5 roślinnych produktów, bez których nie mogę żyć

Poznaj pięć roślinnych produktów, które zawsze mam pod ręką, które można przechowywać i które zawierają ważne składniki odżywcze dla zdrowego stylu życia.

Jedzenie zdrowej, roślinnej diety może być łatwe i smaczne, jeśli masz pod ręką odpowiednie produkty. Ale jeśli zawsze biegasz do sklepu, twoje plany dotyczące odżywiania się pełnowartościowymi produktami mogą wylecieć przez okno! Piękno diety roślinnej polega na tym, że tak wiele pokarmów jest stabilnych na półkach i niedrogich. Dlatego dziś dzielę się z wami moimi pięcioma ulubionymi produktami zasilanymi roślinnie, które ZAWSZE

znajdziecie w mojej spiżarni! Włączam te pokarmy do mojej diety prawie każdego dnia.

5 roślinnych produktów w spiżarni, bez których nie mogę żyć

1. Orzechy włoskie. Orzechy włoskie są wspaniałym i pysznym sposobem na dodanie dodatkowych wartości odżywczych, chrupkości i smaku do każdego posiłku, a także zapewniają zdrowe dla serca tłuszcze i właściwości przeciwutleniające. Orzechy włoskie są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminę B6, folian, tiaminę, mangan, magnez, fosfor, miedź i żelazo. Jedna uncja (siedem łuskanych orzechów włoskich) dostarcza 7 gramów jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 2,5 grama roślinnego kwasu omega-3 alfa linolenowego (ALA). Przeprowadzono znaczące badania nad antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi korzyściami płynącymi z orzechów włoskich, które pokazują, że codzienne spożywanie pomaga chronić serce i mózg, a także pomaga chronić przed cukrzycą typu 2, rakiem i otyłością. Jeśli chodzi o korzyści dla układu krążenia, spożywanie orzechów włoskich wykazało obniżenie poziomu cholesterolu LDL

i zwiększenie zawartości kwasów tłuszczowych omega 3 we krwi, poprawę funkcji komórek śródbłonka, zmniejszenie aktywacji płytek krwi i obniżenie poziomu białka C-reaktywnego (biomarkera stanu zapalnego). Lentil Walnut Bolognese with SpaghettiGo

wild with walnuts! Uwielbiam posypywać nimi sałatki, pokrojone owoce i płatki owsiane; podsmażać je w potrawach z warzyw, zbóż i roślin strączkowych; oraz dodawać do wypieków.

2. Suszone borówki. Borówki są tak samo potężne dla twojego zdrowia, jak i dla twoich kubków smakowych. A kiedy nie ma na nie sezonu, przechowuję w spiżarni suszone borówki, aby móc z nich korzystać przez cały rok. Te małe klejnoty mają ogromne wartości odżywcze; są bogate w witaminę C, błonnik i silne związki fitochemiczne zwane antocyjanami. Nic dziwnego, że zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zdrowie serca, zdrowie mózgu i walka z cukrzycą. Jagody zajmują szczególne miejsce w zdrowiu - rdzenni Amerykanie czcili te słodkie małe owoce i były one częścią ich tradycyjnej diety. W rzeczywistości, w krajach na całym świecie ludzie zbierają jagody i zachowują je do użytku przez cały rok. Nawet niedźwiedzie i ptaki doceniają zdrowotne właściwości jagód, ponieważ niedźwiedzie objadają się nimi przed hibernacją, a ptaki ucztują przed migracją. Może wiedzą coś, czego my nie wiemy o jagodach? Dlatego właśnie mam pod ręką to pożywienie ze spiżarni - włączam je do swojej diety każdego dnia.

Muffinki z jagodami z prosaMoim

ulubionym sposobem na cieszenie się suszonymi jagodami jest posypywanie nimi porannych płatków śniadaniowych, jogurtu sojowego i sałatki. Są one również pyszne wmieszane do muffinów, naleśników i innych chlebów. Możesz też po prostu chrupać garściami jako zdrową przekąskę!

3. Nasiona konopi.

Konopie nie są już tylko wybuchem przeszłości; są coraz szerzej uznawane za niskonakładową, zrównoważoną uprawę przemysłową z potencjałem do produkcji wszystkiego, od tekstyliów i papieru po biopaliwo. Stała się również popularnym składnikiem żywności funkcjonalnej. Konopie rolnicze mają bogatą, wielowiekową historię stosowania w medycynie tradycyjnej przez wiele kultur na całym świecie. Chociaż konopie są uprawiane w Kanadzie i Europie, od 1958 roku nie wolno ich uprawiać w USA. Ustawa o substancjach kontrolowanych z 1970 roku położyła kres ich uprawie. Konopie przemysłowe są często mylone z marihuaną, ale jest to inna odmiana cannabis sativa i posiada bardzo niski poziom tetrahydrokannabinolu, głównego środka odurzającego w marihuanie. Podczas gdy Stany Zjednoczone uniemożliwiają obecnie uprawę konopi, zezwalają na handel nieżywotnymi nasionami, olejem i włóknem konopnym.

Konopie są opłacalną, przyjazną środowisku uprawą rolną w porównaniu z innymi popularnymi roślinami włóknistymi. Według badań Fundacji Reason z 2008 roku, konopie wymagają mniej energii do produkcji, są mniej toksyczne w procesie przetwarzania, łatwiejsze w recyklingu i bardziej biodegradowalne niż większość konkurencyjnych upraw.

Kurkumowy pieczony kalafior z nasionami konopi

Łuskane nasiona konopi ("orzechy konopne") i tłoczony na zimno olej konopny są wykorzystywane w wielu produktach spożywczych, takich jak sosy sałatkowe, batony odżywcze, chleby, ciastka, granola, burgery bezmięsne, chipsy i napoje. Dzięki miękkiemu, przypominającemu ziarno sezamu wyglądowi i orzechowemu smakowi, można posypać nasiona konopi do płatków śniadaniowych, sałatek, pieczywa, dań z makaronu, zapiekanek i deserów. Nasiona konopi są bogate w wysokiej jakości białko, witaminy, fitosterole i minerały śladowe. Jednak najwięcej uwagi poświęca się zdrowemu profilowi tłuszczowemu konopi - konopie są bogate w kwasy omega-3, a także rzadsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas gammalinolenowy (GLA) i kwas stearydonowy (SDA

), które w ostatnich badaniach wykazały korzyści dla zdrowia.

4. Soczewica.

Kocham soczewicę!!! Soczewica, część rodziny roślin strączkowych, była jedną z pierwszych roślin uprawnych, które zostały udomowione na Bliskim Wschodzie ponad 10 000 lat temu. Obecnie soczewica jest popularna w całym regionie śródziemnomorskim, a także w Azji Wschodniej i Południowej, ale jest również używana w innych krajach na całym świecie. Istnieje wiele różnych rodzajów soczewicy - różowa, czerwona, zielona, żółta, czarna - z których wszystkie wymagają około 15-20 minut gotowania (bez namaczania!). Te niewielkie rośliny strączkowe są bogate w wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, folian, kwas pantotenowy, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Są one również doskonałym źródłem białka, dostarczając do 36% dziennej wartości w jednej filiżance ugotowanej soczewicy - z bonusem 16 gramów błonnika. Korzyści zdrowotne wynikające z włączenia roślin strączkowych do diety obejmują kontrolę cukrzycy, poprawę trawienia, zdrowie serca, zapobieganie miażdżycy, ochronę przed rakiem, kontrolę wagi i utrzymanie zdrowego układu nerwowego. Badanie z 2012 roku opublikowane w Archives of Internal Medicine wykazało, że dodanie 1 filiżanki soczewicy do diety osób z cukrzycą poprawiło poziom cukru we krwi, cholesterolu i trójglicerydów oraz nieznacznie obniżyło ciśnienie krwi. Curried Yellow Lentil StewSo

, śmiało, włącz soczewicę do swojej diety przynajmniej kilka razy w tygodniu! Mieszaj je w zupach, gulaszach, curry, side-dishes, sałatkach, a nawet wypiekach!

5. Owies.

Owies jest jednym z moich ulubionych zszywek w spiżarni! To skromne jedzenie jest tak wszechstronne - i wykracza daleko poza proste śniadanie. Uważany za pełne ziarno, to dobry pomysł, aby włączyć więcej tych zdrowych produktów do swojej diety. Zalecam, aby większość Twoich porcji stanowiły pełne ziarna (to około 6 porcji dziennie dla większości ludzi), ponieważ są one związane z mnóstwem korzyści, takich jak niższe ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, niektórych rodzajów raka i zdrowej wagi. A owies to pyszny, wspaniały (a nawet bezglutenowy) sposób na ucztę z całych ziaren. Owies zawiera dużo błonnika pokarmowego - w tym szczególny rodzaj błonnika zwany beta-glukanem, który jest powiązany ze zdrowiem serca. Ponadto owies jest bogaty w mangan, fosfor, magnez, tiaminę i cynk. Dostarczają nawet zdrową dawkę białka! Strawberry Banana Coconut Baked OatmealSpróbuj płatki owsiane

na wiele sposobów. Jasne, można ucztować na nich na śniadanie (mój ulubiony jest steel cut owsiane), ale spróbuj ich w zapiekanki, bochenki, veggie-burgery i wypieki, zbyt.

Aby uzyskać więcej wskazówek na temat pakowania swojej spiżarni ze zdrową żywnością opartą na roślinach, sprawdź następujące:

13 Nutritionist Tips for Organizing Your Pantry6
Dietitian Tips for Eating Out of Your PantryTop
10 Plant-Based Pantry RecipesHow
to Organize Your PantryPlant-Based Pant


ry



Ingredient Swaps



.

Autor