Doskonałe pieczone ziemniaki

Witajcie, złote ziemniaki.

Jesteś dokładnie tym, na co mam ochotę na kolację po długim dniu. Bardziej odkupione niż frytki, a jednak równie smaczne.

Przyznam, że zajęło mi sporo prób, aby udoskonalić ten przepis na pieczone ziemniaki.

Mam więc kilka sztuczek, którymi chcę się dzisiaj podzielić. Dzięki tej metodzie uzyskujemy duże kawałki ziemniaków, które są pięknie złociste na zewnątrz i miękkie w środku.

Te pieczone ziemniaki są cudowne w tygodniu i idealne na święta

, zwłaszcza gdy dodamy do nich opcjonalny rozmaryn. Czasami dodaję do nich kwaśną śmietanę, szczypiorek, koperek, sól płatkową i pieprz, aby uzyskać odmianę, którą można nazwać ziemniakami ranczerskimi. Świetnie sprawdzają się również z łatwym dressingiem Green Goddess Dressing.

Podsumowując, nie możesz się pomylić z tymi pieczonymi ziemniakami.

Podawaj je!

Wskazówki dotyczące wyboru ziemniaków

Uwielbiam używać kombinacji czerwonych ziemniaków i Yukon Gold

dla uzyskania ciekawej faktury i kontrastu kolorystycznego. Czerwone ziemniaki są puszyste w środku, mają charakterystyczny ziemisty smak i ciekawą czerwoną skórkę. Ziemniaki Yukon Golds są niezwykle kremowe. Z pewnością można użyć tylko jednej odmiany.

Wolę zachować ruskie ziemniaki na kliny ziemniaczane i puree, ale mogą się przydać w razie potrzeby. Są bardziej suche w środku, co czyni je idealnymi do frytek, ale nie nadają się tak dobrze do pieczenia.

Zobacz, jak zrobić pieczone ziemniaki

Jak zrobić pieczone ziemniaki

Pełny przepis znajdziesz poniżej, ale oto dlaczego ta metoda działa tak dobrze:

1) Rozgrzej piekarnik do 425 stopni Fahrenheita.

To jest mój go-to temperatura dla pieczenia warzyw, i okazało się idealne dla ziemniaków. Jest wystarczająco wysoka, aby uzyskać delikatne ziemniaki, które są ładnie karmelizowane na brzegach, ale nie tak wysoka, aby olej się spalił.

2) Ziemniaki pokroić na równe 2-calowe kawałki.

Dwucalowe kawałki są dość duże, prawdopodobnie większe niż jesteście przyzwyczajeni do krojenia warzyw do pieczenia. Twoja patelnia może wyglądać trochę pusto, ale wszystko to nie bez powodu!

Przy tym rozmiarze ziemniaki mają dużo przestrzeni do oddychania, dzięki czemu pieką się, a nie parują. Ponadto mają wystarczająco dużo powierzchni, aby się zezłocić. Wreszcie, kawałki są wystarczająco duże, aby zapewnić kontrast między kremowym wnętrzem i chrupiącym wyglądem zewnętrznym - coś, czego nie zauważysz, jeśli pokroisz je na mniejsze kawałki.

3) Wymieszać z oliwą z oliwek, czosnkiem w proszku, solą i opcjonalnie rozmarynem.

Użyjemy mniej oliwy z oliwek, niż mogłoby się wydawać konieczne. Obiecuję, że wystarczy, aby obtoczyć ziemniaki, jeśli będziecie dalej podrzucać. Kiedy użyłam więcej niż jedną łyżkę oliwy, jej nadmiar sprawił, że w piekarniku zaczęły się lekko dymić.

Dodajemy czosnek w proszku dla subtelnego, ale nieodpartego smaku i sól, ponieważ wydobywa ona z ziemniaków to, co najlepsze. Na koniec polecam dodanie drobno posiekanego świeżego rozmarynu, jeśli go macie. Podczas gdy ziemniaki się pieką, rozmaryn gotuje się w gorącym oleju i napełnia potrawę ziołowymi nutami.

4) Pieczemy przez 40-45 minut, podrzucając w połowie czasu.

Najpierw należy ułożyć ziemniaki w równej warstwie płaskimi bokami do patelni, żeby się zezłociły. Pieczemy przez 40-45 minut, mieszając w połowie, aż ziemniaki będą głęboko złote od spodu i trochę skurczone i puszyste. Teraz już mówimy!

5) Doprawić opcjonalnie świeżą pietruszką, solą i pieprzem.

Świeża pietruszka oferuje trochę kuszącego zielonego koloru i lekki smak. Posypujemy jeszcze odrobiną soli i pieprzu, a następnie mieszamy, aby pietruszka się przykleiła. Podawaj na ciepło.

Sugestie dotyczące podawania pieczonych ziemniaków

Te pieczone ziemniaki są wspaniałym dodatkiem do większości obiadów, szczerze mówiąc. Szczególnie dobrze sprawdzają się w przypadku bardziej tradycyjnych potraw i świątecznych kolacji.

  • Najlepsza zupa z soczewicy
  • Kremowa zupa z pieczonej marchewki
  • Zielona Sałatka z Jabłkami, Żurawiną i Pepitką
  • Miodowa musztarda z brukselką
  • Wegetariańskie faszerowane żołędzie

Masz ochotę na więcej pieczonych warzyw?

Pieczenie warzyw to prosta sztuka. Oto kilka pysznych opcji:

  • Pieczone szparagi
  • Pieczone brokuły (plus cztery warianty)
  • Pieczona brukselka
  • Pieczona marchew (trzy sposoby)
  • Pieczony kalafior (cztery sposoby)
  • Pieczona zielona fasola
  • Pieczone słodkie ziemniaki

 

Idealne pieczone ziemniaki

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 40 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Wydajność: 4 porcje 1x
  • Kategoria: Dodatek
  • Sposób przygotowania: Pieczone
  • Kuchnia: NIE DOTYCZY
  • Dieta: Wegańska

4.8 z 27 recenzji

Te złociste pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do dania głównego! Świeże zioła są opcjonalne, ale bardzo smaczne. Z przepisu wychodzą około 4 hojne porcje (patrz uwaga dotycząca mnożenia przepisu).

Składniki

  • 2 funty ziemniaków Yukon Gold i/lub czerwonych, wyszorowanych do czysta
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ¼ łyże czki drobnej soli
  • Opcjonalnie: 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu (z około 3 gałązek)
  • Opcjonalne przybranie: 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 425 stopni Fahrenheita z półką na środku piekarnika. Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem pergaminowym, aby zapobiec przywieraniu ziemniaków.
  2. Pokroić ziemniaki na 2-calowe kawałki (małe ziemniaki na pół, większe na ćwiartki, itd.). Ułożyć je na przygotowanej blasze do pieczenia.
  3. Skropić ziemniaki oliwą z oliwek, a następnie posypać czosnkiem w proszku, solą i rozmarynem, jeśli używasz. Wymieszaj rękami, aż ziemniaki będą równomiernie pokryte mieszanką (może się wydawać, że nie masz wystarczająco dużo oliwy, ale masz - nie przestawaj!). Ułóż ziemniaki w równej warstwie na patelni, płaskimi krawędziami do patelni.
  4. Piecz ziemniaki przez 40 do 45 minut, mieszając w połowie pieczenia, aż ziemniaki będą głęboko złote (sprawdź spód) i łatwo przebite widelcem. Wymieszaj z pietruszką, jeśli używasz, i dopraw do smaku dodatkową solą i odrobiną czarnego pieprzu (uważaj, ziemniaki są gorące). Podawać natychmiast.

Uwagi

Wskazówki dotyczące przechowywania:

Ziemniaki są najlepsze, gdy są świeżo upieczone, ale zachowają się w lodówce do 4 dni. Delikatnie podgrzej w piekarniku lub mikrofalówce.

Jak skalować:

Możesz upiec do trzech funtów ziemniaków na pół arkusza patelni, jeśli zwiększysz pozostałe ilości o 50 procent (ziemniaki) mogą nie być tak chrupiące i prawdopodobnie będą potrzebowały kilku dodatkowych minut w piekarniku). Nie używaj więcej niż trzy funty ziemniaków na blachę, bo ziemniaki będą parować, a nie piec się. Możesz jednak piec dwie blachy jednocześnie, umieszczając półki w górnych i dolnych tercjach piekarnika. Kiedy wrzucisz ziemniaki do połowy, zamień patelnie miejscami (patelnia na górnej półce trafi na dolną i odwrotnie). Obserwuj je, ponieważ jedna patelnia, zazwyczaj na górnej półce, może skończyć piec się nieco wcześniej niż druga.

Autor