5 roślinnych produktów spożywczych, bez których nie mogę żyć

Jedzenie zdrowej, roślinnej diety może być łatwe i smaczne, jeśli masz pod ręką odpowiednie produkty. Ale jeśli zawsze biegniesz do sklepu, twoje plany dotyczące diety opartej na pełnowartościowej żywności mogą wylecieć przez okno! Piękno diety opartej na roślinach polega na tym, że wiele produktów jest stabilnych i niedrogich. Dlatego dziś dzielę się z Wami moimi pięcioma ulubionymi produktami roślinnymi, które ZAWSZE

znajdziecie w mojej spiżarni! Włączam te produkty do mojej diety niemal każdego dnia.

5 roślinnych produktów, bez których nie mogę żyć

 

1. Orzechy włoskie. Orzechy włoskie są wspaniałym i pysznym sposobem na dodanie dodatkowych wartości odżywczych, chrupkości i smaku do każdego posiłku, a także zapewniają zdrowe dla serca tłuszcze i właściwości antyoksydacyjne. Orzechy włoskie są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminę B6, folian, tiaminę, mangan, magnez, fosfor, miedź i żelazo. Jedna uncja (siedem łuskanych orzechów włoskich) dostarcza 7 gramów jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 2,5 grama roślinnego kwasu omega-3 alfa linolenowego (ALA). Przeprowadzono wiele badań na temat przeciwutleniających i przeciwzapalnych korzyści płynących z orzechów włoskich, które pokazują, że ich codzienne spożywanie pomaga chronić serce i mózg, a także pomaga chronić przed cukrzycą typu 2, rakiem i otyłością. Jeśli chodzi o korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, spożywanie orzechów włoskich obniża poziom cholesterolu LDL i zwiększa poziom kwasów tłuszczowych omega 3 we krwi, poprawia funkcjonowanie komórek śródbłonka, zmniejsza aktywację płytek krwi i obniża poziom białka C-reaktywnego (biomarker stanu zapalnego).

Zaszalej z orzechami włoskimi! Uwielbiam posypywać nimi sałatki, pokrojone owoce i płatki owsiane, dodawać je do warzyw, ziaren i roślin strączkowych, a także dodawać do wypieków.

 

2. Suszone borówki. Borówki mają równie duży wpływ na Twoje zdrowie, co na Twoje kubki smakowe. A kiedy nie ma na nie sezonu, w mojej spiżarni przechowuję suszone borówki do wykorzystania przez cały rok. Te małe skarby zawierają mnóstwo wartości odżywczych; są bogate w witaminę C, błonnik i silne związki fitochemiczne zwane antocyjanami. Nic dziwnego, że są one powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zdrowie serca, mózgu i walka z cukrzycą. Jagody zajmują szczególne miejsce w zdrowiu - rdzenni Amerykanie czcili te słodkie małe owoce i były one częścią ich tradycyjnej diety. W rzeczywistości, w krajach na całym świecie ludzie zbierają jagody i zachowują je do użytku przez cały rok. Nawet niedźwiedzie i ptaki doceniają zdrowotne właściwości jagód, ponieważ niedźwiedzie objadają się nimi przed hibernacją, a ptaki ucztują na nich przed migracją. Może one wiedzą o jagodach coś, czego my nie wiemy? Dlatego właśnie włączam je do swojej diety każdego dnia.

Moje ulubione sposoby na cieszenie się suszonymi jagodami to posypywanie nimi porannych płatków śniadaniowych, jogurtu sojowego i sałatki. Są one również pyszne w muffinach, naleśnikach i innych wypiekach. Albo po prostu chrup garść na zdrową przekąskę! 

3. nasiona konopi.

Konopie nie są już tylko wspomnieniem z przeszłości; są coraz powszechniej uznawane za niskonakładową, zrównoważoną uprawę przemysłową, która ma potencjał do produkcji wszystkiego, od tekstyliów i papieru po biopaliwo. Stały się również popularnym składnikiem żywności funkcjonalnej. Konopie rolnicze mają bogatą, wielowiekową historię stosowania w medycynie tradycyjnej przez wiele kultur na całym świecie. Chociaż konopie są uprawiane w Kanadzie i Europie, w Stanach Zjednoczonych nie wolno ich uprawiać od 1958 roku. Ustawa o substancjach kontrolowanych z 1970 roku położyła kres ich uprawie. Konopie przemysłowe są często mylone z marihuaną, ale jest to inna odmiana cannabis sativa i posiada bardzo niski poziom tetrahydrokannabinolu, głównego środka odurzającego w marihuanie. Chociaż Stany Zjednoczone uniemożliwiają obecnie uprawę konopi, zezwalają na handel nieżywotnymi nasionami, olejem i włóknem konopnym.

Konopie są opłacalną i przyjazną dla środowiska uprawą rolną w porównaniu z innymi popularnymi uprawami włókien. Według badań Reason Foundation z 2008 r., konopie wymagają mniej energii do produkcji, są mniej toksyczne w przetwarzaniu, łatwiejsze w recyklingu i bardziej biodegradowalne niż większość konkurencyjnych upraw.

Łuskane nasiona konopi ("orzechy konopne") i tłoczony na zimno olej konopny są stosowane w wielu produktach spożywczych, takich jak sosy sałatkowe, batony odżywcze, chleby, ciasteczka, granola, bezmięsne hamburgery, chipsy i napoje. Dzięki miękkiemu, przypominającemu sezam wyglądowi i orzechowemu smakowi, nasiona konopi można dodawać do płatków śniadaniowych, sałatek, pieczywa, dań z makaronu, zapiekanek i deserów. Nasiona konopi są bogate w wysokiej jakości białko, witaminy, fitosterole i śladowe ilości minerałów. Jednak najwięcej uwagi poświęca się zdrowemu profilowi tłuszczowemu konopi - są one bogate w kwasy omega-3, a także rzadsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas gammalinolenowy (GLA) i kwas stearydonowy (SDA), które w najnowszych badaniach wykazały korzyści zdrowotne.

4. Soczewica.

Uwielbiam soczewicę! Soczewica, należąca do rodziny roślin strączkowych, była jedną z pierwszych roślin uprawnych udomowionych na Bliskim Wschodzie ponad 10 000 lat temu. Dziś soczewica jest popularna w całym regionie śródziemnomorskim, a także we wschodniej i południowej Azji, ale używa się jej także w innych krajach na całym świecie. Istnieje wiele różnych rodzajów soczewicy - różowa, czerwona, zielona, żółta, czarna - z których wszystkie wymagają około 15-20 minut gotowania (bez namaczania!). Te małe rośliny strączkowe są bogate w wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, folian, kwas pantotenowy, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Są one również doskonałym źródłem białka, dostarczając do 36% dziennej wartości odżywczej w jednej filiżance ugotowanej soczewicy - z bonusem w postaci 16 gramów błonnika. Korzyści zdrowotne wynikające z włączenia roślin strączkowych do diety obejmują kontrolę cukrzycy, poprawę trawienia, zdrowie serca, zapobieganie miażdżycy, ochronę przed rakiem, kontrolę wagi i utrzymanie zdrowego układu nerwowego. Badanie z 2012 roku opublikowane w Archives of Internal Medicine wykazało, że dodanie 1 filiżanki soczewicy do diety osób z cukrzycą poprawiło poziom cukru we krwi, cholesterolu i trójglicerydów oraz nieznacznie obniżyło ciśnienie krwi.

Tak więc, śmiało, włącz soczewicę do swojej diety przynajmniej kilka razy w tygodniu! Dodawaj ją do zup, gulaszy, curry, dań bocznych, sałatek, a nawet wypieków!

5. Owies.

Owies jest jednym z moich ulubionych zszywek spiżarni! To skromne jedzenie jest tak wszechstronny-i idzie tak daleko poza prostym śniadanie żywności. Uważany za pełnoziarnisty, to dobry pomysł, aby włączyć więcej tych zdrowych produktów do swojej diety. Zalecam, aby większość porcji stanowiły produkty pełnoziarniste (dla większości ludzi jest to około 6 porcji dziennie), ponieważ są one powiązane z wieloma korzyściami, takimi jak niższe ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, niektórych rodzajów raka i zdrowej wagi. A owies to pyszny, wspaniały (a nawet bezglutenowy) sposób na ucztę z pełnych ziaren. Owies jest bogaty w błonnik pokarmowy - w tym bardzo szczególny rodzaj błonnika zwany beta-glukanem, który jest powiązany ze zdrowiem serca. Ponadto owies jest bogaty w mangan, fosfor, magnez, tiaminę i cynk. Dostarczają nawet zdrowej dawki białka!

Wypróbuj płatki owsiane na wiele sposobów. Oczywiście, możesz jeść je na śniadanie (moim ulubionym jest owies cięty), ale spróbuj ich także w zapiekankach, chlebkach, wegetariańskich burgerach i wypiekach.

Autor