Chilaquiles Rojos

Gdzie te czerwone chilaquiles były przez całe moje życie?

Chilaquiles (wymawiane jako chee-lah-key-less) to tradycyjne meksykańskie śniadanie przyrządzane z kawałków tortilli gotowanych w sosie. Zazwyczaj przyrządza się je z zieloną salsą (po hiszpańsku salsa verde, co daje chilaquiles verdes) lub czerwonym sosem enchilada (chilaquiles rojos).

Uwielbiam to, jak chipsy nasiąkają sosem i stają się delikatne. Świeże dodatki, takie jak kolendra, rzodkiewka lub cebula, pokruszony ser i często smażone jajka, sprawiają, że to danie na bazie chipsów staje się pełnowartościowym posiłkiem. Ten prosty przepis nie jest w 100 procentach autentyczny, ale wierzę, że zaspokoi twoje pragnienia związane z chilaquiles.

Jeśli chodzi o chilaquiles, sos jest wszystkim. Doprowadziłam już do perfekcji mój przepis na chilaquiles verdes z domowej roboty salsą verde. W końcu spróbowałam zrobić chilaquiles z moim ulubionym domowym sosem enchilada, i niech mnie szlag trafi, brakowało mi go!

Chilaquiles to zabawne weekendowe śniadanie lub brunch.

Są również pocieszającą i szybką opcją śniadaniowo-obiadową, a także świetnym sposobem na wykorzystanie torebki resztek chipsów tortilla. Gotowy, aby dowiedzieć się, jak je zrobić?

Chilaquiles Rojos Składniki

Podzielmy ten przepis na chilaquiles na trzy części:

1) Sos do enchilady

Sos tworzy trzon smaku w chilaquiles, więc trzeba użyć wielkiego. Jestem wielkim zwolennikiem mojego go-to czerwony przepis sos enchilada, więc włączyłem go do przepisu poniżej. Mój czerwony sos jest pełen bogatego, długo wyczuwalnego, chili-pieprznego smaku, ale jest tak łatwy do zrobienia na dużej patelni przed dodaniem chipsów.

Jeśli chcesz użyć własnego przepisu na czerwony sos enchilada lub kupiony w sklepie (marka Frontera jest jedyną półprzyzwoitą opcją, jaką znalazłem), będziesz potrzebował 2 filiżanki.

2) Chipsy Tortilla

Autentyczne meksykańskie chilaquiles są wykonane z smażonych chipsów tortilla. Próbowałem domowej roboty chilaquiles z świeżo upieczonych chipsów tortilla i kupione chipsy tortilla - więcej szczegółów na temat tych opcji poniżej.

3) Toppings!

Tangy kruszony ser, chrupiąca rzodkiewka, świeża kolendra i kremowe awokado oferują mile widziany kontrast do soczystych chipsów. Jeśli jesteś polewa swoje chilaquiles z jajkami, będziesz chciał albo przygotować je przed dokonaniem sosu, lub podczas sosu jest gotowanie (jeśli jesteś wielki w wielozadaniowości).

Zobacz, jak zrobić Chilaquiles Rojos

Jak przyrządzić chilaquiles

Chilaquiles są łatwe do zrobienia - jeśli jesteś przygotowany! Chilaquiles przyrządza się szybko, więc zanim zaczniesz, przygotuj wszystkie składniki

. Dotyczy to również dekoracji.

Kiedy składniki będą już gotowe, zrobimy tak:

1) Przygotować sos enchilada w dużej patelni.

W całym przepisie będziemy używać tej samej patelni. Gdy sos enchilada jest już gotowy, zmniejszamy ogień do najniższego możliwego ustawienia, a następnie...

2) Dodajemy chipsy tortilla i mieszamy, mieszamy, mieszamy.

Może się wydawać, że chipsy tortilli nigdy nie będą w pełni pokryte, ale w końcu będą. Jeśli chipsy nie zmiękły podczas procesu mieszania, przykryj patelnię na kilka minut.

3) Dodać dodatki i natychmiast podawać.

Chilaquiles nie są kompletne bez hojnej ilości świeżych dodatków. Z czasem chipsy mogą stać się rozmokłe, więc podawaj chilaquiles od razu.

Domowe chipsy z tortilli a kupne chipsy z tortilli

Wiele przepisów na chilaquiles sugeruje smażenie własnych chipsów tortilla.

Wielkie garnki z olejem przerażają mnie, więc nie smażę ich w domu.

Pieczone chipsy tortilla

działają świetnie w chilaquiles, więc jest to kolejna świetna opcja. Jako bonus, pieczone chipsy nie wymagają prawie tak dużo oleju. Instrukcje znajdziesz w sekcji poniżej.

Kiedy po raz pierwszy eksperymentowałam z chilaquiles, byłam rozczarowana rezultatami, jakie dawały kupione w sklepie chipsy tortilla.

Niektóre marki smakują jak oleiste lub nieświeże i nadają te smaki chilaquiles.

Jednak od tego czasu odkryłam markę chipsów tortilla, które faktycznie lubię w chilaquiles -odmianę chia i quinoa firmyateJuly.

Zobaczysz te chipsy używane w tym poście.

Jak upiec chrupiące chipsy z tortilli

Będziesz potrzebować 16 cienkich tortilli kukurydzianych, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine i 1/2 łyżeczki soli. Oto jak:

  1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita, ustawiając stojaki w pozycji środkowej górnej i środkowej dolnej. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym, aby ułatwić sprzątanie. Posmaruj obie strony każdej tortilli lekko olejem. Ułóż tortille w stos, po 4 na raz, i pokrój je na 8 klinów. Powtórz czynność z pozostałymi tortillami. Rozdziel kliny pomiędzy dwie blachy do pieczenia i ułóż je równomiernie na patelniach (nie szkodzi, jeśli chipsy będą na siebie nachodzić; skurczą się znacznie podczas pieczenia). Posyp połowę soli na jednej i połowę na drugiej blasze.
  2. Piecz, zamieniając patelnie na stojakach co 5 minut, aż chipsy zwiną się na krawędziach, a niektóre zaczną się złocić na brzegach. Może to potrwać zaledwie 10 minut. Miej oko na górnej półce szczególnie, ponieważ te mają tendencję do zakończenia pieczenia w pierwszej kolejności. Gdy zobaczysz, że chipsy na górnej półce stają się złote na brzegach, usuń tę patelnię i przenieś patelnię na niższą półkę na górę. Piec, aż chipsy zaczną się złocić na brzegach, a następnie wyjąć z piekarnika.

Dodawać jajka, czy nie dodawać jajek

Oto jest pytanie. W Meksyku, chilaquiles nie są automatycznie dostarczane z jajkami. Zamówiłem epickie zielone chilaquiles w Lardo w Mexico City i byłem zaskoczony, kiedy przyjechały bez jajek - miałem je zażądać!

W Stanach Zjednoczonych, chilaquiles są prawie zawsze podawane z jajkami sadz

onymi na wierzchu - i są przepyszne. Ja uwielbiam podawać moje domowe chilaquiles z jajkami sadzonymi na oliwie z oliwek, które mają najbardziej chrupiące brzegi, którym nie można się oprzeć.

Lubię dodawać jajka do moich chilaquiles, ponieważ czynią je bardziej treściwymi. Jajecznica lub jajka

sadzone też są świetne.

Masz ochotę na coś bardziej roślinnego? Podawaj swoje chilaquiles z dodatkiem smażonej fasoli

. Te chilaquiles można łatwo przyrządzić bez nabiału/wegańsko, przy okazji - patrz uwagi do przepisu po szczegóły.

Daj mi znać w komentarzach, jak wypadły Twoje chilaquiles!

Zawsze uwielbiam słuchać od Ciebie.

Masz ochotę na więcej meksykańskich opcji śniadaniowych?

Niektóre z nich są bardziej autentyczne niż inne, ale wszystkie są pyszne:

  • Ulubione śniadaniowe tacos
  • Świeże Huevos Rancheros
  • Proste śniadaniowe Quesadillas
  • Tostadas śniadaniowe (z jajecznicą lub jajkiem sadzonym)
  • Wegetariańskie Burritos śniadaniowe

Chilaquiles Rojos

  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 35 minut
  • Wydajność: 4 porcje 1x
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Stovetop
  • Kuchnia: Meksykańska

4,9 z 62 recenzji

Przygotuj najlepsze czerwone chilaquiles dzięki temu niezawodnemu przepisowi! Chilaquiles to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, na które składają się chipsy tortilla nasączone aromatycznym sosem - w tym przypadku czerwonym. Ten przepis robi się szybko i najlepiej podawać go na gorąco, więc upewnij się, że masz wszystkie składniki gotowe przed rozpoczęciem gotowania. Z przepisu wychodzą 4 porcje.

Składniki

Czerwony sos (daje 2 filiżanki)

  • 3 łyżki stołowe mąki (pełnoziarnista, uniwersalna lub mieszanka bezglutenowa - wszystkie działają)
  • 1 łyżka stoł owa mielonego chili w proszku
  • 1łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyże czki czosnku w proszku
  • ¼ łyże czki suszonego oregano
  • ¼ łyże czki soli, do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 3 ły żki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki stoł owe pasty pomidorowej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki stoł owe posiekanej świeżej kolendry, plus dodatkowa do dekoracji
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego destylowanego octu

Wszystko inne

  • 5 duże garście(5 uncji) kukurydza tortilla chipsy, lub domowej roboty chrupiące pieczone chipsy tortilla (patrz post)
  • ⅓ filiżanka pokruszony ser Cotija, queso fresco lub feta
  • 1 mała garść (około 3 łyżki stołowe) bardzo cienko pokrojonej rzodkiewki, lub posiekanej czerwonej lub zielonej cebuli
  • 1 dojrzałe awokado, cienko pokrojone, lub guacamole
  • Opcjonalnie: 4 jajka sadzone lub jajecznica lub jajka w koszulce
  • 1 mała limonka, pokrojona w cząstki

Instrukcje

  1. Aby zrobić sos: Odmierz mąkę, chili w proszku, kminek, czosnek w proszku, oregano, sól i cynamon do małej miski. Umieść miskę w pobliżu kuchenki z pastą pomidorową i bulionem.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzej olej, aż będzie na tyle gorący, że lekka posypka z mąki i mieszanki przypraw będzie skwierczeć w kontakcie. Może to zająć kilka minut. Miej na to oko.
  3. Gdy będzie gotowy, wlej mieszankę mąki i przypraw. Ciągle ubijając, gotuj do momentu, aż będzie pachnące i lekko pogłębi kolor, około 1 minuty. Wlej do mieszanki koncentrat pomidorowy, a następnie powoli wlej bulion, ciągle ubijając, aby usunąć grudki.
  4. Zwiększyć ogień do średnio-wysokiego i doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień w razie potrzeby, aby utrzymać delikatne wrzenie. Gotować, często mieszając trzepaczką, przez około 5 do 7 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a łyżka napotka opór podczas mieszania.
  5. Zmniejsz ogień do najniższego możliwego ustawienia. Dodaj kolendrę i ocet i dopraw do smaku dodatkową solą, jeśli to konieczne (ja zwykle dodaję jeszcze szczyptę lub dwie).
  6. Aby przygotować chilaquiles: Dodaj chipsy z tortilli na patelnię. Używając elastycznej łopatki, delikatnie podrzuć, aż wszystkie chipsy zostaną pokryte sosem. Może się wydawać, że nigdy nie będą, ale nie przestawaj mieszać!
  7. Po pokryciu, zdejmij patelnię z ognia. Sprawdź, czy chipsy zmiękły zgodnie z Twoimi upodobaniami (to naprawdę kwestia osobistych preferencji - ja lubię, gdy moje chipsy są lekko miękkie). Jeśli chipsy nie są wystarczająco zmiękczone, przykryj patelnię na 1 do 4 minut, aż będziesz zadowolony z ich konsystencji.
  8. Posyp chilaquiles obficie pokruszonym serem, rzodkiewką i listkami kolendry. Nałóż porcje na pojedyncze talerze, dodaj kilka plasterków awokado, jajko sadzone, jeśli chcesz, i plasterek limonki. Chipsy z czasem miękną, więc chilaquiles najlepiej podawać od razu (nie przykrywaj patelni, aby utrzymać ciepło; chipsy staną się zbyt wilgotne).

Uwagi

Co do resztek:

Chilaquiles najlepiej smakują krótko po zrobieniu, ponieważ chipsy z czasem miękną. Tak więc, nie planuję mieć resztki. Można wyciąć przepis na pół, aby uzyskać 2 porcje, jeśli chcesz (użyj 10 "patelni).

Zrób to bezglutenowo:

Pamiętaj, aby wybrać certyfikowane bezglutenowe chipsy tortilla, lub zrobić własne chipsy z bezglutenowymi tortillami kukurydzianymi. Użyj bezglutenowej mąki uniwersalnej w sosie.

Bez nabiału:

Proste! Pomiń ser i nałóż na porcje hojną porcję kwaśnej śmietany z nerkowców.

Zrób to wegańskie:

Pominąć ser, i górne porcje z hojnym dolną część kwaśnej śmietany z nerkowców. Nie dodawaj jajek do chilaquiles. Aby uzyskać dodatkowe białko, podawaj z fasolą na boku.

 

Autor