5 kroków do przytulania się do zdrowego jedzenia

Chcesz cieszyć się wygodnym jedzeniem, jednocześnie osiągając swoje cele zdrowotne? Zapoznaj się z najlepszymi wskazówkami dietetyczki Sharon Palmer, jak w zdrowy sposób cieszyć się ulubionymi daniami pocieszenia.

Kiedy nadchodzi zimna pogoda, nadchodzi czas, aby sięgnąć po klasyczne amerykańskie potrawy, które rozgrzewają umysł, ciało i duszę. W rzeczywistości, te potrawy dają wytchnienie przez cały rok! Makaron z serem, patty melts i kremowe zapiekanki mogą przyjść na myśl, jednak te potrawy często mogą zniweczyć Twoje najlepsze intencje dotyczące zdrowego odżywiania. Trudno jest osiągnąć cele związane z wagą i zdrowiem, jednocześnie ciesząc się typowymi, pełnymi tłuszczu i kalorii daniami typu comfort food. Zanim jednak zrezygnujesz z cieszenia się ulubionymi potrawami, rozważ to podejście: Rozjaśnij swoje ulubione potrawy, aby były zdrowsze, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się nimi przez cały sezon, jednocześnie spełniając swoje cele zdrowotne.

Mając to na uwadze, zebrałam moje pięć kroków do uzdrowienia pociesznych dań, abyś mógł cieszyć się przytulaniem do pysznego żarcia w zdrowy sposób.

5 kroków do tego, aby wygodne jedzenie było zdrowe

Wegańska pieczona lasagna śródziemnomorska

1. Odetnij tłuszcz

Wiele pocieszających potraw, takich jak makaron alfredo, lasagne i pizze na głębokim talerzu, pakuje kalorie przez tłuszcz. To skoncentrowane źródło energii może podnieść liczby na łazienkowej wadze, a rodzaj tłuszczu (zwykle nasyconego) może również podnieść poziom cholesterolu, przyczyniając się do chorób serca. Wytnij tłuszcz z tych potraw, zamieniając duże ilości bogatych składników, takich jak ser, śmietana, tłuste mięsa i tłuszcze na mniejsze ilości lżejszych, zdrowszych opcji (np. mleko migdałowe na śmietanę, krem z nerkowców na ser i puree z awokado zamiast majonezu). Na początek wypróbuj ten przepis na Lasagnę ze szwajcarską brodą lub Wegańską Lasagnę Śródziemnomorską, przedstawioną na zdjęciu powyżej.

Klasyczna zupa pomidorowa

2. Podkręć zupę

Pamięta że polewka jest równie pocieszającym jedzeniem jak ty możesz znajdować, i ja może być bardzo zdrowym wyborem gdy wypełnia warzywa, pełnoziarniste ziarna i strączki. W rzeczywistości badania pokazują, że kiedy zaczynasz swój posiłek od bogatej w warzywa zupy, zjadasz mniej kalorii podczas posiłku.

Łatwy wegański makaron i ser z groszkiem

3. Veg Out

Weź klasyczne danie typu comfort food i dodaj do niego warzywa. Ta strategia może zmniejszyć liczbę kalorii w daniu i zwiększyć ładunek błonnika dla sytości. Zacznij od wycięcia połowy makaronu z twojej lazanii, wkładając do niej więcej warzyw. Wrzuć dodatkową porcję warzyw do swojego chili.

Pierożki z pieczarkami z zielonej fasoli i puree ziemniaczanym

4. Obniż węglowodany (tylko trochę)

Nie chodzi o to, że węglowodany są dla ciebie złe, ale o to, że wiele klasycznych, wygodnych potraw zawiera ich dużą porcję - plus te źródła węglowodanów często występują w postaci wysoko rafinowanej, np. makarony i chleby z rafinowanej pszenicy. Wystarczy wyobrazić sobie stosy makaronu spaghetti w spaghetti Bolognese i warstwy białego chleba w kanapce klubowej, a zobaczysz, o czym mówię. Zmniejsz porcje makaronu o połowę, dodając do przepisu więcej warzyw i cienką warstwę puree ziemniaczanego (sprawdź moje Veggie Pot Pie).

Wegetariańskie burgery z farro i białej fasoli

5. Rozjaśnij swoją klasyczną kanapkę

Możesz zamienić tłustego burgera lub grillowaną kanapkę w coś zdrowszego (i smaczniejszego!) przy odrobinie kreatywności. Zamień wołowego burgera na mojego burgera z fasoli Farro (na zdjęciu powyżej). Albo wypełnij swoją kanapkę czymś wyjątkowym i odmiennym, np. pieczonym w Sriracha tofu, pomidorami i zieleniną.

Uwielbiam gotować moje ulubione przepisy na komfortowe jedzenie w moim Instant Pot! Zdobądź swój własny tutaj z tym kodem.

Aby uzyskać więcej inspiracji roślinnych comfort food, sprawdź te kolekcje przepisów:

50 Plant-Based Light & Lean Comfort Food Recipes10
ESSENTIAL Comfort Food Plant-Based Recipes

Autor