Jesienne owoce i warzywa

Poczuj smak jesieni dzięki tym najlepszym jesiennym owocom i warzywom oraz 6 wskazówkom, jak w pełni wykorzystać jesienne produkty.

Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, a liście zmieniają kolor ze szmaragdowego na bursztynowy i szkarłatny, pokusy związane z obfitością letnich produktów mogą zniknąć. Niestety, nie znajdziesz już soczystych arbuzów na targu rolnym ani dojrzałych, soczystych brzoskwiń w supermarkecie. Ale to, że nadeszła jesień, nie oznacza, że świeże, lokalne produkty są poza Twoim zasięgiem. Pomiń importowane, niesezonowe produkty i ciesz się całą gamą jesiennych owoców i warzyw, które zazwyczaj są dostępne w wielu regionach w całym kraju. Dodatkowa zachęta: Jedząc żywność uprawianą sezonowo i lokalnie, możesz zmniejszyć liczbę kilometrów od farmy do stołu, cieszyć się żywnością w jej najsmaczniejszej i najdojrzalszej postaci oraz zwiększyć liczbę zdrowych owoców i warzyw na swoim talerzu.

Rzepa jest w sezonie podczas jesiennych miesięcy.

"Jedzenie z porami roku nadaje rytm twoim posiłkom i przepisom przez cały rok", mówi McKenzie Hall, RDN, dietetyk z Los Angeles. "Na przykład, ekscytujące jest zobaczyć różnorodność gruszek dostępnych jesienią. Jedząc to, co jest dostępne i lokalne, dostarczasz swojemu organizmowi różnorodnych składników odżywczych, a swoim kubkom smakowym różnorodnych smaków. Poza tym, zachęca to do większego eksperymentowania z produktami w kuchni."

"Cieszenie się produktami sezonowymi wszystko, ale gwarantuje, że przyjmujesz szeroką gamę składników odżywczych, które odżywiają, zaspokajają i promują dobre zdrowie," dodaje Heather A. Goesch, MPH, RDN, LDN, z Heather Goesch Nutrition, z siedzibą w Północnej Karolinie. "Nie wspominając o tym, że te sezonowe składniki są smaczniejsze i często tańsze niż niektóre letnie produkty. Tej jesieni zrób przysługę swoim kubkom smakowym i ciału i w pełni wykorzystaj żółcienie, pomarańcze, czerwienie, biele i głębokie zielenie, które Matka Natura ma do zaoferowania."

Co jest dostępne

Różnorodność jesiennych produktów czeka na Ciebie w kuchni. "Po tym, jak piękna obfitość lata słabnie, nadszedł czas, aby cieszyć się wspaniałymi jesiennymi owocami i warzywami. Ulubione warzywa, takie jak butternut squash, słodkie ziemniaki i pasternak to fantastyczne pieczone frytki" - mówi Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, specjalistka ds. komunikacji żywieniowej w Nutrition Starring YOU, z siedzibą w Nowym Jorku.

Janice Newell Bissex, MS, RD, współzałożycielka Meal Makeover Moms, mówi: "Wiele osób myśli, że kiedy lato się kończy, dostępność świeżych, lokalnych produktów również maleje." Ale ona przypomina ludziom, że wiele jesiennych faworytów jest dostępnych, takich jak brukselka, rzepa i kalafior. Goesch radzi, aby wybrać się na lokalny targ lub do sklepu spożywczego po różnorodne kolorowe produkty na chłodniejszą porę roku, takie jak kapusta, warzywa korzeniowe, ciemna zielenina, gruszki, jabłka, persymony, granaty i orzechy.

Ciesz się jabłkami, gdy są w najlepszej formie.

Jesienne owoce i warzywa sezonowe

Według Fundacji Produce for Better Health, następujące produkty są łatwo dostępne w sezonie jesiennym:

  • jabłka
  • endywia belgijska
  • brokuły
  • brukselka
  • sałata masłowa
  • kalafior
  • czosnek
  • winogrona
  • kalarepa
  • kumkwaty
  • grzyby
  • gruszki
  • persymony
  • granaty
  • dynie
  • radicchio
  • słodkie ziemniaki
  • boćwina szwajcarska
  • rzepa
  • zimowe kabaczki, takie jak butternut, acorn i spaghetti
Dynie są doskonale w sezonie jesiennym.

6 wskazówek, jak w pełni wykorzystać jesienne produkty

Butternut Squash Kale Barley Salad1

. Nie pomijaj sałatek.

"Podczas jesiennych miesięcy zachęcamy osoby do korzystania z sezonowych, bogatych w składniki odżywcze składników do pysznych sałatek. Pełnowartościowe sałatki nie muszą być zarezerwowane tylko na lato" - mówi Lisa Samuel, MBA, RDN, dietetyk z Waszyngtonu. Połącz sezonową zieleninę, taką jak endywia, radicchio i boćwina z owocami i warzywami jesieni, takimi jak plasterki jabłek i gruszek, persymony, winogrona i kalafior. Możesz nawet dodać pieczonego kabaczka, słodkie ziemniaki i brokuły, aby uzyskać dodatkowy smak. Wypróbuj dynię w nietypowych przepisach, takich jak ten przepis na dymny hummus dyniowy.

2. Dynia poza ciastem.

Harris-Pincus sugeruje: "Dodawaj dynię do płatków owsianych, smoothie i wypieków. Jest również pyszna jako dodatek do sosów sałatkowych, zup i sosów." Wykorzystaj te resztki dyni po Halloween i świętach, aby zrobić własne zdrowe puree z dyni. Balsamiczny kabaczek i brukselka z farro

3. Upiecz je.

Bissex sugeruje pieczenie jesiennych warzyw, aby wydobyć ich naturalny smak poprzez karmelizację. To działa w przypadku wielu warzyw, w tym kabaczka, rzepy, słodkich ziemniaków, brukselki i kalafiora. Cynamonowa kruszonka jabłkowa4

. Zaopatrz się w jabłka.

Jesień sygnalizuje również nadejście jabłek, a także szarlotki. Wykorzystaj tradycyjną kombinację jabłek i cynamonu do zdrowszych potraw, takich jak owsianka, sałatki i pieczone owoce. To samo dotyczy gruszek. Zupa z pieczonych kabaczków5

. Wprowadź kabaczek do menu.

Nadszedł czas, aby sięgnąć po te piękne, zimowe kabaczki - każdy z nich ma swój własny, niepowtarzalny smak, kolor i teksturę. Kabaczek z brukwi szczególnie dobrze sprawdza się w zupach, puree, przystawkach, a nawet pieczony i dodawany do sałatek. Kabaczek spaghetti może być gotowany na parze i używany jako "makaron" z bogatym w warzywa sosem. Co najlepsze, kabaczki można łatwo upiec jako proste danie boczne; wystarczy otworzyć jeden plasterek, wyłuskać nasiona (które również można uprażyć jako zdrową przekąskę), doprawić mżawką oliwy z oliwek i przyprawami, a następnie upiec aż do uzyskania złotego koloru i miękkości. Kurkumowy pieczony kalafior z nasionami konopi

6. Zwróć się ku niezawodnym krzyżówkom.

Brokuły, kalafior i brukselka są dostępne o tej porze roku, a te odżywcze potęgi nabierają smaku, gdy są pieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek i szczyptą przypraw. Można je również wykorzystać w zapiekankach, sałatkach i daniach curry.

Aby poznać ulubione przepisy na jesień, sprawdź poniższe:

Carnival Squash Soup with Fresh TurmericBaked
Pear Trail MixSquash
Filled with Herbed Quinoa and CranberriesVegan
Caramel Apple Microwave MugBalsamic
Butternut Squash and Brussels Sprouts with Farro



.

Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN

Autor