Przygotowywanie zdrowych, opartych na roślinach obiadów na wirtualne dni pracy

Odkryj, jak przygotować zdrowe, pyszne i łatwe lunche oparte na roślinach dla twoich zapracowanych wirtualnych dni pracy dzięki tym 5 najlepszym wskazówkom i pomysłom na przepisy.

Powtarzające się rozmowy telefoniczne, pilne terminy i góry e-maili sprawiają, że kiedy pracujesz wirtualnie, masz pracowite dni robocze. Dodaj do tego zwierzęta domowe domagające się spaceru i głodne dzieci wracające ze szkoły, a łatwo zauważyć, że pora lunchu może stać się chwytaniem pudełka krakersów i nazywaniem tego posiłkiem. Z pewnością priorytetowe traktowanie zdrowych posiłków podczas pracy w domu może być wyzwaniem. Ostatnią rzeczą, którą chcesz zrobić, to spędzić całą przerwę na lunch w samochodzie, robiąc drive-thru, gdzie i tak jest mniejsze prawdopodobieństwo znalezienia zdrowych opcji. Jednakże, jeśli pominąć tankowania ciała z potężnym odżywiania połowie dnia, można slump w godzinach popołudniowych, jak również przegapić okazję do uzyskania potężnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy, minerały, błonnik i fitochemiczne. Czy nie byłoby miło cieszyć się zdrowym posiłkiem, który nie zajmuje całej przerwy na lunch? Posiłek, który tętni kolorem i zdrowiem i odżywia twoje ciało, jak również umysł i duszę? Oto moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących tworzenia zdrowych, opartych na roślinach posiłków, które są satysfakcjonujące, ale nie są zbyt czasochłonne jak na przerwę na lunch w domu.

Top 5 porad dotyczących zdrowych, opartych na roślinach łatwych obiadów

Wegańska Miska Blasku

1. Stwórz miski z ziarnami

Wspaniała formuła całych ziaren + białek roślinnych (tofu, rośliny strączkowe, orzechy) + warzyw + aromatyczny sos jest zwycięska dla łatwych lunchów. Wszystko, co musisz zrobić, to zacząć od ugotowanych ziaren, a następnie możesz warstwowo dodawać inne składniki. Możesz ugotować ziarna (brązowy ryż, farro, proso, quinoa, sorgo) na początku tygodnia (zrób je w Instant Pot, aby szybko wykonać zadanie), aby zaoszczędzić czas. Możesz też spróbować wstępnie ugotowanych torebek z ziarnami. Następnie stwórz swoją miskę ze składników, które masz pod ręką. Spróbuj różnych warzyw, takich jak liściasta zielenina, marchew, mrożony groszek, awokado, groszek i ogórek. Sosy mogą obejmować gotowe sosy sałatkowe, szybki sos tahini lub roślinny dressing jogurtowy.

Tabbouleh z ciecierzycy

2. Otwórz puszkę fasoli

Zwykła puszka bogatej w białko fasoli, od ciecierzycy po czarną fasolę, może sprawić, że lunch znajdzie się na stole błyskawicznie! Polej nią zieloną sałatę, pełnoziarnisty wrap, kukurydzianą muszlę do taco lub pełnoziarnisty chlebek pita, aby rozpocząć posiłek. Pamiętaj, aby dodać jeszcze więcej warzyw, takich jak szpinak, pomidorki cherry, kiełki, mrożona kukurydza i plastry awokado. Dowiedz się więcej o tym, jak zrobić posiłek z fasoli z puszki tutaj.

Tempeh pomarańczowo-orzechowy z brązowym ryżem

3. Smaż szybko zdrowy lunch

Chwyć za patelnię i ruszaj do miasta! W kilka minut możesz przygotować bogaty w białko, kolorowy i bogaty w warzywa posiłek. Zacznij od podgrzania oleju roślinnego na patelni, a następnie dodaj pokrojone warzywa, które masz pod ręką (lub użyj mrożonej mieszanki warzywnej, aby było to jeszcze łatwiejsze), w tym cukinię, paprykę, brokuły i marchew. Dodaj trochę białka roślinnego, takiego jak mrożone edamame lub pokrojone w kostkę tofu lub tempeh. Dopraw sosem sojowym, czosnkiem i imbirem. I voila! Użyj gotowanych wcześniej ziaren, aby zrobić z tego posiłek.

Letnia sałatka z pieczonego tempehu

4. Podrzuć satysfakcjonującą sałatkę.

Nie ma nic lepszego niż świeża sycąca sałatka na lunch. Jest to również takie proste. Zacznij od małej lub posiekanej zieleniny (jarmuż, sałata rzymska, masłowa, rukola, szpinak); dodaj więcej warzyw, które masz pod ręką, takich jak papryka, karczochy w puszce, suszone pomidory i rzodkiewki; Warstwa w białko roślinne, takie jak pieczone tofu, fasola, lub tempeh boczku; posypać niektóre orzechy, nasiona, i / lub suszone owoce, takie jak pistacje, migdały, nasiona słonecznika, lub rodzynki; i mżawka z EVOO i squirt soku z cytryny. Presto! Lunch jest serwowany!

4-Way Meal Prep: Pieczone Przyprawione Warzywa, Ciecierzyca i Quinoa

5. Przygotuj zdrowy lunch na cały tydzień

Aby naprawdę zaoszczędzić czas na zdrowych obiadach w pracy, przygotuj posiłek w dzień wolny od pracy. Przygotuj pyszne posiłki w pojedynczych pojemnikach, które możesz wyjąć, włożyć do mikrofalówki i cieszyć się nimi w ciągu tygodnia. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz sałatki, miski z ziarnami, wrapy czy dania z makaronu, łatwo jest przygotować całą partię gotowych obiadów za jednym razem, zamiast przygotowywać poszczególne posiłki każdego dnia. Możesz spróbować pomysłów na przygotowanie posiłków, które dadzą Ci trochę różnorodności, abyś nie znudził się swoimi posiłkami. Na przykład, z ugotowanego makaronu można zrobić zapiekankę, sałatkę makaronową lub makaron z czerwonym sosem. Ugotowaną quinoa można zamienić w miski z ziarnami lub sałatki. Zrób różne nadzienia dla swoich wrapów lub burritos.

Aby uzyskać więcej szybkich i łatwych przepisów na lunch, sprawdź moje ulubione:

Easy Vegan Tacos with Refried Beans and Corn SalsaDouble
Chickpea Vegetable PitasChipotle
Tomato Rice Power BowlRustic
Garlic Avocado Toast


.

Zdjęcie: Masala Cauliflower Rice Bowl, Sharon Palmer, MSFS, RDN z California Vegan

Autor