Zasady dobrego pisania przepisów

Możesz ożywić swoje przepisy dzięki dobremu pisaniu przepisów, ale to narzędzie jest sztuką. Dowiedz się, jak pisać przepisy z pewnością siebie, dzięki mojemu przewodnikowi, który zawiera wszystkie kluczowe elementy, które sprawią, że Twoje przepisy będą błyszczeć.

Dziś wiele osób jest zainteresowanych dodaniem wielu umiejętności do swoich CV, a pisanie przepisów może być cennym z nich. Niezależnie od tego, czy jesteś blogerem, autorem książek, redaktorem biuletynu, dyrektorem gastronomii, czy dietetykiem środowiskowym, istnieje wiele powodów, dla których zostanie dobrym pisarzem przepisów może przyczynić się do Twojego sukcesu. "Pisanie przepisów, które są jasne, łatwe do naśladowania, dostosowane do konkretnej grupy odbiorców, dobrze przetestowane i działają zgodnie z obietnicą, naprawdę ma znaczenie. Ożywianie ich wizualnie jest wisienką na torcie" - mówi Liz Weiss, MS, RD, autorka książek, blogerka i autorka przepisów.

Pisanie własnych przepisów może być narzędziem do przedstawienia własnego, unikalnego spojrzenia na gotowanie, planowanie posiłków i zdrowe odżywianie. Jednak pisanie przepisów jest sztuką, choć taką, której można się łatwo nauczyć przy odrobinie edukacji.

Ten Mofongo z warzywami karaibski gulasz przepis jest jeden z popularni ones na mój blogu.

Podstawy pisania przepisów

Zasady pisania przepisów są dość intuicyjne i proste. Mimo to, jeśli ich nie praktykujesz, możesz zostawić kucharza zdezorientowanego, beznadziejnego i z partią niejadalnego jedzenia. Prawdopodobnie, próbowałeś podążać za źle napisanym przepisem i wiesz, jak frustrujące może to być. Próbuje mój kroki dla przepisów godnych best-selling książki kucharskiej autora.

1. Poznaj swoją publiczność.

Czy przepis jest dla dzieci klasy gotowania, lub dla grupy szefów kuchni? Czy jest to 5-minutowy przepis lub arcydzieło? Zrozumieć twój widownię zanim ty siadasz pisać przepis. Pieczarkowa bomba z makaronem z soczewicy2

. Używaj opisowych tytułów przepisów.

Już sam tytuł przepisu może zaprosić Cię do środka... lub wyrzucić. Co wolałbyś zrobić: Mushroom Bomb Lentil Pasta czy Pasta z grzybami? Używaj opisowych słów, nie tworząc zbyt długich tytułów - nie jest konieczne wymienianie każdego składnika w tytule. Ten przepis na kaszę z zieleniną musztardową został zainspirowany historią mojej mamy.

3. Dodaj opis przepisu.

Tylko jedno lub dwa zdania z Twoim osobistym podejściem do przepisu mogą przejść długą drogę, aby zachęcić kogoś do wypróbowania go. Opisy mogą zawierać tło lub osobistą historię przepisu (czy był to przepis Twojej babci?), cechy smakowe i zapachowe (czy jest pikantny, wyrazisty lub umami, na przykład?), sugestie dotyczące podawania (czy dobrze komponuje się z chrupiącą sałatą lub obfitą zupą?) oraz wskazówki kulinarne (czy możesz zastąpić jeden składnik innym?).

4. Wymień czas przygotowania i gotowania.

Dodanie czasów przygotowania może być bezcenne dla kucharzy, którzy spieszą się, aby obiad był na stole. Całkowity czas przygotowania odnosi się do tego, ile czasu potrzeba na zrobienie wszystkiego od początku do końca, wliczając w to czas gotowania. Aktywny czas gotowania odnosi się do tego, ile czasu jest aktywnie potrzebne do przygotowania przepisu, nie wliczając w to czasu oczekiwania, kiedy przepis się piecze lub chłodzi. Jeśli planujesz włączyć czasy przygotowania w przepisie, wyznacz sobie czas podczas jego testowania.

5. Podaj liczbę porcji i wielkość porcji.

Aby określić wielkość porcji i liczbę porcji, zmierz swój przepis, gdy jest on gotowy - używając łyżek stołowych, kubków, uncji lub gramów - i określ swoją pożądaną wielkość porcji i całkowitą liczbę porcji na przepis. Na przykład, jeśli przepis na zupę daje 1 kwartę gotowego produktu, możesz zdecydować, że przepis daje 4 porcje po 1 filiżance.

6. Wymieniaj składniki w porządku chronologicznym.

Lista składników jest jedną z najważniejszych części przepisu i powinna być wymieniona w kolejności, w jakiej pojawi się na liście wskazówek. Upewnij się, że jesteś konkretny i wymienić dokładne ilości potrzebne; obejmują stan składników (tj. mrożone, świeże, rozmrożone, w puszkach), rozmiar puszek lub pakietów, i pełną nazwę składnika. Na przykład, "4 filety rybne" nie jest specyficzne; lepsza lista może być "4 4-uncjowe mrożone filety z łososia".

7. Wymieniaj miary i ilości.

Podczas gdy niektóre formaty receptur pozwalają na jednolite skróty dla jednostek miary, lepiej jest je przeliterować. Dotyczy to łyżeczek, łyżek stołowych, filiżanek, kwart, galonów, uncji, funtów, gramów i litrów. A jeśli składnik jest używany więcej niż raz, pamiętaj, aby zaznaczyć "dzielony" na liście składników, tak aby kucharz wiedział, że będzie on użyty co najmniej dwa razy. Staraj się unikać zbędnych składników i utrzymuj je w prostej i dostępnej formie. Ten przepis dla Green Goddess Buddha Bowl ma dwa kroki, które są wyraźnie określone w przepisie.

8. Oddziel składniki dla głównych kroków w przepisie.

Jeżeli przepis jest sałatką z dressingiem, na przykład, to będzie łatwiej śledzić, jeżeli wskażesz podtytuł dla "sałatki" i "dressingu sałatkowego" z odpowiednimi składnikami pogrupowanymi w kategorie. Powinno to iść w ślad za listą instrukcji, zbyt.

9. Lista utensyliów potrzebne, jeśli są unikalne.

Rozważmy włączenie listy potrzebnych przyborów, zwłaszcza jeśli są one unikalne, takie jak serwetka, blender zanurzeniowy lub robot kuchenny.

10. Wymień kroki w kolejności, utrzymując instrukcje krótkie i w punkt.

Instrukcje powinny odpowiadać tej samej kolejności, co lista składników. Powinny być tak krótkie i proste, jak to tylko możliwe. Staraj się opisać jak najprostszy sposób wykonania poszczególnych kroków w przepisie.

11. Wskaż rozmiar misek i naczyń.

Nie zakładaj, że kucharz będzie wiedział, jakiej wielkości jest "naczynie do pieczenia" lub "naczynie do zapiekanek". Wymień popularne rozmiary, takie jak 9 x 13 cali lub 9 x 9 cali.

12. Podaj szczegóły dotyczące czasu gotowania.

Unikaj używania określeń typu "gotuj, aż będzie gotowe"; skąd wiadomo, kiedy jest gotowe? Podaj długość gotowania i wskaźnik gotowości, np. "miękkie po nakłuciu widelcem". Przetestowałam ten przepis na burgery z pradawnych ziaren Edamame cztery razy, zanim byłam zadowolona, że mogę go opublikować.

13. Przetestuj swój przepis.

Przepis musi być dokładnie przetestowany (niektórzy sugerują od dwóch do czterech razy) zanim zostanie napisany.

14. Zawrzyj sugestie dotyczące przechowywania.

Zawrzyj wskazówki dotyczące przechowywania resztek, takie jak temperatura i pojemniki.

15. Oferuj dodatki.

Za dodatkowe punkty, zaoferuj dodatkowe informacje, takie jak bezglutenowe i wegetariańskie metody lub pomysły na zastąpienie składników.

16. Zamieść informacje o wartościach odżywczych.

To jest zawsze dobry pomysł, aby włączyć analizy żywieniowej przy użyciu USDA bazy danych w oparciu o wielkość porcji przepisu. Wiele programów żywieniowych może wykonać tę funkcję. Squash nadziewany z ziołową quinoa i żurawiną17

. Dodaj wysokiej jakości zdjęcie.

W erze mediów społecznościowych ludzie naprawdę jedzą oczami. Istotne jest, aby zapewnić dobrą jakość zdjęcia, co można osiągnąć za pomocą smartfona z praktyką.

Wskazówki od pisarzy przepisów RD

Poza podstawowymi zasadami, napisanie dobrego przepisu wymaga znacznie więcej. Poprosiłem kilku autorów przepisów o ich najlepsze rady.

  • Prowadź dziennik. Abbey Sharp, RD, blogerka z Abbey's Kitchen, sugeruje prowadzenie dziennika w kuchni, aby śledzić "przypadkowe kreacje". "Czasami przepis, który ubijam bez zamiaru umieszczenia go na blogu, staje się wielkim hitem, a jeśli nie wyśledziłem dokładnych składników, muszę zacząć od zera. Po tym, jak początkowy pomysł na przepis się sprawdzi, robię notatki, zastanawiam się, co może zadziałać lepiej, a następnie piszę go ponownie i testuję" - mówi Sharp.
  • Testuj, testuj, testuj. Elizabeth Shaw, RD, blogerka Shaw's Simple Swaps, sugeruje: "Polecam przetestowanie przepisu co najmniej dwa razy przed jego opublikowaniem i ponowne przeczytanie instrukcji. Zdecydowanie zepsułem na tym, a następnie zostałem powiadomiony przez czytelnika, co jest całkowicie żenujące."
  • Bądź przygotowany podczas testowania. Amy Gorin, RD, pisarka i blogerka, mówi: "Zazwyczaj kupuję podwójne lub potrójne składniki do przepisu, tak że mam wszystko pod ręką, aby ponownie przetestować kilka razy. Inną rzeczą, której się nauczyłam, jest posiadanie dobrego aparatu fotograficznego w kuchni i dodatkowego oświetlenia, jeśli go potrzebujesz. Nie jestem w stanie powiedzieć, ile przepisów stworzyłam, których nie zamieściłam, ponieważ zdjęcia nie były wystarczająco dobre."
  • Zaciągnij testerów smaku. Kim Melton, RDN, konsultant ds. żywienia, mówi: "Zawsze proszę kilka osób o spróbowanie przepisu po tym, jak go zrobię. Są rzeczy, których smak uwielbiam, ale ktoś inny może go nie lubić. Uwielbiam naprawdę pikantne, gorące jedzenie, a większość innych osób nie lubi, gdy coś jest tak ostre, jak ja to robię. Ponadto, zauważyłem, że inni ludzie potrafią czasem wyczuć subtelne smaki, których ja nie potrafię."
  • Zachowaj prostotę. "Nie zakładaj, że ludzie mają te same umiejętności kulinarne, które ty, ktoś, kto spędza dużo czasu w kuchni, masz. Staraj się wyjaśnić, co należy zrobić w instrukcjach tak wyraźnie, jak to możliwe i pisz tak, jakbyś rozmawiał z przyjacielem. Początkujący kucharze chcą i potrzebują jasności, więc nie bądź niejasny" - mówi Elizabeth Ward, MS, RD, konsultant ds. żywienia.

Sprawdź niektóre z najbardziej popularnych przepisów Sharon:

Stir-Fried Thai Tofu Sorghum BowlChipotle
Tomato Rice Power BowlSpicy
Cauliflower Cilantro SaladCinnamon
Apple Crumble


.

Obraz: Pistacjowo-kurkumowy ryż Power Bowl, Sharon Palmer, MSFS, RDN

Sprawdź jeden z moich ulubionych dostawców online zdrowej, opartej na roślinach, zrównoważonej żywności ekologicznej i produktów, Thrive Market. Zdobądź 25% zniżki dzisiaj, chwytając ten kod rabatowy dzisiaj! Uwaga: To jest program partnerski, z którym współpracuję.

Więcej narzędzi do jedzenia i życia po dobroci

Autor