Pieczona czerwona papryka

Porozmawiajmy o pieczonej czerwonej papryce!

Pieczona czerwona papryka jest jednym z moich ulubionych składników przepisów. Oferuje bogaty, głęboki smak papryki i piękną, delikatną teksturę. Uwielbiam dodawać pieczoną czerwoną paprykę do dipów, sałatek, kanapek i nie tylko.

Domowej roboty pieczona czerwona papryka smakuje najlepiej, bez dwóch zdań. Ponieważ jest to sezon na paprykę, dzielę się moim sprawdzonym i udoskonalonym przepisem na pieczoną czerwoną paprykę. Teraz, kiedy w końcu udało mi się dopracować wszystkie czynniki, będę częściej piec swoją własną!

Pieczenie czerwonej papryki jest dość prostym procesem, choć z pewnością nie tak prostym, jak sięgnięcie po słoik z kupioną w sklepie pieczoną czerwoną papryką. Wadą korzystania z pieczonej czerwonej papryki w słoiku jest to, że znacznie różni się ona smakiem - jeśli wybierzesz niewłaściwą markę, możesz zepsuć całe danie (byłem tam, zrobiłem to). Z mojego doświadczenia wynika, że Divina i Whole Foods 365 są niezawodnymi zwycięzcami.

Weź pomocnika, gdy przyjdzie czas na obieranie papryki, a twoja domowa pieczona czerwona papryka będzie gotowa zanim się obejrzysz. Przechowasz je w lodówce przez ponad tydzień, a w międzyczasie ożywisz wszystkie swoje dania.

 

Jak upiec czerwoną paprykę

Pełny przepis znajdziesz poniżej. Oto krótki opis, który wyjaśnia, dlaczego ta technika daje najlepsze rezultaty w pieczonej czerwonej papryce:

1) Pokrój papryki na płaskie płyty.

Wypróbowałem kilka różnych metod krojenia, a krojenie wszystkich czterech stron każdej papryki daje najlepsze rezultaty. W ten sposób papryka spoczywa prawie równo na patelni, co pomaga im gotować równomiernie na całej powierzchni.

2) Pieczemy na dużym ogniu.

Pieczenie w 450 stopni Fahrenheita jest wystarczająco gorąco, aby osiągnąć maksymalne karmelizacji i kruchość, ale nie ryzykuje spalania papryki. Jest to znacznie bezpieczniejsza temperatura niż użycie brojlera, dodatkowo pozwala na bezpieczne użycie papieru pergaminowego, aby zapobiec przywieraniu papryki do patelni (będziemy piec paprykę bez oleju!). Nawet jeśli Twoja papryka będzie wyglądała na nadmiernie zrumienioną na brzegach, zaufaj mi, będzie smakowała niesamowicie.

Niektóre przepisy sugerują zwęglanie całych papryk nad płomieniem gazowym, ale ja polecam zamiast tego użyć piekarnika, aby uzyskać bardziej równomiernie ugotowane i w pełni miękkie rezultaty.

3) Pozostawić papryki do gotowania na parze, gdy ostygną.

Gdy papryka jest już spieczona, pomarszczona i miękka, wyjąć patelnię z piekarnika. Za pomocą szczypiec lub łopatki przełożyć do miski do ostygnięcia. Miskę przykryć talerzem lub pokrywką w jakiś sposób, aby pomóc uwięzić parę wodną, która ułatwi obieranie papryki.

4) Obrać i użyć natychmiast lub przechowywać na później.

Gdy papryka jest wystarczająco chłodny, aby wygodnie obsługiwać, obrać twarde, zwęglone skórki. Teraz papryki są gotowe do użycia! Przechowywać w lodówce, pod przykryciem, przez tydzień lub dłużej.

Zobacz, jak przyrządzić pieczoną czerwoną paprykę

Zastosowanie pieczonej czerwonej papryki

Zawsze, gdy używasz zwykłej czerwonej papryki, możesz podkręcić jej smak za pomocą pieczonej czerwonej papryki! Ponieważ pieczona czerwona papryka jest bardziej miękka w konsystencji i intensywniejsza w smaku, doskonale nadaje się do mieszania z kremowymi sosami. Jest również wspaniała w sałatkach, na kanapkach i pizzy, kiedy chcesz uzyskać smak czerwonej papryki bez chrupania.

Oto kilka przepisów z wykorzystaniem pieczonej czerwonej papryki w Cookie and Kate:

  • The Best Hummus: Zobacz wariację na temat pieczonej czerwonej papryki.
  • Łatwy sos Romesco
  • Grecka Pizza
  • Marynowana ciecierzyca Jessiki
  • Prosta grecka kanapka z awokado
  • Pikantny dip z czerwonej papryki i fety (Htipiti)

Daj mi znać w komentarzach, jak wypadły Twoje papryki!

Uwielbiam słuchać, jak kreatywnie wykorzystujesz te podstawowe składniki. Jeśli masz nadmiar papryki, sprawdź więcej przepisów z papryką tutaj. Drukuj

Pieczona czerwona papryka

  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 40 minut (plus czas chłodzenia)
  • Wydajność: 1 ½ szklanki 1x
  • Kategoria: Podstawowa
  • Sposób przygotowania: Pieczone
  • Kuchnia: Śródziemnomorska
  • Dieta: Wegańska

5 z 16 recenzji

Przygotuj własną pieczoną czerwoną paprykę dzięki temu niezawodnemu przepisowi! Domowe pieczone czerwone papryki smakują lepiej niż te kupione w sklepie. Z przepisu wychodzi około 1 ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki.

Składniki

  • 4 średnie czerwone papryki

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 450 stopni Fahrenheita i wyłożyć dużą blachę z rantem papierem pergaminowym, aby zapobiec przywieraniu.
  2. Aby przygotować paprykę, ustaw jedną paprykę pionowo, podstawą do deski do krojenia. Używając ostrego noża szefa kuchni, pokroić w dół, po jednej stronie na raz, aby utworzyć cztery płaty. Za pomocą noża lub łyżki usuń i wyrzuć wszystkie błony przylegające do płatów.
  3. Połóż paprykę skórką do góry na przygotowanej blasze w jednej warstwie. Piecz papryki przez 25 do 30 minut, obracając blachę w połowie pieczenia, aż wierzchnia część papryki pokryje się pęcherzami i ściemnieje, a miąższ będzie łatwo przebijał się widelcem.
  4. Przełóż paprykę do średniej miski, a następnie przykryj miskę talerzem, aby zatrzymać parę wodną. Odstawić miskę na bok i pozwolić papryce ostygnąć, aż będzie można się z nią swobodnie obchodzić, około 10 do 20 minut.
  5. Zdejmij z każdej papryki skórkę z pęcherzy i wyrzuć ją. Upieczoną paprykę wykorzystać według własnego uznania. Resztki pieczonej papryki można przechowywać w słoiku w lodówce, pod przykryciem, przez 7 do 10 dni.

Uwagi

Urozmaicić:

Możesz również użyć pomarańczowej lub żółtej papryki, aby uzyskać ten sam efekt.

Autor