Słodkie fakty na temat cukru palmowego

Czy są jakieś korzyści z używania cukru palmowego (znanego również jako cukier kokosowy) jako twojego go-to słodzika? Dzielę się moimi najlepszymi poradami żywieniowymi.

Jednym z najgorętszych współczesnych trendów jest stosowanie alternatywnych substancji słodzących we wszystkim, od paczek w porannej herbacie, przez gotowe napoje, po domowe desery. Jednym z ulubieńców rynku "naturalnie słodkich" jest cukier palmowy (znany również jako cukier kokosowy), który został wprowadzony na rynek słodzików w USA i szybko zyskał popularność. Jednak cukier palmowy był używany historycznie w części Azji od jakiegoś czasu, więc tak naprawdę nie jest aż tak nowy.

Pochodzący z palmy cukrowej i kokosowej cukier palmowy jest częstym składnikiem kuchni Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest również uprawiany. Różnica między cukrem z palmy kokosowej a cukrem palmowym polega na drzewie, z którego pochodzi sok. Tradycyjna metoda wytwarzania cukru palmowego rozpoczyna się od wspinaczki na szczyt kołyszącej się palmy w celu zebrania wodnistego soku ze ściętych pąków kwiatowych, który jest gotowany w czajniku na lepki cukier o subtelnie słodkim smaku.

Ciastka z cukrem palmowym na sprzedaż na targu w Tajlandii.

W Azji Południowo-Wschodniej cukier palmowy jest miękkim, miodowym słodzikiem sprzedawanym w słoikach lub jasnobrązowych ciastkach, które są tarte do potraw i dań, takich jak curry, sosy czy desery. Tutaj w marketach można znaleźć cukier palmowy w torebkach, podobnie jak cukier brązowy. W rzeczywistości, cukier palmowy, z jego jasnobrązowymi granulkami i karmelowym smakiem, może być używany zamiast brązowego cukru w większości przepisów.

Cukier palmowy jest częstym słodzikiem w deserach południowoazjatyckich, takich jak ten przysmak z mango serwowany w Tajlandii.

Czy są więc jakieś potencjalne korzyści? Wielu zwolenników cukru palmowego twierdzi, że jest to "słodzik bez wyrzutów sumienia", ale istnieje niewiele badań potwierdzających jakiekolwiek korzyści dla zdrowia. Naukowcy przeanalizowali 14 różnych cukrów trzcinowych i palmowych i odkryli, że nierafinowany cukier palmowy ma wyższą zawartość przeciwutleniaczy niż rafinowany cukier trzcinowy, zgodnie z badaniem w Food Chemistry; jednak nie oznacza to, że te korzyści przeciwutleniające będą widoczne w ludzkim ciele. Inne badanie wykazało, że cukier palmowy zawiera inulinę, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wiele mówi się o niskim indeksie glikemicznym cukru palmowego (IG, ranking wpływu węglowodanów na poziom glukozy we krwi). Chociaż IG cukru palmowego nie jest uwzględniony w bazie danych GI Uniwersytetu w Sydney, największej na świecie bazie danych wartości IG żywności, producenci cukru palmowego podają, że jego IG wynosi 35, w porównaniu z miodem - 55 i cukrem stołowym - 68. Jednak cukier palmowy zawiera mniej więcej taką samą ilość kalorii i cukru - około 15 kalorii i 3 gramy cukru na łyżeczkę. Cukier palmowy zawiera około 3-9% sacharozy, w porównaniu z cukrem trzcinowym, który zawiera 50% sacharozy. Podczas gdy czekamy, aby dowiedzieć się więcej na temat cukru palmowego i jego skutków zdrowotnych, najlepiej jest ograniczyć tę formę cukru - tak jak każdy rodzaj słodzika w swojej diecie.

Pojawiły się również twierdzenia o zrównoważonym rozwoju cukru palmowego. Zgodnie z tradycyjnym, małoskalowym stylem rolnictwa, drzewa mogą produkować sok przez około 20 lat przy stosunkowo niewielkim wkładzie zasobów, takich jak woda i paliwo, w celu wyprodukowania cukru. Wniosek z tego taki: Śmiało, ciesz się karmelową słodyczą cukru palmowego w potrawach; pamiętaj tylko, aby używać go w małych ilościach, tak jak każdego innego cukru.

Aby znaleźć inne blogi na temat słodzików i zdrowia, sprawdź te:

Nutritionists Top Tips for Skimming SugarAsk
Sharon: Can Cutting Sugar Reduce Taste for It?
Zapytaj Sharon: Ile cukru mogę zjeść w ciągu dnia?

Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN na 27 sierpnia 2013 r.; zaktualizowane 24 lipca 2019 r.

Autor