Best Odds Dieta podejście do walki z rakiem

Jako dietetyk od ponad 30 lat, pracowałem z tysiącami ludzi - indywidualnie, w grupach, poprzez moją społeczność i w moich pismach - którzy walczą z rakiem. Niezależnie od tego, czy są oni genetycznie predysponowani do zachorowania na raka, czy są w trakcie walki z aktywnym nowotworem, czy też w okresie remisji, strategie dietetyczne pomagające zwalczyć tę chorobę są podobne. Są one dość podstawowe i intuicyjne: Jedz dietę opartą na roślinach, wypełnioną różnorodnymi pokarmami roślinnymi, zwracaj uwagę na pewne szczególne pokarmy o właściwościach przeciwnowotworowych, unikaj spożywania czerwonego mięsa i przetworzonych mięs, a także rafinowanych produktów spożywczych i zmniejsz spożycie toksyn środowiskowych w swoim strumieniu pokarmowym.

Praktykuję ten styl życia od 12 lat. To ja na zdjęciu w moim ogrodzie, otoczona potrawami z mojej najnowszej książki California Vegan. Oczywiście, przez całe życie stosowałam zdrową, roślinną dietę, ale zaczęłam traktować ją naprawdę poważnie, kiedy ukazała się moja pierwsza książka - Dieta roślinna. Zdecydowałam się podjąć wegańskie wyzwanie w 2011 roku (wcześniej byłam wegetarianką) jako materiał badawczy do mojej książki i od tamtej pory jem w ten sposób. Po latach badań nad odżywianiem - uczestnicząc w kilku nowatorskich konferencjach żywieniowych każdego roku, przeglądając najnowsze badania dla mojej pracy pisarskiej i redakcyjnej oraz przeprowadzając wywiady z naukowcami - włożyłam całą tę wiedzę do książki Dieta roślinna, wyłaniając to, co dziś wiemy o najlepszej diecie dla ludzi (i planety). Wykazano, że różne diety oparte na roślinach chronią przed 15 głównymi przyczynami śmierci na świecie, w tym wieloma nowotworami. Wierzę, że dieta oparta głównie na roślinach, która może być w spektrum flexitarian, pescatarian, wegetarian i wegan, oferuje korzyści, ale badania wykazały szczególne korzyści w 100% roślinnych dietach w zapobieganiu chorobom. Chociaż potrzebujemy znacznie więcej badań na temat skuteczności diet, takich jak wegańska, w pomaganiu ludziom chorym na raka, niektóre badania wykazały, że te diety są powiązane ze znacznie niższą śmiertelnością w niektórych rodzajach raka. Morał z tej historii: jedz tak roślinnie, jak tylko możesz.

Jak już wcześniej wspomniałam, we wrześniu 2021 roku zdiagnozowano u mnie rzadkiego chłoniaka, a w tym roku byłam pod opieką lekarską. Niektórzy (w tym ja) zastanawiali się, jak mój styl życia, który jest tak zdrowy, mógł pozwolić rakowi zakorzenić się w moim ciele. Spędziłem dużo czasu na badaniu korzeni chłoniaka, który nie jest szczególnie związany z genetyką i stylem życia, jak niektóre nowotwory. Nie mam żadnej historii rodziny w ogóle chłoniaka, ale moja historia jest zaśmiecona rakiem piersi i jelita grubego - moja matka jest trzykrotną osobą, która przeżyła raka (piersi i jelita grubego), u mojej siostry zdiagnozowano 3 stadium raka piersi w wieku 41 lat, mój wujek zmarł na raka jelita grubego we wczesnych latach 50-tych, a moja ciotka jest również osobą, która przeżyła raka piersi. Chciałabym myśleć, że mój styl życia uchronił mnie przed tymi nowotworami i uchronił mnie przed zachorowaniem na chłoniaka, który często jest rakiem młodych ludzi, przez te wszystkie lata. Moja dieta również pomaga mi zachować siłę do walki.

Istnieje związek środowiskowy z chłoniakiem w szczególności (inne nowotwory, jak również). Chociaż od ponad dekady staram się spożywać produkty organiczne i ograniczać narażenie na toksyny środowiskowe poprzez mój styl życia, od 30 lat mieszkam w metropolii Los Angeles (jednym z najbardziej zanieczyszczonych miast w kraju), wdycham zanieczyszczenia i piję wodę. Rozwój raka to skomplikowana sprawa i nigdy nie dowiem się na pewno, co spowodowało mojego raka, ale mocno wierzę, że styl życia może pomóc mi w walce z nim. Badania pokazują, że zdrowa dieta jest powiązana z lepszą przeżywalnością w przypadku raka, w porównaniu z typową zachodnią dietą, pełną fast foodów, czerwonego mięsa i rafinowanej żywności. W szczególności naukowcy odkryli, że spożywanie większej ilości warzyw było kluczowym czynnikiem w diecie osób, które miały dłuższą przeżywalność w przypadku raka.

Prestiżowy American Institute for Cancer Research (z dumą współpracuję z tą organizacją - sprawdź moje roślinne przepisy i filmy na stronie) publikuje swój ekspercki raport na temat diety i raka, wydając 10 najlepszych zaleceń dotyczących diety i stylu życia (wiele z nich odnosi się do diety roślinnej) w celu zapobiegania rakowi, które obejmują:

  • Utrzymuj zdrową wagę
  • Bądź aktywny fizycznie
  • Jedz dietę bogatą w pełne ziarna, warzywa, owoce i fasolę
  • Ograniczaj spożycie fast foodów i żywności przetworzonej
  • Ogranicz spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa
  • Ograniczaj spożycie napojów słodzonych cukrem
  • Ogranicz spożycie alkoholu
  • Nie stosuj suplementów w celu zapobiegania nowotworom
  • W przypadku matek, karm dziecko piersią, jeśli możesz

Co jest takiego szczególnego w diecie roślinnej i ochronie przed rakiem? Istnieje wiele sposobów, w jakie dieta może wpływać na rozwój raka. Po pierwsze, diety roślinne są wypełnione pokarmami roślinnymi - warzywami, owocami, ziarnami, roślinami strączkowymi, orzechami i nasionami - i ograniczają pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego jest to dobre? Pokarmy roślinne zawierają unikalne składniki odżywcze związane z redukcją stanu zapalnego, stresu oksydacyjnego i rozwojem raka, w tym błonnik, witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i związki fitochemiczne - związki występujące w roślinach związane z ochroną przed rakiem. Ten wzór diety jest również związany ze zdrowszą wagą, która jest dużym czynnikiem ochronnym w ryzyku raka. Po drugie, czerwone i przetworzone mięsa zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na niektóre rodzaje raka, z kilku potencjalnych powodów, w tym poziomu tłuszczów nasyconych, azotanów, związków powstających w procesie przetwarzania mięsa oraz zawartości hemu.

Moje wskazówki dotyczące diety antyrakowej

Oto moje własne wskazówki dotyczące codziennej diety, które możesz włączyć do swojego reżimu jako najlepsze podejście do walki z rakiem. Należy pamiętać, że dieta i suplementy nie są "lekarstwem" na raka. Ten plan żywieniowy może nie być odpowiedni dla wszystkich ludzi w zależności od ich indywidualnych potrzeb. Omów swój schemat żywieniowy z lekarzem.

1. Wybierz swój schemat diety roślinnej
Biorąc pod uwagę, że dieta roślinna to spektrum, znajdź swój sposób na wejście na drogę do diety roślinnej, starając się przejść jak najbliżej 100% diety roślinnej. Zacznij od Bezmięsnego Poniedziałku i przejdź stamtąd dalej. Przejdź na pescatarianizm, semiwegetarianizm i wegetarianizm. A potem przejdź do wegańskiej, jeśli jesteś gotowy, by się na nią zdecydować. Sprawdź mój darmowy Zestaw Narzędzi Go Vegan, aby zacząć.

2.Skupsię na całych pokarmach roślinnych
Prawdziwe piękno jedzenia opartego na roślinach polega na spożywaniu pokarmów roślinnych w całej ich postaci. Przecież frytki i cola są pochodzenia roślinnego. Wiemy, że najzdrowsze diety roślinne opierają się na minimalnie przetworzonej żywności - gotowanych pełnych ziarnach w formie ziaren, sezonowych warzywach przygotowanych na świeżo lub gotowanych, owocach jedzonych w całości ze skórką, gotowanych nasionach roślin strączkowych, takich jak fasola i soczewica, garści orzechów i nasion oraz hojnych dodatkach przypraw i ziół.

3. Jedz większą różnorodność roślin
Na naszej planecie istnieje ponad 40 000 jadalnych gatunków roślin, więc wyjdź poza podstawowe marchewki, groszek i ziemniaki! Im większa różnorodność w diecie, tym więcej składników odżywczych zwalczających raka zalewa twój krwiobieg i tkanki. Szukaj kolorów i sezonowości, aby zwiększyć różnorodność roślin na swoim talerzu.

4. Włącz Super Star Foods do swojej codziennej diety
Niektóre pokarmy roślinne zostały powiązane z ochroną przed rakiem, jak wspomniano poniżej:

  • Cruciferous Veggies. Te obfite warzywa, w tym jarmuż, kapusta, brokuły, kalafior i brukselka, są bogate w karotenoidy, witaminy C, E i K, folian, minerały i błonnik, a także związki zwane glukozynolanami - te w szczególności zostały powiązane z ochroną komórek przed uszkodzeniami DNA, unieszkodliwianiem czynników rakotwórczych, zmniejszaniem stanu zapalnego, indukowaniem śmierci komórek nowotworowych i hamowaniem migracji komórek nowotworowych.
  • Nasiona lnu. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 zwane ALA, błonnik i lignany, nasiona lnu zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak piersi; związki zawarte w lnie są przekształcane w inne związki, które jak wykazano, wiążą się z receptorami komórkowymi, zmniejszają wzrost komórek i wielkość guzów.
  • Imbir, jedna z najstarszych przypraw, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyproliferacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ponadto, imbir ma dobrze znane działanie przeciw nudnościom, w szczególności tym związanym z chemioterapią.
  • Badania wykazują, że kurkumina - aktywny składnik przyprawy kurkuma - ma działanie przeciwnowotworowe, w tym hamuje wzrost komórek nowotworowych i promuje śmierć komórek nowotworowych.
  • Czarny pieprz. Aktywny związek w czarnym pieprzu o nazwie piperyna nie tylko zwiększa biodostępność kurkuminy, ale ma również własne działania przeciwnowotworowe, w tym zmniejsza utlenianie i stan zapalny oraz hamuje proliferację i przeżywalność komórek nowotworowych.
  • Grzyby. Odmiany takie jak reishi, turkey tail, shitake i maitake są stosowane jako środek leczniczy w leczeniu raka od setek lat i są zatwierdzonym uzupełnieniem standardowego leczenia w Japonii i Chinach. Są one ogólnie bezpieczne i zostały powiązane z lepszą odpowiedzią immunologiczną i aktywnością przeciwnowotworową, głównie ze względu na ich unikalne związki, takie jak beta-glukany i glikoproteiny znane jako PSK.
  • Zielona herbata. Złożona z licznych polifenoli, takich jak EGCG, EGC, ECG i EC, zielona herbata ma znaczącą aktywność antyoksydacyjną, chroniąc komórki przed uszkodzeniem DNA, hamując proliferację komórek nowotworowych, indukując śmierć komórek i zwiększając funkcje immunologiczne.

5. Ogranicz przetworzoną żywność i cukier
Kiedy wypełniasz swoją dietę nisko odżywczą, rafinowaną żywnością - cukierkami, napojami gazowanymi, rafinowanymi krakersami, ciasteczkami - wypierasz te pełnowartościowe pokarmy roślinne, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem. Ponadto, te rafinowane pokarmy są związane z przyrostem masy ciała, jak również zwiększonym poziomem glukozy we krwi, z których oba są związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka.

6. Ogranicz spożycie alkoholu
Badania wykazują, że nawet umiarkowane spożycie alkoholu może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Im więcej pijesz, tym większe jest to ryzyko. Jeśli decydujesz się na picie alkoholu, rób to z umiarem (jeden drink dziennie dla kobiet; dwa dla mężczyzn).

7. Unikaj toksyn w systemie żywnościowym
Od pestycydów i związków zawartych w tworzywach sztucznych po niektóre środki konserwujące i metale ciężkie - coraz więcej ekspertów zaleca ograniczenie narażenia na zanieczyszczenia w systemie żywnościowym. Chociaż potrzebujemy więcej badań, aby zrozumieć te zagrożenia, skupienie się na całej, minimalnie przetworzonej żywności roślinnej produkowanej organicznie bez dodatku chemikaliów jest mądrą strategią.

Przykładowy plan posiłków i stylu życia oparty na produktach roślinnych, zwalczający raka

Zapoznaj się z przykładowym planem posiłków i stylu życia, aby dowiedzieć się, w jaki sposób możesz stworzyć plan chroniący przed rakiem.

Poranny
10-minutowa medytacja
8 uncji wody

Śniadanie
1 filiżanka gotowanych płatków owsianych
½ filiżanki jagód, niesłodzonych
2 łyżki stołowe nasion lnu
½ filiżanki mleka sojowego, niesłodzonego
1 filiżanka zielonej herbaty, niesłodzonej



Poranna przekąska
Smoothie antyoksydacyjne
10-minutowa przerwa na aktywność (rozciąganie lub spacer)
8 uncji wody

Lunch
Tofu Kale Power Bowl z dressingiem imbirowym Tahini
8 uncji wody

Przekąska po południu
1 filiżanka owoców sezonowych, niesłodzonych
1 uncja orzechów lub nasion (np. orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały, nasiona słonecznika)
8 uncji wody
10-minutowa przerwa na aktywność (rozciąganie lub spacer)


Kolacja
Ziołowe placki z soczewicy z sosem grzybowym
½ szklanki ugotowanego brązowego ryżuPieczony
kalafior
z kurkumą

8 uncji wody


Po kolacji
30 minut aktywności fizycznej (np. praca w ogrodzie, taniec, jazda na rowerze, wędrówki, jogging, spacer, tenis, koszykówka)

Wieczorna przekąska
1 filiżanka owoców sezonowych, niesłodzonych
1 filiżanka herbaty rumiankowej

Czas do łóżka
Bez kofeiny po obiedzie
Brak ekranów na co najmniej 2 godziny przed snem
8 godzin wysokiej jakości snu

Należy pamiętać, że dieta i suplementy nie są "lekarstwem" na raka. Ten plan żywieniowy może nie być odpowiedni dla wszystkich ludzi, w zależności od ich indywidualnych potrzeb. Omów swój schemat żywieniowy z lekarzem.

Dowiedz się więcej o diecie i raku na moim czacie na żywo tutaj.

Autor