10 "zdrowych" dań z restauracji, które w rzeczywistości takie nie są
Wiesz, jak to jest. Starasz się wybrać coś zdrowego z restauracyjnego menu, ale dostajesz pełne kalorii, zapychające tętnice danie, które doprowadza cię do szału. Nie jest to trudne, ponieważ dania restauracyjne mogą zawierać tysiące kalorii, dziesiątki gramów tłuszczów nasyconych, tysiące miligramów sodu i dziesiątki gramów cukru w jednym daniu. Co gorsza, często są one podawane pod pozorem "zdrowych" posiłków, takich jak sałatki, miski czy dania inspirowane kuchnią światową. Opisy menu są tak skonstruowane, by kusić, a tym samym skłaniać do dokonywania mniej zdrowych wyborów przy składaniu zamówienia.
Rozmawiałem z najlepszymi dietetykami i ekspertami ds. żywienia, aby poznać ich najlepsze "zdrowo" brzmiące pozycje restauracyjne, które w rzeczywistości wcale nie są takie zdrowe. Przeczytaj, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat zamawiania menu przed wyjściem do restauracji.
10 "zdrowych" dań w restauracjach, które w rzeczywistości takie nie są
Ten przepis na Chipotle Tomato Rice Power Bowl jest lżejszym sposobem na zrobienie taco bowl.1. Sałatki taco w jadalnej misce.
Te sałatki taco mogą wydawać się lekkie, ale wiele z nich nie jest aż tak bardzo. "Mielona wołowina, kwaśna śmietana, ser cheddar i rozdrobniona góra lodowa w dużej smażonej tortilli to nie jest zdrowa żywność!" mówi Lisa Andrews, MEd, RD, LD Właściciel Sound Bites Nutrition LLC.2. Obfite sałatki.
Może się wydawać, że sałatki powinny być naturalnie lekkie, ale na zielonych liściach można wyrządzić tyle samo szkód, co na bułce. Uważaj na "każdą sałatkę, która zawiera smaczne smakołyki, takie jak ser, orzechy, nasiona, suszone owoce, praliny, smażoną cebulę, bekon, smażone wontony lub kawałki tortilli oraz dużo sosu, zwłaszcza kremowego". Nie wszystkie sałatki są takie same" - mówi Jean Lamantia, RDN. Zdrową opcją dla wegetariańskich burgerów jest przygotowanie własnych, takich jak te z przepisu na wegetariańskie burgery z pradawnych ziaren edamame.3. Burgery wegetariańskie.
Wegetariańskie burgery mogą być zdrową, roślinną opcją, ale w zależności od dodatków mogą zawierać dużo kalorii, tłuszczu i sodu. "Burger King's Morning Star Veggie Burger zawiera 19 g tłuszczu i 43% górnego limitu sodu (980 mg). Zawiera również nabiał, więc jest odpowiedni dla laktoowowegetarian, ale może nie dla wszystkich wegetarian" - mówi Alicia Brown, RDN i trener żywienia.4. Smoothie Bowls.
Choć smoothie bowls mogą być zdrowe, często zawierają dużo kalorii, tłuszczów i cukrów rafinowanych. "Smoothie bowls to najnowszy trend, ponieważ ładnie wyglądają, są przyjemne w jedzeniu, orzeźwiające i można do nich dodawać mnóstwo dodatków. Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jak wiele węglowodanów prostych, tłuszczów i cukrów znajduje się w tych miseczkach. Jeśli masz zamiar spróbować, zrób to i zjedz jako przekąskę, ale powiedziałabym, że jeśli chcesz regularnie jeść smoothie bowl, to nie powinieneś tego robić: upewnij się, że jest w niej białko; pamiętaj o tym, ile dodatków dodajesz - zdrowe tłuszcze są świetne, ale jeśli masz 4 lub 5 dodatków ze zdrowym tłuszczem, właśnie stworzyłeś 800-kaloryczną miskę; dodaj trochę błonnika; i upewnij się, że nie wkładasz do zamrażarki pełnej ilości owoców" - mówi Chelsea Cross, RD, MAN, BSc, BASc, z MC Dietietics. Przygotuj własne niskosłodzone parfaity jogurtowe, takie jak ten przepis na jagodowy parfait jogurtowo-sojowy.5. Parfaity jogurtowe.
Jasne, te jogurtowe parfaity mogą wyglądać lekko i zdrowo, ale mogą kryć w sobie wiele rafinowanych składników. "Chociaż składniki zawarte w parfait jogurtowych często mają być zdrowe, zwykle znajduje się w nich wiele niepotrzebnych cukrów i dodanych olejów. Restauracje zazwyczaj dodają więcej cukru do parfait, aby wzmocnić jego smak. Zaczynając od podstawy, jogurt jest najlepszy, gdy ma niską zawartość cukru, a wyższą zawartość białka i aktywnych kultur probiotycznych. Jednak parfait, które kupujesz, może być zrobione z jogurtu beztłuszczowego lub o niższej zawartości tłuszczu, co zazwyczaj oznacza, że zawiera więcej dodatków, które mają nadać mu dobry smak, w tym więcej cukru. W parfait znajdują się też owoce. Jeśli wyglądają na świeże, to świetnie! Jeśli jednak pływają w płynie, istnieje prawdopodobieństwo, że do owoców dodano cukier i syrop. Granola jest zazwyczaj ostatnią polewą. Oczywiście, granola składa się z orzechów i ziaren, ale potem te orzechy i ziarna są zwykle zbite razem z cukrem i olejem" - mówi Carrie Gabriel MS, RDN z Steps 2 Nutrition. Wypróbuj lżejszą wersję restauracji Buffalo Cauliflower z mojego przepisu.6. Przystawki z kalafiora.
Dania z kalafiora, takie jak Buffalo Cauliflower, są bardzo modne, ale kryją w sobie poważne kalorie i gramy tłuszczu. "Wiele przystawek z kalafiora w restauracjach jest smażonych lub polewa się je szalonymi sosami o wysokiej zawartości kalorii, tłuszczu lub sodu. Przykład: Mały talerz "kalafiora smażonego po koreańsku" w The Cheesecake Factory ma 1070 kalorii, 71 gramów tłuszczu ogółem, 13 gramów tłuszczów nasyconych i aż 2570 mg sodu. Ludzie widzą kalafiora i myślą, że to zdrowe warzywo, ale sposób przygotowania robi ogromną różnicę" - mówi Brynn McDowell, RD z The Domestic Dietitian. Zamiast bardzo obfitego posiłku na bazie roślin, spróbuj zdrowszej wersji, takiej jak to klasyczne wegańskie ciasto tamale.7. Rozkoszne dania na bazie roślin.
Jasne, roślinne potrawy stają się coraz bardziej popularne, co nas cieszy, ale należy pamiętać, że wiele z nich może mieć tyle samo kalorii, gramów tłuszczów nasyconych i miligramów sodu, co ich konwencjonalne odpowiedniki. Tylko dlatego, że nachos, hamburgery, frytki i sernik mogą być oferowane w formie roślinnej, nie oznacza to, że jest to wolna ręka dla wszystkich, jeśli chodzi o skład odżywczy. "Roślinne alternatywy białka zwierzęcego stają się coraz powszechniejsze w menu restauracji. Ważne jest, aby konsumenci wiedzieli, że to, że danie jest roślinne, nie oznacza, że jest zdrowe. Wiele z tych produktów zawiera składniki, które mają niewiele wspólnego z dobrym odżywianiem. Jeśli jesteście zainteresowani, poproście serwerów o podanie informacji o składnikach tych produktów" - mówi Rachel Begun, MS, RDN, doradca ds. żywienia. Stir-Fried Thai Sorghum Bowl to znacznie szczuplejsza wersja tradycyjnego tajskiego curry.8. Wegetariańskie dania tajskiego curry.
Jasne, wegetariańskie posiłki często kojarzą się ze zdrowym, roślinnym odżywianiem, ale tajskie dania curry mogą być naładowane tłuszczem, i to nie tym zdrowym, pochodzącym z mleka kokosowego. "Wegetariańskie nie zawsze oznacza zdrowe! Danie PF Chang's Vegetarian Thai Curry ma 42 g tłuszczów nasyconych", mówi Rhyan Geiger, RD LD.9. Supersize Bowls.
Miski są naprawdę gorące, ale niektóre z nich są tak duże jak piłka do gry we fryzurę i zawierają mnóstwo kalorii, sodu i tłuszczu. Wiele "zdrowych" misek sałatkowych zawiera ½ szklanki dressingu z rodzynkami, orzechami i serem - ponad 1000 kalorii! Do tego dochodzą podstępne kalorie z cukru. A wiele "zdrowych" misek, np. z ryżem lub quinoa, zawiera całe awokado i więcej dodatków, które są zbyt duże i mają mnóstwo kalorii!" - mówi dr Lisa Young, autorka książki Finally Full, Finally Slim. Spróbuj w domu tej zdrowszej Super Acai Berry Bowl.10. Miski z acai.
Te super modne pozycje w menu przedstawiają obraz zdrowia... ale nie są nim aż tak bardzo. "Zawartość kalorii i cukru w większości sieciowych restauracji jest o wiele za wysoka. Ludzie myślą, że są zdrowe, ponieważ ich podstawą są jagody acai, ale kiedy doda się do nich cukier, Nutellę i inne dodatki, to wszystkie przeciwutleniacze zawarte w jagodach zostają zniwelowane. Najlepiej przygotować je samodzielnie w domu, gdzie można kontrolować ilość dodawanego cukru" - mówi Bonnie Nasar, RDN z Nasar Nutrition.Inne porady ekspertów dotyczące zdrowego odżywiania znajdziesz w artykułach:
7 kroków do przejścia na dietę roślinną w tym roku18
nie-dietetycznych wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania
6 porad dietetyków pomoże ci uzupełnić dietę błonnikiem