Bonus zdrowotny z jagód

Ahh, idealnie słodka truskawka, świeżo zebrana z ogrodu lub z przydrożnego straganu. Nic nie przebije tego odurzającego aromatu i soczystego, słodkiego smaku. Czy potrafisz sobie wyobrazić, czym były świeże owoce dla naszych przodków, którzy z niecierpliwością oczekiwali pierwszych ciepłych dni lata i pierwszego spojrzenia na rubinowe i fioletowe jagody sezonu na tle zielonego, gęstego lasu? Nie licząc sporadycznych uli pszczelich, owoce były jedyną słodką rzeczą, jakiej doświadczali nasi przodkowie. Pomyśl tylko, jak musieli rozkoszować się tym pierwszym słodkim uderzeniem w ustach, które oznaczało sezon owocowania. Nic dziwnego, że letnie owoce jagodowe odegrały tak ważną rolę w naszej kulinarnej, leczniczej i żywieniowej przeszłości.

Niemal każdy starożytny lud wykształcił tradycje związane z tymi naturalnie słodkimi roślinami. Dla rdzennych Amerykanów borówki - lub "gwiaździste jagody", ze względu na gwiaździsty kształt końca kwiatu - były darem od Wielkiego Ducha, który miał im ulżyć w głodzie i chorobach. Zbierano je w lasach i na torfowiskach, a następnie suszono, aby móc się nimi delektować przez cały rok w zupach i gulaszach. Sok i liście borówek wykorzystywano do celów leczniczych, np. do łagodzenia bólu gardła lub do "pobudzania krwi". W zimnym klimacie Skandynawii - gdzie owoce i warzywa kwitną krótko podczas lata wypełnionego długimi, słonecznymi dniami - przez lata przekazywano stare tradycje zachowywania obfitości letnich jagód, które wypełniają lasy. Jagody, takie jak borówki, konserwuje się w postaci dżemu zwanego mułem, który dodaje się do pikantnych dań przez cały rok, a różne jagody, w tym owoce czarnego bzu, maliny i czarne porzeczki, gotuje się w skoncentrowanym syropie, który później można odtworzyć w napoju zwanym saft. Tradycje te nie tylko w pełni wykorzystywały dostępne, rodzime produkty roślinne, ale także dostarczały ludziom słodkich i pysznych smaków oraz silnych składników odżywczych, które pomagały im przetrwać cały rok.

Czy wiesz, że jagody wydają się mieć wyjątkową więź z ptakami i ludźmi? Naukowcy z Uniwersytetu Rhode Island uważają, że powodem, dla którego zarówno ptaki, jak i ludzie mają trójbarwny wzrok - zdolność odróżniania koloru czerwonego od zielonego - jest to, że wykształciliśmy tę cechę, aby móc znaleźć jagody rosnące ukryte wśród gęstych, zielonych pnączy i krzewów. Kiedy ptaki i ludzie jedli jagody, pomagali w rozprzestrzenianiu się nasion i zapewniali przetrwanie roślin jagodowych. W miąższu jagód roślina umieściła także silne związki fitochemiczne, które chronią je przed szkodnikami i szkodliwym działaniem środowiska. Związki te mają również ogromny wpływ na człowieka: Wydaje się, że zmniejszają ryzyko wystąpienia takich chorób jak rak, choroby serca, cukrzyca i związane z wiekiem pogorszenie stanu psychicznego.

Sympozjum Berry Health, Pismo BeachW

marcu uczestniczyłem w Sympozjum Berry Health i byłem pod wrażeniem najnowszych badań naukowych potwierdzających korzyści zdrowotne płynące z dobroczynnych właściwości owoców jagodowych, takich jak maliny, truskawki, jeżyny, żurawiny i borówki. Obecnie naukowcy wiedzą, że fitochemikalia zawarte w jagodach, które mają jaskrawe kolory, przyciągają zapylacze i ptaki, które zjadają ich nasiona, a następnie je rozsiewają, są przekształcane w naszym organizmie w metabolity wtórne, które przynoszą korzyści nie tylko w postaci przeciwutleniaczy. Mają one wpływ na różne obszary zdrowia, takie jak zapobieganie nowotworom oraz zdrowie mózgu, jelit i serca. Naukowcy odchodzą od badań laboratoryjnych na rzecz badań układu ludzkiego, aby zrozumieć, w jaki sposób związki z jagód są wchłaniane, metabolizowane, wydalane, przyswajane i rozprowadzane w organizmie.

Świat zdrowia jagód jest fascynujący i obiecujący. Dlatego też zalecam codzienne spożywanie porcji owoców jagodowych, aby wykorzystać ich zdrowotne właściwości. Zainspiruj się kilkoma moimi ulubionymi przepisami na potrawy z jagód:

Smoothie z purpurowej mocy dzikich jagód (wegańskie, bezglutenowe)

Jagodowy Quinoa Power Bowl (wegański, bezglutenowy)

Owsianka z gruszką i żurawiną (wegańska, bezglutenowa)

Autor