Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia RDN! Dowiedz się, co dietetycy uwielbiają w swojej pracy

Dziś jest Dzień Zarejestrowanego Dietetyka i Żywieniowca. Aby uczcić wszystkich niesamowitych dietetyków i całą pracę, jaką wykonują, starając się utrzymać was w zdrowiu, poprosiłem kilku moich przyjaciół i współpracowników, aby podzielili się tym, co kochają w byciu dietetykiem. Czytaj dalej, aby poznać tych dietetyków nieco lepiej. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, co my, dietetycy, robimy, zajrzyj na stronę Akademii Żywienia i Dietetyki tutaj.

Oto, co ci dietetycy mówią o tym, dlaczego KOCHAJĄ swoją pracę.

Thai Tofu Veggie Noodle Bowl1

. "Moją ulubioną rzeczą w byciu dietetykiem jest mówienie o czymś, z czym wszyscy jesteśmy tak bardzo związani - o jedzeniu. Jedzenie nie jest nudne, ciągle się zmienia i to takie błogosławieństwo robić karierę, komunikując o tak ważnym składniku naszego codziennego życia!" - mówi Shannon A. Garcia, MDS, RD, LD, KISS in the Kitchen.

2. "Moją ulubioną rzeczą w byciu dietetykiem jest pomaganie ludziom w przebrnięciu przez nadmiar informacji i powrót do podstaw, aby zobaczyli, jak odżywianie może łatwo dopasować się do ich stylu życia", mówi Lindsey Janeiro, RDN, LDN, CLC z Nutrition to Fit.

3. "Moją ulubioną rzeczą w byciu RD jest możliwość tłumaczenia naukowych terminów związanych z żywnością i odżywianiem ogółowi społeczeństwa i mam nadzieję, że zainspiruje ich to do podejmowania zdrowszych decyzji żywieniowych. Jest to bardzo satysfakcjonująca kariera i jestem bardzo dumna z bycia RD" - mówi Dixya Bhattarai, MS, RD, LD.

4. "Moją ulubioną częścią bycia RD jest możliwość kontaktu z tak wieloma ludźmi i pomaganie im w znalezieniu sposobu odżywiania, który sprawia, że są szczęśliwi, zadowoleni i przyczynia się do długowieczności. Uwielbiam widzieć szczęśliwą twarz za każdym razem, gdy spotykam się z klientem" - mówi Gabriella Vetere, RD, MacroBalanced.

Sałatka z jarmużu z orzechami laskowymi z krwawą pomarańczą5

. "Uwielbiam pomagać ludziom w zrozumieniu faktów na temat żywności, aby mogli zdecydować, co jest dobre do jedzenia" - mówi Lauren Swann, RDN.

6. "Jako RDN, moim ulubionym zajęciem jest pomaganie innym w ewolucji ich sposobu odżywiania się, aby zobaczyli szerszy obraz tego, jak to, co jedzą, wpływa na ich zdrowie, szczęście i długowieczność. Uwielbiam patrzeć, jak na moich oczach ludzie wprowadzają trwałe zmiany w zdrowym stylu życia. To takie podnoszące na duchu" - mówi Vicki Shanta Retelny, RDN, Simple Cravings Real Food.

7. "Moją ulubioną częścią w byciu RDN jest to, że mamy tak wiele możliwości, aby dotrzeć do ludzi i im pomóc. Pracujemy w przemyśle spożywczym, szpitalach, klinikach, gastronomii, badaniach, mediach i programach społecznych. Pracuję w prywatnej praktyce, doradzając ludziom i uwielbiam widzieć oznaki ulgi u moich klientów po tym, jak pomagam im w osiągnięciu ich celów zdrowotnych. To naprawdę satysfakcjonujące pomagać ludziom poprzez jedzenie, ponieważ jest ono tak ważne w życiu każdego z nas" - mówi Rahaf Al Bochi, RD, LD w Olive Tree Nutrition.

Vegan Tamale Pie8

. "Dzielenie się wiadomością, że zdrowe i pyszne może być na tym samym talerzu" - mówi Judy Barbe, MS, RDN, Live Best.

9. "Żywność i odżywianie to integralna część życia każdego człowieka. RD są ekspertami w tej dziedzinie i kiedy klient jest zdezorientowany przez wszystkie informacje rozproszone w Internecie i wszędzie wokół niego, jesteśmy najlepszym źródłem, aby wyjaśnić to zamieszanie. Kiedy widzę pacjentów w moim gabinecie, przychodzą z poczuciem przytłoczenia tym, co mają robić, a kiedy rozkładam to na czynniki pierwsze, do których mogą się odnieść, uwielbiam widzieć ten moment "aha" na ich twarzach. To jest najbardziej satysfakcjonująca część bycia RD, dawanie pacjentom i klientom narzędzi, które pozwolą im zadbać o ich zdrowie i dobre samopoczucie" - mówi Pushpa Soundararajan, RDN, VPK Nutrition.

10. "Uwielbiam bawić się jedzeniem przez cały czas! Uprawianie, zakupy, gotowanie, fotografowanie, rozmawianie o tym (bez przerwy)... Bycie dietetykiem to świetna zabawa, a dodatkowo można autentycznie pomagać ludziom żyć zdrowiej" - mówi Ginger Hultin, RDN, Champagne Nutrition.


11. "Nauczanie i uczenie się! Wykładam dietetykę na uniwersytecie. Dla większości moich studentów jest to jedyny kurs z zakresu żywienia, jaki kiedykolwiek będą mieli. Niektórzy nawet obawiają się go przed rozpoczęciem semestru. Jednak serce mi się raduje, gdy słyszę, jak studenci wdrażają to, czego się nauczyli na kursie, w życie codzienne, a potem dzielą się tymi historiami z rodziną i przyjaciółmi. Uczę się tyle samo od moich studentów, co oni ode mnie" - mówi Denine Marie, MPH, RDN, Healthy Out of Habit.

12. "Uwielbiam obserwować "momenty aha" u pacjentów, widzieć, jak odnoszą sukcesy, jak wszystko idzie po ich myśli i obalać mity, które słyszeli. Możemy odgrywać tak ważną rolę w ich życiu, a ja uwielbiam być dla nich źródłem informacji i pomagać im coś zmienić" - mówi Sarah Schlichter, MPH, RDN, LDN, Bucket List Tummy.

Czekoladowe ciasto z cukinii13

. "Najbardziej lubię, gdy klientowi zapala się żarówka (a jego twarz się rozjaśnia i pojawia się ogromny uśmiech), gdy uświadamia sobie, że ograniczenia to kiepski sposób na zdrowie. Kiedy zdają sobie sprawę, że mogą jeść świadomie i intuicyjnie, jest to prawdopodobnie najlepsza rzecz, jakiej doświadczam w mojej pracy" - mówi Rebecca Clyde MS, RDN, CD, Nourish Nutrition Blog.

14. "Najbardziej satysfakcjonującym aspektem mojej kariery jest obserwowanie, jak lata zwątpienia w siebie, poczucia winy i wstydu znikają z oczu moich klientów. Uwielbiam patrzeć, jak nabierają wiary w siebie, ucząc się pokonywać wyzwania, ale jednocześnie z łagodnością mówią o sobie, ponieważ dali sobie przyzwolenie na to, że nie są idealni. Mam najlepsze miejsce w domu, by obserwować, jak rozwija się ta podróż" - mówi Stacey Mattinson, MS, RDN, LD.

15. "Pracuję ze studentami dietetyki. Uwielbiam pomagać im w odkrywaniu ich pasji i niszy w tej dziedzinie, która staje się coraz szersza od czasu, gdy ja zaczęłam 25 lat temu. Często uczę się tyle samo od nich, co oni ode mnie! W mojej ponad dziesięcioletniej pracy jako edukator dietetyki, moi stażyści wprowadzili mnie w nowe koncepcje, takie jak blogowanie, Niebieskie Strefy i FODMAPS" - mówi Julia Robarts, RDN.

Super Acai Berry Bowl16

. "Powiedziałabym, że najlepszą rzeczą w byciu RDN jest to, że mogę pracować w zawodzie, który sprawia, że jestem podekscytowana każdego dnia. Odżywianie jest podstawą najlepszego życia i jestem bardzo wdzięczna, że mogę pomagać ludziom zrozumieć, jak to robić. Dodatkowo, dodatkową korzyścią jest możliwość pracy z wieloma wspaniałymi kolegami, którzy dzielą tę samą pasję" - mówi Elizabeth Shaw, MS, RDN, CLT, Shaw Simple Swaps.

17. "Najbardziej w byciu lekarzem RD kocham to, że jestem częścią społeczności, która ma ogromny wpływ na zdrowie publiczne. Od pracy z klientami 1:1 do kształtowania polityki publicznej w zakresie żywności i żywienia, wszyscy robimy co w naszej mocy, aby poprawić stan zdrowia, co jest zarówno potężne, jak i inspirujące" - mówi Edwina Clark, RDN.

18. "Jedną z moich ulubionych rzeczy w byciu RDN jest to, że mogę inspirować innych do zdrowszego życia poprzez jedzenie. Dzięki mojemu wykształceniu kulinarnemu, lubię edukować w zakresie odżywiania poprzez jedzenie. Świadomość, że mogę wpłynąć na czyjeś zdrowie, ucząc dokonywania pysznych i pożywnych wyborów żywieniowych, jest bardzo wzmacniająca. Jako eksperci ds. żywienia mamy całą wiedzę opartą na dowodach, ale odniesienie jej do jedzenia, które każdy może zrozumieć, może mieć tak duży wpływ na długotrwałą zmianę zachowań" - mówi Julie Harrington, RD Culinary Nutrition Consultant of RDelicious Kitchen.

Aby zapoznać się z innymi źródłami informacji na temat zdrowego odżywiania, sprawdź kilka z moich ulubionych:

The Path to a Healthy Vegan DietHow
to Eat a Healthy, Plant-Based Mediterranean DietInsider
Tips for Budget-Friendly Plant-Based

Eating

Autor