5 powodów, dla których warto zachować pszenicę marki KAMUT® na sezon wakacyjny

Jest tak wiele powodów, aby w tym sezonie świątecznym zaopatrzyć swoją spiżarnię w pszenicę KAMUT® Brand Wheat. Z przeszłością przesiąkniętą legendą, historią i rodziną, to wyjątkowe pełne ziarno jest czymś więcej niż tylko zdrowym pożywieniem - jest zarówno ukłonem w stronę naszej wspólnej historii, jak i obietnicą na przyszłość zrównoważonego rozwoju, dzięki czemu zajmuje cenne miejsce na talerzu. Ta starożytna krewna naszej współczesnej pszenicy, pszenicy durum, prawdopodobnie pochodzi z Mezopotamii. Jedna z legend mówi, że Noe przywiózł to ziarno ze sobą na arce, dlatego też zaczęto je nazywać Pszenicą Proroka. Jednak do naszego kraju trafiła w 1949 roku, kiedy to amerykański lotnik stacjonujący w Portugalii wysłał 36 ziaren, które nabył od człowieka, który twierdził, że pochodzą one ze starożytnego egipskiego grobowca, do swojego ojca, rolnika z Montany. Sześć lat później farmer ten zebrał 1500 buszli i nazwał je odpowiednio King Tut Wheat. Dopiero kiedy Bob Quinn przywiózł starożytne ziarno, które zapamiętał jako nastolatek - ziarna pszenicy KAMUT® są niezwykle duże i zapadają w pamięć - do rodzinnego gospodarstwa ekologicznego w Montanie, historia tego ziarna dołączyła do historii rodziny Quinnów. KAMUT®, słowo oznaczające pszenicę w starożytnym języku egipskim, jest znakiem towarowym, który gwarantuje, że nie będzie ona poddawana hybrydyzacji ani modyfikacjom i że zawsze będzie uprawiana ekologicznie - co jest dobre dla naszej teraźniejszości i przyszłości. Tak się składa, że jest ona również doskonałym źródłem wartości odżywczych, korzystnych dla zdrowia i wyśmienitego smaku.

5 powodów, dla których warto używać pszenicy marki KAMUT® w tym sezonie

Spróbuj bulguru pszennego KAMUT® Brand Khorasan w tym świątecznym czerwono-zielonym KAMUT® Brand Khorasan Wheat Tabbouleh.

1. Dodaj blasku świątecznemu gotowaniu z KAMUT® BRAND WHEAT.

Dlaczego nie urozmaicić tegorocznych świątecznych wypieków, zamieniając rafinowaną białą mąkę na pyszną, ale subtelnie orzechową mąkę pszenną KAMUT® Brand Wheat? Zastąp część lub całość mąki w swoich ulubionych przepisach na wypieki mąką pszenną KAMUT® Brand Wheat. Spróbuj pełnoziarnistych muffinów z orzechami i jagodami, tart owocowych lub tradycyjnych ciasteczek z mąką KAMUT® Brand Wheat, aby nadać niepowtarzalny charakter tegorocznemu bufetowi, wymianie ciasteczek lub podarować je w prezencie. Pamiętaj, że niektóre przepisy mogą mieć inną konsystencję. Planując świąteczne menu, pamiętaj o KAMUT® Brand Wheat jako o pełnoziarnistej gwieździe w pilawie z pieczonymi zimowymi warzywami, takimi jak jasny butternut lub delicata squash i brukselka. Podnieś swoją bazę sałatki zbożowej na inny poziom i udekoruj ją kolorową i świąteczną żurawiną, granatami i innymi kolorowymi sezonowymi ulubieńcami. Pszenica marki KAMUT® jest pełna mocy odżywczej!

2. Zapakuj w wartości odżywcze.

Każde ziarno pszenicy KAMUT® Brand Wheat zawiera imponującą ilość składników odżywczych - przede wszystkim błonnika i białka, ale także szereg prozdrowotnych witamin i minerałów, takich jak cynk, fosfor, magnez, witaminy z grupy B: tiaminę i niacynę, selen, miedź i mangan. Te składniki odżywcze przyczyniają się do wielu potencjalnych korzyści zdrowotnych, od wspomagania funkcji poznawczych i metabolizmu do wspierania prawidłowego ciśnienia krwi i dobrze rozwijającego się mikrobiomu jelitowego. Pszenica marki KAMUT® jest również źródłem silnych związków roślinnych o właściwościach chroniących zdrowie, zwanych polifenolami. Ich antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości mogą pomóc w ochronie przed chorobami.

Jako pełne ziarno, KAMUT® Brand Wheat posiada wszystkie naturalne składniki - bielmo, zarodek i otręby - nienaruszone, tak jak zostały stworzone w naturze. Oznacza to, że zawiera zdrową dawkę błonnika pokarmowego, którego wszyscy potrzebujemy w naszej diecie. Błonnik wspomaga zdrowie układu trawiennego, ale może również pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. KAMUT® Brand Wheat zawiera około 11% błonnika; jedna porcja ugotowanej KAMUT® Brand Wheat zawiera ponad siedem gramów błonnika, co stanowi 25% zalecanej dziennej wartości.

Pełne ziarna są znane ze swojego błonnika, ale są również imponującym źródłem białka, które jest ważne na wiele sposobów, w tym utrzymanie masy mięśniowej, dając uczucie satysfakcjonującej sytości i kontrolę wagi. Ta sama porcja KAMUT® Brand Wheat ma prawie 10 gramów białka, 20% zalecanej dziennej wartości! Niektórzy ludzie są w stanie lepiej tolerować KAMUT® Brand Wheat niż nowoczesne odmiany pszenicy.

3. Pomoc w nadwrażliwości na pszenicę.

Jak każda pszenica, KAMUT® Brand Wheat zawiera gluten, więc nie jest zalecany dla osób z celiakią, które muszą unikać wszystkich form glutenu, ponieważ wywołuje on reakcję immunologiczną w jelicie cienkim. Jednakże, niektórzy ludzie, którzy doświadczyli uczulenia na odmiany pszenicy w swojej diecie, uznali KAMUT® Brand Wheat za łatwiejszy do strawienia niż inne odmiany pszenicy. Kilka małych badań wykazało, że uczestnicy badań z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten doświadczyli większych efektów zapalnych w przypadku nowoczesnych odmian pszenicy w porównaniu z KAMUT® Brand Wheat i innymi starożytnymi odmianami pszenicy. Ważne jest, aby pamiętać, że reakcja poszczególnych osób na KAMUT® Brand Wheat i inne odmiany pszenicy może być różna. Jeśli masz diagnozę, która zmniejsza twoją tolerancję na pszenicę lub gluten w diecie, zwróć się o poradę do swojego pracownika służby zdrowia. Spróbuj naładować swoje słodkie ziemniaki pikantnym nadzieniem z jagód KAMUT® Brand Wheat z czarną fasolą!

4. Pobudź swoje trawienie.

Jako pełne ziarno, KAMUT® Brand Wheat wspomaga zdrowe trawienie. Zawiera błonnik, który zwiększa objętość stolca i obniża ryzyko zaparć. Niektóre z jego włókien, takie jak błonnik rozpuszczalny, mają właściwości prebiotyczne, co oznacza, że odżywiają korzystne bakterie jelitowe dla zdrowia układu trawiennego. Badania wykazały, że pszenica KAMUT® Brand Wheat ma znacznie wyższy potencjał prebiotyczny w porównaniu z innymi odmianami pszenicy. W jednym z badań wykazano, że spożycie całych produktów z pszenicy khorasan KAMUT® w porównaniu do spożycia całych produktów z pszenicy nowoczesnej charakteryzowało się uwalnianiem w jelitach większej ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) i związków fenolowych, a także wzrostem prozdrowotnych bakterii jelitowych. SCFA odgrywają kluczową rolę w odżywianiu, funkcjonowaniu układu odpornościowego i metabolizmie. Naukowcy badają również możliwy związek pomiędzy odmianami pszenicy a zespołem jelita drażliwego. Jedno z badań wykazało, że osoby z zespołem jelita drażliwego odczuwały mniejsze bóle brzucha i wzdęcia po spożyciu produktów KAMUT® Brand Wheat w porównaniu z nowoczesnymi produktami pszennymi. Mąka pszenna KAMUT® Brand Wheat jest doskonałym dodatkiem do Twoich wypieków!

5. Ciesz się większą wszechstronnością.

KAMUT® Brand Wheat jest łatwy i prosty do zastosowania w Twojej diecie, jest dostępny jako pełnoziarniste ziarno, znane również jako "jagoda" pszenicy, bulgur, który jest szybko gotującymi się, pękniętymi jagodami pszenicy, które zostały sparzone i wysuszone oraz mąka pełnoziarnista. W supermarketach szybko rośnie liczba i różnorodność produktów wytwarzanych z tego bogatego, orzechowego i maślanego w smaku pełnego ziarna, od chlebów i makaronów po płatki śniadaniowe, przekąski, ciastka, krakersy, a nawet napoje, w tym piwo, kawę zbożową i napoje pszeniczne. Zamień jagody pszenicy lub bulgur marki KAMUT® na swoje ulubione zupy, sałatki, boki i dania główne, aby uzyskać nową i pyszną odmianę od dotychczasowych pełnych ziaren. Zdecydowanie wypróbuj mąkę pszenną KAMUT® Brand Wheat jako smaczny zamiennik dla mąki uniwersalnej lub pełnoziarnistej w wypiekach.

Napisane przez Sharon Palmer, Dietetyk napędzany roślinami

Ten blog jest sponsorowany przez KAMUT® Brand Khorasan wheat.

Autor