Stek z pieczonego kalafiora

Masz już dość zwykłego pieczonego kalafiora? Spróbuj zamiast tego "steków" z kalafiora!

Stek z kalafiora świetnie się prezentuje na stole. Potraktuj go bardziej jako przystawkę lub składnik posiłku niż bogaty w białko stek - w końcu mówimy o pieczonych płatach kalafiora.

Steki z kalafiora można podawać jako prosty dodatek do dania głównego, posypany gremolatą lub natką pietruszki. Możesz też stworzyć z nich wegetariański posiłek godny restauracji. Zacznij od prostej bazy z pełnych ziaren i ciecierzycy lub soczewicy, a następnie nałóż na nią stek z kalafiora i żywy, domowy sos. Pięknie!

Steki z kalafiora wymagają starannej selekcji i krojenia kalafiora.

Wiedz, że zewnętrzne płaty prawdopodobnie rozpadną się na duże płatki, które nadal są bardzo ładne. Steki z kalafiora to trochę więcej pracy niż zwykły pieczony kalafior, ale są warte wysiłku.

Jeśli będziesz postępować zgodnie z moim przepisem, zachowując rozsądne oczekiwania, będziesz bardzo zadowolona z rezultatów. Czytaj dalej, aby poznać wszystkie moje wskazówki i sztuczki dotyczące steków z kalafiora!

Jak zrobić steki z kalafiora?

Pełny przepis znajdziesz poniżej. Oto kilka wskazówek, które warto znać, zanim zaczniesz:

1) Wybierz swój kalafior mądrze.

Aby z powodzeniem zrobić steki z kalafiora, trzeba mieć gęstą główkę kalafiora. Wybierz dużą główkę kalafiora, która wygląda świeżo i jest ciężka jak na swój rozmiar. Jeśli znajdziecie tylko kalafior, który wygląda na puszysty i zwiewny wokół krawędzi, poczekajcie z robieniem steków z kalafiora innego dnia.

2) Piekarnik rozgrzać do 425 stopni z półką w górnej trzeciej części.

Czterysta dwadzieścia pięć stopni to idealna temperatura do pieczenia warzyw, a pieczony stek z kalafiora nie jest wyjątkiem. Dla tego konkretnego przepisu, będziemy piec kalafiora w górnej trzeciej części piekarnika, aby osiągnąć maksymalną karmelizację bez konieczności obracania kalafiora w połowie pieczenia (jest zbyt delikatny na to).

3) Kalafior ostrożnie pokroić w plastry.

Używając najostrzejszego noża szefa kuchni, pokroić kalafior na 1-calowe płaty, używając delikatnego ruchu wahadłowego. Płatki, które tworzą zewnętrzne plastry, prawdopodobnie się rozpadną, co jest w porządku. Po prostu upieczemy te płatki razem ze stekami.

4) Kalafiora lekko posmarować olejem.

Płyty kalafiora są delikatne, więc delikatnie posmarujemy je oliwą z oliwek, zamiast obracać je w oleju. Lubię używać silikonowego pędzelka, takiego jak ten (link afiliacyjny). Następnie ułożyć naoliwione kalafiory na dużej, wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia z obręczą.

5) Pieczemy do uzyskania złotego koloru (nie obracamy!).

Kalafiora pieczemy na stojaku w górnej trzeciej części piekarnika, żeby maksymalnie się zrumienił. Steki z kalafiora mogą się połamać, jeśli przewrócimy je podczas pieczenia, więc w przeciwieństwie do zwykłego pieczonego kalafiora, nie będziemy ich obracać podczas pieczenia. Piecz, aż wierzch steków będzie lekko złoty, a spód głęboko złoty.

Jak podawać stek z kalafiora

Stek z kalafiora jest doskonałym dodatkiem do dania głównego lub można z niego przyrządzić posiłek. Oto, jak zbudować pełnowartościowy posiłek na bazie steku z kalafiora:

  • Podawaj stek z kalafiora na posłaniu ze świeżej zieleniny, ugotowanego farro, brązowego ryżu, dzikiego ryżu lub ugotowanego makaronu.
  • Aby uzyskać dodatkowe pokrzepienie, dodaj do bazy ciecierzycę lub soczewicę, albo rozprowadź na talerzu trochę hummusu.
  • Na wierzchu połóż świeży sos lub przyprawę, np. gremolatę (jak na zdjęciu), sos tahini, chimichurri, pesto, zhoug lub sos romanesco.
  • Aby uzyskać jeszcze więcej smaku, dodaj pokruszoną fetę lub pokrojone oliwki Kalamata.

Chcesz spróbować opcji z serem?

W połowie pieczenia, obficie posyp steki z kalafiora tartym serem, takim jak parmezan, częściowo chuda mozzarella lub cheddar. Parmezan lub mozzarella opcje są świetne na sosie marinara i makaronu, jak pokazano tutaj.

Więcej przepisów na kalafiora do wykorzystania

Oto kilka innych ciekawych przepisów z kalafiora:

  • Jak zrobić ryż kalafiorowy lub śródziemnomorski ryż kalafiorowy?
  • Cytrynowe Risotto z pieczonego kalafiora
  • Sałatka z pieczonego kalafiora i farro z fetą i awokado
  • Tacos z pieczonego kalafiora i soczewicy z kremowym sosem chipotle
  • Przyprawiony kurkumą pieczony kalafior w całości

Stek z pieczonego kalafiora

 

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Wydajność: 4 porcje 1x
  • Kategoria: Dodatek
  • Sposób przygotowania: Pieczone
  • Kuchnia: Amerykańska
  • Dieta: Wegańska

5 z 4 recenzji

Skorzystaj z tego niezawodnego przepisu na pięknie karmelizowane steki z kalafiora! Podawaj stek z kalafiora jako dodatek do dania lub składnik posiłku. Z przepisu wychodzą około 3 "steki" plus kilka mniejszych kawałków pieczonego kalafiora (wydajność będzie się różnić w zależności od wielkości kalafiora).

Składniki

  • 1 duża, gęsta główka kalafiora
  • 1 do 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, do posmarowania
  • ¼ łyżeczki drobnej soli
  • Świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 425 stopni Fahrenheita, ustawiając go w górnej trzeciej części. Wyłożyć dużą blachę z rantem papierem pergaminowym, aby zapobiec przywieraniu kalafiora.
  2. Ostrożnie usunąć wszystkie zielone liście otaczające kalafior. Używając najostrzejszego noża szefa kuchni, delikatnie odciąć wystającą podstawę kalafiora, aby uzyskać bardziej płaską powierzchnię. Połóż kalafiora na desce do krojenia, płaską stroną do dołu.
  3. Teraz użyjemy noża szefa kuchni do stworzenia 1-calowych równoległych płatów kalafiora. Aby utworzyć pierwszy płat, delikatnie piłuj tam i z powrotem około 1 cala od zewnętrznej krawędzi (te płatki prawdopodobnie się rozpadną, i to jest w porządku). Kontynuuj krojenie 1-calowych plastrów, aż do momentu, gdy przepracujesz całą długość kalafiora.
  4. Delikatnie posmaruj obie strony płatów (i całe płatki) oliwą z oliwek i umieść je na przygotowanej blasze do pieczenia. Posyp solą, a następnie kilkoma łyżkami czarnego pieprzu.
  5. Piecz, aż wierzchnie strony kalafiora staną się złote na brzegach, a spody głęboko złote, około 30 do 35 minut. Pozwól kalafiorowi ostygnąć przez kilka minut, a następnie użyj łopatki, aby podać kalafiora według uznania.

Uwagi

Przepis zaadaptowany z mojego przepisu na steki kalafiorowe z parmezanem i marinarą.

Autor