Jak zdrowo spożywać alkohol

Czy powinno się pić, czy nie? Czy należy mieć wyrzuty sumienia, gdy pod koniec dnia tęskni się za kieliszkiem wina? Czy można przyłączyć się do ruchu koktajli rzemieślniczych? To ważne pytania, które zadaje sobie wielu z nas, podążających ścieżką zdrowej diety i zdrowego stylu życia. Ja osobiście jestem miłośniczką wina. Studiowałam winiarstwo w Culinary Institute of America Greystone u wspaniałej Karen McNeil i uwielbiam podróżować po regionach winiarskich świata, degustując roczniki i rozumiejąc, jak terroir i troska winiarza mogą zmienić zwykłe winogrona w wino o smaku cedru, bzu, wiciokrzewu, moreli, cytryn i czarnego pieprzu. Choć niektóre badania wskazują na korzystny wpływ umiarkowanego spożycia wina na zdrowie, to nowsze badania wskazują, że nawet umiarkowane spożycie wina wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka. Jak interpretować wyniki badań naukowych, aby dokonywać najzdrowszych wyborów? Właśnie o to poprosiłam eksperta ds. alkoholu i zdrowia, Ginger Hultin MS, RDN, CSO z Champagne Nutrition, aby zrobiła to dla nas dzisiaj. Czytaj dalej, aby poznać jej najlepsze zalecenia dotyczące zdrowego spożywania alkoholu w ramach Twojego stylu życia. Na zdrowie!

Ginger Hultin, MS, RDN, CSO z Champagne Nutrition

Jak zdrowo spożywać alkohol

Sharon: Jakie jest najważniejsze przesłanie dotyczące picia wina i zdrowia? Czy umiarkowane spożywanie wina pomoże Ci żyć dłużej, czy też odbierze Ci lata życia?

Ginger

: Wniosek jest taki, że choć niektóre badania wykazują potencjalne korzyści zdrowotne przy niewielkich ilościach alkoholu (czytaj: 1/2-1 kieliszek wina w niektóre dni tygodnia), to generalnie ryzyko przeważa nad korzyściami, zwłaszcza jeśli pijesz więcej niż zalecane ilości. Wytyczne wyraźnie mówią, że nie należy zaczynać picia alkoholu w celu uzyskania korzyści zdrowotnych, jeśli się jeszcze nie pije. Większość ludzi koncentruje się na tym, by pić mniej, a nie więcej, w trosce o swoje zdrowie.

Sharon: Wiele osób sięga po kieliszek wina pod koniec dnia, aby się odstresować. Czy to dobrze, czy źle? Dlaczego?

Imbir

: Na pewno wiele osób tak robi. Alkohol jest depresantem, co oznacza, że spowalnia procesy zachodzące w mózgu i centralnym układzie nerwowym, wywołując uczucie odprężenia. To trochę jak plaster na zęby, ponieważ może maskować to, CZYM się stresujesz pod koniec dnia, czy też inne działania rozładowujące stres, takie jak ćwiczenia fizyczne czy wsparcie społeczne. W takim przypadku istnieje ryzyko, że dana osoba może uzależnić się od alkoholu w celach relaksacyjnych, co może prowadzić nawet do uzależnienia. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób używasz alkoholu; chodzi o twój stosunek do niego i o to, czy stosujesz odpowiednie strategie samoopieki. To może być zupełnie w porządku! Albo może to być sygnał większego problemu.

Sharon: Jakie są niektóre z korzystnych aspektów picia wina?

Imbir

: Wino ma wiele wspaniałych właściwości. Ma znaczenie kulturowe, religijne, historyczne i kulinarne. Wykorzystuje się je podczas uroczystości i spotkań towarzyskich, a także do łączenia potraw z winem. Istnieją pewne badania, które wskazują, że spożywanie alkoholu w niewielkich ilościach (1/2-1 kieliszka dziennie) może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL, zmniejszając agregację płytek krwi, obniżając poziom fibrynogenu i zapewniając potencjalne korzyści przeciwzapalne. Istnieją również interesujące badania dotyczące picia lekkich/umiarkowanych ilości alkoholu i zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. W fińskim badaniu kohortowym bliźniąt, obejmującym 11372 uczestników, stwierdzono mniejsze ryzyko rozwoju raka prostaty u mężczyzn, którzy pili mało, w porównaniu z tymi, którzy nie pili wcale. Należy zauważyć, że większość badań dotyczących alkoholu i raka wykazuje zwiększone ryzyko.

Sharon: Jakie są potencjalnie niebezpieczne aspekty picia wina, nawet w umiarkowanych ilościach?

Imbir

: Największy bezpośredni problem występuje, gdy ktoś ma chorobę trzustki lub wątroby. Alkohol może być w tym przypadku przeciwwskazany. Alkohol może wchodzić w negatywne interakcje z wieloma lekami, więc należy ocenić, czy jest to bezpieczne. Może on również powodować pogorszenie wielu schorzeń żołądkowo-jelitowych, w tym tak powszechnych jak choroba refluksowa przełyku czy zespół jelita nadwrażliwego. Wreszcie, istnieje bezpośredni związek między spożywaniem alkoholu a nowotworami jamy ustnej, przełyku i krtani, a także zależność lub związek między spożywaniem alkoholu a rakiem piersi, okrężnicy, odbytnicy, wątroby, trzustki, prostaty i czerniakiem. Mimo że wiele negatywnych badań dotyczy osób pijących dużo alkoholu, ludzie powinni zachować ostrożność ze względu na historię rodziny i osobiste czynniki ryzyka, nawet jeśli piją mało.

Sharon: Czy uważasz, że ludzie są zdezorientowani, jeśli chodzi o "umiarkowanie" w spożywaniu alkoholu i co ono oznacza? Co to właściwie znaczy?

Ginger

: Oczywiście, że tak, ponieważ to pojęcie jest subiektywne. Umiarkowanie w przypadku kogoś, kto pije bardzo mało lub wcale, a kogoś, kto pije codziennie, to zupełnie inna sprawa. Wytyczne są jasne: Aby zmniejszyć ryzyko szkód związanych z alkoholem, w amerykańskich wytycznych żywieniowych na lata 2015-2020 zaleca się, aby spożywać alkohol z umiarem (1 drink/dzień dla kobiet lub 2 drinki/dzień dla mężczyzn). Nie chodzi tu o średnią z kilku dni, ale raczej o ilość wypitą w ciągu jednego dnia. WHO zaleca, aby nie przekraczać 2 drinków dziennie i mieć co najmniej 2 dni w tygodniu, w których się nie pije.

Sharon: Jakie są niektóre pułapki, z którymi ludzie stykają się w związku z piciem wina? Jakie są niektóre nieporozumienia i pomyłki związane z winem i zdrowiem?

Imbir:

Powszechnie panuje mit, że jest on "zdrowy", a jego większa ilość jest lepsza. Myślę, że ludzie czasami zapominają, że wino zawiera kalorie i że ma wpływ na organizm. Ludzie przyjmują "francuski paradoks" i uciekają się do niego, czasami wykorzystując to jako wymówkę, aby pić więcej. Świadomy pijący zastanowi się nad swoim stosunkiem do alkoholu, nad tym, jak picie wina wpływa pozytywnie lub negatywnie na jego życie, a także zrozumie wskazówki, które pomagają wspierać zdrowie, nie szkodząc mu.

Sharon: Niektórzy ludzie (w tym ja) po prostu kochają wino - są zakochani w jego romantyce, smaku, niuansach, kunszcie. Jak można to wpleść w zdrowy styl życia?

Ginger:

W tym ja! Nie uważam, że wino czy alkohol powinny być dyskredytowane wyłącznie na podstawie aspektów zdrowotnych. Jest wiele powodów, dla których ludzie piją - jako część uroczystości, spotkań towarzyskich, ceremonii religijnych, w kontekście kulinarnym, a nawet w różnych kulturach i formach ekspresji artystycznej. Uważam, że każdy powinien sam ocenić swój stosunek do alkoholu i to, DLACZEGO pije. Jeśli spożywają alkohol w zalecanych ilościach i czują, że wnosi on wartość dodaną do ich życia, uważam, że jest to dobra rzecz, jeśli jest właściwie wykorzystywany. Może on zbliżać ludzi.

Sharon: Wino jest częścią diety śródziemnomorskiej, a także francuskiego paradoksu. Jak możemy to wpleść w zdrowe zalecenia dla naszego codziennego życia? Jedną z rzeczy, którą zawsze obserwowałam, jest to, że w tych regionach ludzie nie poprzestają na 1-2 kieliszkach wina. Jakieś uwagi na ten temat?

Ginger:

Absolutnie. Jest to koncepcja, która po raz pierwszy pojawiła się w 1992 r. w badaniu przeprowadzonym na populacji mieszkańców południowej Francji w ramach badania Framingham heart study, które jako pierwsze wykazało istnienie krzywej u-kształtnej pomiędzy chorobą niedokrwienną serca - co oznacza, że osoby, które piły niewiele (1-2 kieliszki), były mniej zagrożone niż te, które całkowicie się powstrzymywały. Zalecenia powinny być następujące: nie zaczynajcie pić, jeśli już nie pijecie, ALE jeśli już pijecie, upewnijcie się, że przestrzegacie zalecanych norm spożycia alkoholu, ponieważ może to przynieść potencjalne korzyści. Weź także pod uwagę inne czynniki, które odgrywają rolę we francuskim stylu życia, a które mogą przyczynić się do zdrowia i długowieczności, w tym pozytywny stosunek do jedzenia - smakowanie i spożywanie posiłków w gronie rodziny lub społeczności, a także aktywny fizycznie styl życia.

Sharon: Jakie są podstawowe zalecenia dotyczące ilości alkoholu, jaką należy uwzględnić w zdrowym stylu życia?

Ginger

: Zdecydowanie sugeruję, aby ludzie wprowadzili zasadę mindfulness do swojego spożycia alkoholu. Popijanie, delektowanie się i łączenie z jedzeniem może być przyjemnym sposobem na włączenie wina do diety. Wytyczne są jasne i należy się do nich stosować: Aby zmniejszyć ryzyko szkód związanych z alkoholem, w amerykańskich wytycznych żywieniowych na lata 2015-2020 zaleca się, aby spożywanie alkoholu odbywało się z umiarem (1 drink/dzień dla kobiet i 2 drinki/dzień dla mężczyzn). Nie chodzi tu o średnią z kilku dni, ale raczej o ilość wypitą w ciągu jednego dnia. WHO zaleca, aby nie przekraczać 2 drinków dziennie i mieć co najmniej 2 dni w tygodniu, w których się nie pije.

Ginger Hultin

jest wegetarianką przez całe życie i zwolenniczką roślinnego stylu życia dla wszystkich. Jest certyfikowanym specjalistą ds. żywienia w onkologii, posiada tytuł licencjata w dziedzinie języka angielskiego i magistra w dziedzinie żywienia. Obecnie pracuje w naukowej firmie Arivale w Seattle jako zarejestrowany dietetyk trener optymalizujący zdrowie poprzez nutrigenomikę. Ginger pełni również funkcję adiunkta na Uniwersytecie Bastyr w klinice dydaktycznej, gdzie studenci spotykają się z pacjentami w warunkach zbliżonych do praktyki. Jest rzecznikiem Akademii Żywienia i Dietetyki, przewodniczącą grupy dietetycznej Vegetarian Nutrition oraz prezesem Akademii Chicagowskiej. Śledź Ginger na Facebooku, Twitterze, Instagramie i Pintereście.

Aby poznać inne przepisy na lżejsze koktajle, sprawdź kilka moich ulubionych:

Ogórek ziołowy Szampan SparklerZimowy
Granat Imbirowy SparklerLekki
Aperol Spritz

Autor