Żerowanie w poszukiwaniu pożywienia
Dzięki tym wskazówkom ekspertów dowiesz się, jak zbierać zdrowe, dziko rosnące rośliny na własnym podwórku - co jest doskonałym przykładem zrównoważonego rozwoju.
Minęły już czasy, kiedy wystarczyła krótka przechadzka, aby zebrać dzikie grzyby, dorodne maliny czy aromatyczną szałwię. A może jednak? Pozyskiwanie dzikiej żywności jest nie tylko możliwe, ale staje się coraz bardziej popularne. Sharon, na zdjęciu powyżej, zbiera sałatę górniczą podczas popołudniowego spaceru w Ojai w Kalifornii. Prawdą jest, że nie musimy już, tak jak nasi przodkowie, poszukiwać pożywienia, ale możemy sięgać do dzikiej spiżarni natury z ciekawością i poczuciem przygody, które łączą nas z przyrodą, wędrówkami, ogrodnictwem, zrównoważonym rozwojem i jedzeniem.
Dzika gorczyca na polu niedaleko mojego domu w OjaiDzika,jadalna żywność jest wszędzie wokół nas, od wiejskich podnóży po miejskie dzielnice. Dla niewprawnego oka są one niezauważalne, ukryte wśród drzew, krzewów i roślin, które wtapiają się w codzienne tło. Każdy klimat i region ma swoje własne, niepowtarzalne odmiany, które rosną przez cały rok. Starożytne cywilizacje zdawały sobie sprawę z wielu zalet dzikich roślin, stosując je w tradycyjnej medycynie i jako pożywienie. Nawet dziś wiele tradycyjnych sposobów odżywiania się zawiera dziko rosnące rośliny, od greckiej zieleniny, przez jagody w Skandynawii, po dzikie owoce na Karaibach.
Dzika święta szałwia w dolinieOjaiZbieranie dzikich roślin przynosi niezliczone korzyści! Spożywanie dzikich roślin jest niezwykle korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Odkryto, że dzikie rośliny są równie zdrowe, a może nawet zdrowsze, niż konwencjonalne owoce i warzywa, które kupujemy w sklepach spożywczych. Są one bogate w niezbędne witaminy i minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń, błonnik i mogą zawierać większe ilości związków fitochemicznych niż produkty uprawne. Ogólnie rzecz biorąc, niektóre z tych roślin mogą mieć gorzki, ziemisty smak, do którego trzeba się przyzwyczaić, ale ponieważ są tak uniwersalne, można się nimi delektować na wiele sposobów, np. po usmażeniu, na surowo, jako pesto lub jako zioło.
Zbieranie dziko rosnących roślin sprzyja prowadzeniuzdrowego, aktywnego trybu życia
, ponieważ człowiek zażywaświeżego powietrza, otacza się przyrodą i korzysta z dobrodziejstw naturalnego światła słonecznego, co korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne, emocjonalne i fizyczne. To, co jest zdrowe dla nas, jest też zdrowe dla naszej planety. Zbieranie dziko rosnących roślin to okazja do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla poprzez skrócenie czasu transportu żywności, a także zmniejszenie ilości zasobów potrzebnych do jej wytworzenia.
Zbieranie dzikich jagód w Szwecji Sałatka z sałaty MIner's Lettuce zebranej w Ojai, z lokalną pomarańczą Pixie i oliwą z oliwek oraz solą morską.Jak zacząć
Przed rozpoczęciem poszukiwań należy skorzystać z pomocy lokalnego eksperta, przewodnika, kursu na wyższej uczelni lub poszukać informacji w Internecie, aby uzyskać porady, wskazówki i informacje o bezpieczeństwie dotyczące konkretnych roślin występujących na danym obszarze. Gdy już wiesz, czego szukać, nagle w oczy rzuca się sceneria, szczegółowo przedstawiona w postaci obfitych dzikich zbiorów.
- Zacznij od pokarmów znanych i łatwych do rozpoznania, takich jak mniszek lekarski, pokrzywa, cebula czy czarne jagody. Jedz je tylko wtedy, gdy jesteś absolutnie pewien, że są bezpieczne.
- Miej przy sobie mentora lub przewodnik do rozpoznawania roślin (lub dwa, aby móc się do nich odwoływać), aby określić, które części roślin są jadalne i wykluczyć rośliny podobne, które mogą nie być bezpieczne.
- Żeruj na terenach publicznych, a na terenach prywatnych tylko za pozwoleniem.
- Nie zbieraj roślin w miejscach toksycznych, np. wzdłuż ulic miejskich zanieczyszczonych spalinami samochodowymi lub w pobliżu strumieni o nieznanym źródle wody.
- Nie zbieraj nadmiernie plonów. Zbieraj tylko tyle, ile zużyjesz, zostawiając dużo na roślinach dla zwierząt i innych zbieraczy.
- Zbieraj tylko zdrowo wyglądające rośliny, unikając chorób, szkodników i zanieczyszczeń.
- Dokładnie myj.
- Uprawiaj dzikie rośliny we własnym ogrodzie.
jadalnychŚwiat dzikiej żywności jest potencjalnie tak rozległy, jak czyjeś chęci do jej poszukiwania. Nie ma lepszego przykładu ekologicznego, lokalnego i zrównoważonego sposobu odżywiania się. Od odkrycia, poprzez zbiory, aż po naukę przyrządzania i delektowania się nimi, dzika żywność to gwarantowana przygoda.
Dzika portulaka pospolita na polu w Monterrey w Kalifornii.Popularne jadalne potrawy z dzikich roślin
Oto mała lista niektórych powszechnie dostępnych dzikich roślin.
Dzikie jedzenie | Co jest jadalne | Wartości odżywcze | Jak się cieszyć | Smak |
Mniszek lekarski | Kwiat, liście i korzenie | Witamina A, witamina C, witamina K, wapń, żelazo, potas, magnez, błonnik | Dodaj korzenie do wrzącej wody i zaparzaj, aby zaparzyć herbatę; udekoruj kwiatami, jedz na surowo lub gotowane. | Gorzki, pikantny (podobny do rukoli) |
Pokrzywy | Liście, łodygi, korzenie | Witamina A, wapń, błonnik, magnez, żelazo, potas | Jedz je gotowane (nigdy na surowo, ze względu na żądła), jako zamiennik szpinaku; z korzenia lub liści rób herbatę. | Ziemisty z lekkim gorzkim posmakiem (podobny do szpinaku) |
portulaka pospolita | Liście, łodygi | Kwasy tłuszczowe omega-3, beta-karoten, witamina A, witamina C, potas | Stosować świeże w sałatkach, zupach, salsach; podsmażać na odrobinie oliwy z oliwek, z czosnkiem i przyprawami | Pieprzny i pikantny z cytrynowym posmakiem |
Koci ogon | Kwiaty, korzenie i pędy | Beta-karoten, niacyna, ryboflawina, tiamina, potas, witamina C | Obrane, posiekane korzenie można gotować lub prażyć, a wewnętrzne pędy dodawać do potraw stir fry lub veggie saute. | Łagodne, lekko gorzkie, podobne do ogórka. |
Nasturcje | Kwiaty i liście | Liście: witamina C, żelazo
Kwiaty: witaminy B1, B2, B3, C, mangan, żelazo, wapń |
Ozdabiać sałatki, boki pieprznymi płatkami, puree z liści z orzechami i oliwą na pesto. | Delikatnie pieprzne z nutą musztardy. |
Maliny | Jasnoczerwone owoce | Witamina C, witaminy B2, B3, B5, B6, witamina E, błonnik | Z ręki, na jogurcie, w smoothie | Słodki i cierpki |
Szałwia | Liście | Witamina K, żelazo, witamina B6, wapń, mangan | Przyprawiaj makarony, zupy, warzywa, potrawy z ryżu lub używaj suszonych liści do zaparzania herbaty. | Korzenny, ziołowy, prawie jak sosna z nutą cytrusową. |
Orzeszki sosnowe (nasiona szyszek) | Orzech, łuskany | Potas, witamina C, białko, błonnik, witamina B6, wapń, magnez | Klasyczne jako pesto, można je również opiekać i dodawać do sałatek, warzyw, pilawu, a nawet pizzy! | Łagodne, lekko słodkie, z nutą przypominającą sosnę |
Gorczyca | Nasiona, korzenie, liście i kwiaty | Błonnik, witamina A, witamina B6, witamina C, witamina E, witamina K, miedź | Zblanszować lub ugotować liście i stosować jak szpinak, zmieszać zmielone nasiona z octem, aby uzyskać musztardową przyprawę, aromatyzować oleje kwiatami. | Ostry, pieprzny smak |
Napisała Lori Zanteson
Zdjęcia autorstwa Sharon Palmer, MSFS, RDN