6 pokarmów dla zdrowia jelit
Wspieranie dobrego stanu zdrowia jelit i ekosystemu przyjaznych bakterii może poprawić Twoje zdrowie na wiele sposobów. Dlatego już dziś zaopatrz swoją dietę (i lodówkę) w żywność przyjazną dla jelit.
Nieustannie jesz i pijesz, ponieważ służy to jako paliwo do przetrwania. Ale Twoja dieta może być bardzo skutecznym narzędziem, które pomoże Ci zapobiec niektórym chorobom. Oto krótka i prosta lista 6 niedrogich pokarmów pochodzenia roślinnego, które pomogą Ci utrzymać zdrowe jelita, które pomogą Ci wchłonąć składniki odżywcze, aby Twoje ciało pracowało prawidłowo, a także poprawią funkcjonowanie układu odpornościowego i zdrowie mózgu.
6 pokarmów dla zdrowia jelit
Pomegranate Avocado Quinoa Salad1. Whole Grains.
Termin "całe" odnosi się do posiadania wszystkich anatomicznych składników ziarna, bielma, zarodka i otrębów, nienaruszonych. 'Całe' jest słowem kluczowym, które ma kluczowe znaczenie przy porównywaniu pieczywa i produktów spożywczych. Na przykład, chleb "pełnoziarnisty" i chleb "pszenny" różnią się pod względem odżywczym; chleb pszenny jest prawdopodobnie oparty na rafinowanej pszenicy, a nie na pszenicy pełnoziarnistej. Najbardziej powszechne pełne ziarna to pszenica, jęczmień, brązowy ryż, owies, żyto i kukurydza, ale istnieje cały świat pełnych ziaren, w tym amarantus, quinoa, teff, sorgo, gryka i proso. Całe ziarna zawierają niestrawne włókna zwane arabinoksylanami. Włókna te są następnie fermentowane do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które są korzystne dla zdrowia. Jeden SCFA o nazwie maślan jest znany z tego, że pomaga w zachowaniu integralności warstwy nabłonka jelitowego i zmniejsza przepuszczalność przewodu pokarmowego. Dodatkowo, spożywanie pełnych ziaren w porównaniu do ziaren rafinowanych może zmniejszyć stan zapalny i zwiększyć sytość. Południowo-zachodnie papryczki nadziewane2. Czarna fasola.
Czarna fasola jest bogata w rozpuszczalny błonnik, pektynę. Rozpuszczalny błonnik opóźnia opróżnianie żołądka, co pomaga w utrzymaniu sytości i sprawia, że dłużej czujemy się syci. Czarna fasola jest również doskonałym źródłem białka. W rzeczywistości wszystkie rodzaje fasoli, takie jak fasola lima, garbanzos czy fasola kidney, są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika i ekonomiczną alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka. Spróbuj ugotować fasolę od podstaw i zauważ różnicę między tą z puszki a domową. Muffinki z jagodami prosa3. Nasiona lnu.
Mimo niewielkich rozmiarów, nasiona lnu są bogate w białko, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Nasiona lnu mogą pomóc w regulacji wypróżnień, ponieważ zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Błonnik rozpuszczalny jest fermentowany przez bakterie jelitowe, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny pomaga w wypełnianiu stolca, zapobiegając zaparciom i utrzymując kontrolę poziomu glukozy. Aby zwiększyć biodostępność składników odżywczych zawartych w nasionach lnu, najlepiej jest spożywać mielone nasiona lnu, a nie całe. Całe nasiona lnu można zmielić w domu za pomocą młynka do kawy lub można je kupić już zmielone. Aby uzyskać lepszy okres przydatności do spożycia, zmielone nasiona lnu można przechowywać w lodówce. Nasiona lnu mogą być świetną alternatywą dla jajek w wypiekach i używane do zagęszczania smoothie. Broccoli Au Gratin4. Brokuły.
Brokuły są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w jelitach. To warzywo jest bogate w glukozynolany i izotiocyjaniany, które zwiększają status antyoksydacyjny, pomagając chronić przed nowotworami indukowanymi chemicznie. Dla lepszego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K, znajdujących się w zielonych warzywach, najlepiej spożywać je z tłuszczami. Spróbuj połączyć swoje zielone warzywa ze zdrowymi tłuszczami, takimi jak oliwa z oliwek, awokado, tahini lub orzechy i nasiona. Magiczne naleśniki z orzechami bananowymi5. Banany.
Banany są pokarmem prebiotycznym, który pomaga ustabilizować bakterie jelitowe i zwalczać stany zapalne. Możesz dodać banana do jogurtu na bazie roślin (pełnego probiotyków). Banany to pełnowartościowe pożywienie, naturalnie łatwe do zabrania w podróż lub dodania do wielu przepisów, takich jak wypieki jako naturalny słodzik, smoothie lub poranna owsianka. Thai Tempeh Noodle Skillet6. Tempeh.
Tempeh to tradycyjna fermentowana żywność sojowa. Podobny do tofu, jest prosty w smaku i może być przyprawiony tak, aby pasował do każdego dania jako smaczna alternatywa mięsa. Proces fermentacji sprawia, że niektóre składniki odżywcze stają się bardziej biodostępne i stanowi źródło żywych bakterii, znanych również jako probiotyki. Probiotyki zwiększają ilość dobrych bakterii w jelitach i mogą pomóc kontrolować złe bakterie, aby zwalczać stany zapalne i poprawić swój układ odpornościowy.Dla innych blogów na temat utrzymania zdrowych jelit, sprawdź następujące:
Learning All About ProbioticsEat
These Foods for Gut HealthGut
Check: Nakarm swoją mikrobiotę jelitową dla dobrego zdrowia
Napisane przez Rhesa Lacanienta z Sharon Palmer, MSFS, RDN w dniu 22 lipca 2019 r.