurzając się w wartości odżywcze wody kokosowej.

Według przeglądu naukowego z 2009 r., opublikowanego przez naukowców z Singapuru w czasopiśmie Molecules, woda kokosowa ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Oprócz wyjątkowego zestawu cukrów, witamin, minerałów i aminokwasów, woda kokosowa zawiera naturalnie występujące fitohormony, czyli związki odgrywające rolę w regulacji wzrostu roślin. Z tego powodu są one często dodawane w celu wspomagania wzrostu wielu roślin, takich jak orchidee. Ostatnie badania wykazały, że te fitohormony mają właściwości przeciwutleniające i przeciwpłytkowe, działają przeciwstarzeniowo na komórki skóry ludzkiej i muszki owocowej oraz przeciwnowotworowo na komórki nowotworowe. Szczególnie jeden fitohormon, zwany trans-zeatyną, powiązano z potencjalnym leczeniem chorób układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera. Ponadto, podstawowy skład wody kokosowej może uzupełniać elektrolity w organizmie człowieka wydalane z potem, takie jak sód, potas, magnez i wapń, służąc jako skuteczny, naturalny napój nawadniający. W rzeczywistości poziom elektrolitów w wodzie kokosowej jest tak zbliżony do poziomu elektrolitów w ludzkiej krwi, że była ona używana jako awaryjny roztwór dożylny do nawadniania.

Choć nauka wskazuje, że woda kokosowa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, nie należy sądzić, że jest to panaceum na wszelkie dolegliwości. Ale biorąc pod uwagę, że można uzyskać ładunek witamin i elektrolitów, które wydają się zapewniać optymalne nawodnienie za jedyne 46 kalorii na szklankę, może się okazać, że popijanie wody kokosowej jest lepszym rozwiązaniem niż dzisiejsze napompowane, sztucznie barwione i słodzone napoje energetyczne.

Woda kokosowa Godne uwagi składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 filiżanka (240 g)

Kalorie 46
Tłuszcz .5 g (1% DV)
Węglowodany 9 g (3% DV)
Witamina C 5,8 mg (10% DV)
Ryboflawina 0.1 mg (8% DV)
Wapń 58 mg (6% DV)
Magnez 60 mg (15% DV)
Potas 600 mg (17% DV)
Sód 252 mg (11% DV)
Mangan .3 mg (17% DV)
Błonnik 2,6 g (11% DV)









Uwaga: g=gramy, mg=miligramy, DV=wartość dzienna

Opracowane przez Sharon Palmer, RD, opublikowane w Environmental Nutrition, lipiec 2010.

Zdjęcie: Sharon Palmer, MSFS, RDN

Autor