Pszenica KAMUT® - pradawne zboże, którym łatwiej się delektować

Powrót starożytnych pełnych ziaren, takich jak KAMUT® Brand Wheat, jest ekscytujący pod wieloma względami. Te klejnoty z dawnych czasów nie tylko dają nam więcej pyszności na talerzu, ale mają wszystkie (a może nawet więcej) korzyści zdrowotne pełnych ziaren, z wyższą zawartością składników odżywczych w porównaniu do współczesnej pszenicy. Co więcej, dowody sugerują, że niektórzy ludzie z wrażliwością na pszenicę, którzy nie są w stanie tolerować nowoczesnej pszenicy, mogą lepiej tolerować starożytne odmiany pszenicy. Obecne badania pomagają nam zrozumieć, że wielu z nas może z powrotem powitać nasze ukochane pełne ziarna w naszej diecie, ciesząc się ich odżywczymi i zdrowotnymi korzyściami, jak również ich unikalnym, pysznym i satysfakcjonującym smakiem i teksturą.

Starożytna a współczesna pszenica

Typowa współczesna pszenica pochodzi z pszenicy, która powstała pół wieku temu dzięki technikom hodowlanym stosowanym do produkcji bardziej wydajnych i tańszych zbóż. W dzisiejszych sklepach spożywczych nowoczesna pszenica jest często spotykana w postaci wysoko przetworzonej, jako mąka rafinowana - choć z pewnością możesz jeść nowoczesną pszenicę również w całości.

Starożytne pełne ziarna, w przeciwieństwie do współczesnych pełnych ziaren, nie zostały zmienione poprzez hybrydyzację lub inne modyfikacje genetyczne. Starożytne pszenice to m.in. młoda pszenica, orkisz, einkorn i KAMUT® Brand Wheat - forma spokrewniona z młotem i nowoczesną pszenicą durum, która pochodzi z dzikich traw. Ważne jest, aby zauważyć, że ponieważ KAMUT® Brand Wheat jest uprawiana tylko w certyfikowanych warunkach ekologicznych, badania porównujące pszenice często nie były oparte na identycznych warunkach uprawy, co może utrudnić określenie, czy różnice są genetyczne czy środowiskowe.

Starożytna pszenica jest genetycznie różna od współczesnej pszenicy. Pszenica KAMUT® jest ziarnem tetraploidalnym, co oznacza, że posiada cztery pary chromosomów, co daje w sumie 28. Współczesna pszenica jest heksaploidalna, z sześcioma parami chromosomów, co daje w sumie 42 chromosomy. Naukowcy poszukują konkretnych genomów, które mogą być bardziej aktywne w celiakii, ale jak dotąd dowody nie są wystarczające. Współczesna pszenica jest nadal modyfikowana w procesach mających na celu uzyskanie pożądanych cech, takich jak bardziej energiczne plony. Większość współczesnej produkcji pszenicy wymaga opryskiwania pestycydami i herbicydami, stosowania nawozów chemicznych i innych mniej niż zrównoważonych praktyk rolniczych.

Badania wykazały, że w przypadku niektórych składników odżywczych, różnice pomiędzy starożytną a współczesną pszenicą są bardzo małe. Jednakże, niektóre witaminy i minerały są wyższe w starożytnej pszenicy, w tym witamina E, potas, selen, magnez, cynk i żelazo. W starożytnej pszenicy występuje również większa różnorodność polifenoli przeciwutleniających, które są silnymi związkami roślinnymi o właściwościach prozdrowotnych. Między innymi, polifenole odgrywają rolę ochronną przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i zespołem metabolicznym. Na przykład, kilka badań wykazało, że starożytna pszenica ma wyższe stężenie karotenoidów, zwłaszcza luteiny, niż współczesna pszenica: dokładnie aż trzy do ośmiu razy więcej. Luteina ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które szczególnie korzystnie wpływają na wzrok.

Łatwiejsza do tolerowania

Chociaż starożytne zboża mają podobną ilość glutenu jak współczesna pszenica, ta ostatnia była uprawiana przez lata, aby uzyskać pożądane właściwości rozczynu i elastyczności przy wypieku chleba. Te zmienione właściwości mogą prawdopodobnie przyczynić się do nietolerancji widocznej w celiakii i nieceliakalnej wrażliwości na gluten.

Wiele osób stwierdziło, że lepiej toleruje pszenicę KAMUT® Brand Wheat w porównaniu z nowoczesną pszenicą, a chęć zrozumienia tego faktu doprowadziła do programu badawczego prowadzonego przez Kamut International, który obecnie zaowocował 35 publikacjami wyników badań w recenzowanych czasopismach.

KAMUT® Brand Wheat, jak każda pszenica, zawiera gluten, dlatego nie jest zalecana dla osób z celiakią, które muszą unikać wszelkich form glutenu, ponieważ wywołuje on reakcję immunologiczną w jelicie cienkim. Należy również pamiętać, że reakcja na gluten zawarty w KAMUT® Brand Wheat i innych formach pszenicy może się różnić u poszczególnych osób. Jeśli masz diagnozę, która zmniejsza Twoją tolerancję na gluten lub pszenicę w diecie, zwróć się o poradę do swojego pracownika służby zdrowia. Złożony skład zarówno współczesnej, jak i starożytnej pszenicy pokazuje, że w tej dziedzinie potrzebne są dalsze badania. Istnieje również wiele innych czynników, poza glutenem, które wywołują wrażliwość u niektórych osób.

Korzyści zdrowotne w ziarnie

Co jeszcze pszenica marki KAMUT® może zrobić dla naszego organizmu?

  • Badania wciąż ujawniają korzyści zdrowotne związane z zawartością przeciwutleniaczy w pszenicy KAMUT® Brand Wheat. Według założyciela Kamut International, Boba Quinna, korzyści te obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, stanów zapalnych, cukru we krwi i insuliny, zmniejszenie insulinooporności oraz zwiększenie poziomu magnezu, cynku i wapnia we krwi.
  • KAMUT® Brand Wheat jest również badany pod kątem wspierania zdrowych jelit. Jedno z badań wykazało, że u osób, które spożywały produkty KAMUT® Brand Wheat w porównaniu do całej współczesnej pszenicy, nastąpił wzrost prozdrowotnych bakterii jelitowych.
  • Naukowcy badają również możliwy związek pomiędzy odmianami pszenicy a zespołem jelita drażliwego (IBS); badanie naukowe wykazało, że osoby z IBS odczuwały mniejsze bóle brzucha i wzdęcia po spożyciu produktów KAMUT® Brand Wheat w porównaniu z produktami z pszenicy współczesnej.

Włączając Pszenica marki KAMUT® w Twojej diecie

Pamiętaj, że pszenica KAMUT® zawiera gluten, więc osoby z celiakią muszą jej bezwzględnie unikać, podobnie jak wszystkich zbóż zawierających gluten. Jednakże, jak opisano wcześniej, wiele osób z nadwrażliwością na pszenicę odnotowało pozytywne rezultaty po włączeniu starożytnych form pszenicy do swojej diety. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie nadwrażliwość pokarmową, ważne jest, abyś omówił wszelkie zmiany w swojej diecie z lekarzem prowadzącym. Wprowadzając nowe pokarmy do swojej diety, najlepiej jest zacząć powoli, wprowadzając jeden nowy produkt na raz i dając mu kilka dni na sprawdzenie, jak się czujesz, zanim dodasz kolejny. Odkryto, że techniki przygotowywania żywności, takie jak moczenie, kiełkowanie i fermentacja (chleby na zakwasie) również poprawiają tolerancję.

Oto kilka sposobów na wprowadzenie tego zboża do swojej diety:

  • Używaj namoczonych i skiełkowanych ziaren w taki sam sposób jak niekiełkowanego ziarna - w zupach, dodatkach do dań, sałatkach, kaszach i zapiekankach - i w rezultacie ciesz się szybszym czasem gotowania.
  • Stosuj pszenicę KAMUT® w postaci pełnoziarnistego ziarna lub "jagód" w przepisach, w których wykorzystuje się farro, jagody pszenicy lub orkisz.
  • Pszenica KAMUT® stanowi doskonałą bazę do sałatek zbożowych, warzywnych stir fry i dań bocznych.
  • Można również spróbować jej w postaci bulguru, który szybko się gotuje i jest doskonały do porannej owsianki, pikantnego pilawu lub kolejnego wegetariańskiego burgera.
  • Na koniec, poeksperymentuj z zakwasem, aby cieszyć się chlebami i wypiekami. Naturalne bakterie zawarte w zakwasie promują proces fermentacji, który może obniżyć poziom glutenu w chlebie. Fermentacja pomaga również rozkładać kwasy fitynowe, które mogą powodować problemy u osób z IBS.

Pszenica KAMUT® Brand jest niezwykle wszechstronnym zbożem, nietrudno o kreatywność w kuchni i docenienie jej kulinarnych i zdrowotnych zalet!

Sponsorowany przez KAMUT® Brand Wheat

Autor