Top 12 niezbędnych produktów żywnościowych do schronienia się na miejscu

Podczas blokady spowodowanej koronawirusem, ważne jest, aby skupić się na zdrowym odżywianiu dla każdego. Skup się na tych 12 podstawowych produktach spożywczych, aby zapewnić optymalne zdrowie i smaczne posiłki.

W samym środku pandemii wirusa i wszystkiego, co się z nią wiąże - niedoborów żywności, długich kolejek w sklepach, zamkniętych restauracji, dystansu społecznego, więcej czasu w domu - istnieje wyraźny, niemal namacalny niepokój o to, co ma nadejść. Chociaż nie możemy kontrolować tego, co się dzieje, możemy wybrać sposób, w jaki na to reagujemy. Centers for Disease Control (CDC) zaleca, abyśmy przygotowali się, mając w domach zapas żywności na co najmniej dwa tygodnie. Dlaczego więc nie przyjąć pozytywnej perspektywy i nie spojrzeć na to jako na okazję do przekopania się w głąb i przygotowania spiżarni z najbardziej odżywczą, długotrwałą i smaczną żywnością, którą możemy przygotować dla siebie i naszych rodzin? Nie było chyba lepszego momentu niż teraz, aby skorzystać z tego daru czasu, aby zwolnić, udać się do kuchni i z miłością przygotować pocieszające posiłki dla duszy.

Dobrze zaopatrzona spiżarnia oznacza, że nie ma potrzeby częstych wypraw do marketu, a już na pewno nie ma potrzeby gromadzenia zapasów. Mądre, praktyczne zakupy dają nam poczucie gotowości i spokoju, a to jest dobre dla całej społeczności. Oto lista 12 produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego, które są odżywcze, uniwersalne i trwałe, aby pomóc nam przetrwać te czasy.

12 najważniejszych produktów żywnościowych niezbędnych do schronienia się na miejscu

 

1. Lokalne produkty.

Teraz jest czas, aby wspierać lokalne gospodarstwa i rynki rolne, jeśli możesz (wejdź na stronę LocalHarvest.org, aby dowiedzieć się więcej). Jest to szczególnie ważne, aby zebrać się razem jako społeczność właśnie teraz. Lokalna żywność od drobnych rolników może wesprzeć bardziej odporny system żywnościowy, ponieważ ta zdrowa żywność pozostaje w waszej społeczności. Potrzebujemy naszych lokalnych rolników, aby nadal uprawiali zdrową żywność, która nas wszystkich wyżywi. Właśnie teraz wielu rolników w całym kraju powinno przygotowywać swoje pola do sadzenia, więc wspierajmy ich, kupując ich wiosenne produkty już dziś. Jeśli twój rynek rolny jest zamknięty, poszukaj i zadzwoń, aby dowiedzieć się, co robią lokalni rolnicy. Na przykład, możesz zaoferować, że odbierzesz pudełko z produktami z lokalnych gospodarstw. Jest to również świetny czas (w zależności od regionu uprawy), aby zasadzić nasiona w ogrodzie, skrzynce okiennej lub małych doniczkach i zobaczyć, jak szybko zaczniesz czerpać korzyści. Zioła są świetnym sposobem na rozpoczęcie uprawy w każdym rozmiarze, ale spróbuj też szybko rosnących sałat, groszku i rzodkiewek. Chipotle Black Bean Quinoa Veggie Burgers

2 .Fasola w puszce.

Czarna fasola, pintos, ciecierzyca, fasola navy - tak wiele odmian oferuje białko pochodzenia roślinnego ze zdrową dawką błonnika i ważnych minerałów, takich jak żelazo, magnez i potas w mgnieniu oka. Wrzuć ją do sałatki, zmieszaj z kremowymi dipami fasolowymi, takimi jak hummus, lub uformuj z niej wegetariańskie burgery z pełnymi ziarnami i świeżymi lub mrożonymi warzywami. Czekoladowe batoniki z ciecierzycy z masłem orzechowym

3. Masło orzechowe.

Ta ukochana roślina strączkowa, która zawsze przyciąga tłumy, zasłużyła sobie na stałe miejsce w spiżarni. Orzeszki ziemne są bogate w białko, witaminę E, niacynę i folian, aby wymienić tylko kilka z jego składników odżywczych. Wspaniałą rzeczą w masłach orzechowych, jak również w innych masłach orzechowych, jest to, że niewielka ilość wystarcza na długo. Jeden słoik starcza na długo, ale miej kilka w zapasie, gdy najdzie cię ochota na klasyczne PBJ, albo użyj go do szybkiego dipu do pokrojonych warzyw, wypieków lub aromatycznego tajskiego stir-fry. Miej pod ręką mnóstwo nasion roślin strączkowych, aby przygotować pożywne posiłki, które można przechowywać w lodówce.

4. Suszona fasola, groch, soczewica.

Te nasiona roślin strączkowych przechowują się do roku w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu i są pełne składników odżywczych. Białko, błonnik, witaminy i minerały sprawiają, że są one doskonałym i niedrogim wyborem żywności. Idealne do pocieszających, wolno gotowanych dań jednogarnkowych, takich jak zupy, gulasze, chili i curry, suszona fasola, groch i soczewica zamrażają się dobrze po ugotowaniu - idealny sposób na ugotowanie raz, porcjowanie i zamrożenie do wykorzystania w przyszłości. Orzechowy pełnoziarnisty chleb bananowy

5. Pełne ziarna.

Zaopatrz się w znajome ulubione produkty, takie jak owies i brązowy ryż, a także w kilka różnych odmian, takich jak farro, sorgo i quinoa. Serdeczny całe ziarna - wypełnić własne torby z koszy luzem, jeśli możesz - będzie karmić swoją rodzinę na miesiące, choć będą przechowywać znacznie dłużej. Całe ziarna zachowują wszystkie trzy części ziarna i wszystkie składniki odżywcze, a badania pokazują, że zmniejszają one ryzyko wielu chorób przewlekłych. Są one bardzo proste do przygotowania jako gorące płatki śniadaniowe, danie boczne na parze i zapiekane w pysznych chlebach, muffinach i ciasteczkach. Zupa Tortilla

6. Warzywa w puszce.

Spróbuj ich - pomidory w puszce, kukurydza, zielona fasolka, aby wymienić tylko kilka. Są smaczne, wygodne i szybkie, kosztują tylko grosze za puszkę i są łatwym sposobem na podawanie warzyw przez cały rok. Chwyć odmiany bezsodowe i obserwuj, jak łatwo z puszki pomidorów powstaje pizza lub miska chili na stole; zielona fasolka urozmaica zapiekankę lub zupę; a kukurydza to zabójcza salsa, wypełniacz burrito lub smażona strona. Wege Pot Pies7

7. Mrożone warzywa.

Jedzenie owoców i warzyw jeszcze nigdy nie było tak ważne. A mrożone odmiany zawierają wszystkie prozdrowotne związki roślinne, w tym błonnik, witaminy i minerały, tak jak świeże, a czasem nawet więcej! Badania wykazują, że zdrowe odżywianie się owocami i warzywami (zalecane 5 dziennie) poprawia nastrój i zmniejsza objawy depresji. Zmiksuj je na smoothie, upiecz, ugotuj na parze, przyrządź szybkie i smaczne danie obiadowe lub użyj mieszanki warzywnej do przygotowania szybkiego placka! Jabłka i gruszki pozostają świeże przez wiele miesięcy.

8. Jabłka i gruszki.

Te klejnoty przetrwają dwa, a nawet trzy miesiące w lodówce, dzięki czemu świeże owoce stają się rzeczywistością, jeśli nie można wybrać się na targ. Są niskokaloryczne, a zawierają mnóstwo błonnika, niezbędnych składników odżywczych i wykazano, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i choroby serca. Podawaj je na przekąskę, dodawaj do płatków śniadaniowych, jogurtów i sałatek, a także piecz z ich udziałem - babeczki, placki, pieczone jabłka. Orzechowe, pożywne, i półki stabilne, nasiona są świetną przekąską i składnikiem, aby mieć pod ręką.

9. Orzechy i nasiona.

Mogą być małe, ale orzechy i nasiona, takie jak pistacje, migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika i pestki dyni są smaczne, wypełniające i bogate w składniki odżywcze. Niewielka ich ilość naprawdę zaspokaja głód i dostarcza ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Pestki słonecznika zawierają mnóstwo przeciwutleniającej witaminy E i zwalczającego raka selenu, natomiast pestki dyni zawierają magnez, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, oraz cynk, który poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Migdały i pistacje są bogate w białko. Orzechy i nasiona to świetna przekąska, dodatek do sałatek, granola, dodatek do pełnoziarnistych płatków śniadaniowych, np. owsianych, oraz dodatek do smoothie. Rzepa i inne warzywa korzeniowe pomagają urozmaicić składniki spiżarni.

10. Warzywa korzeniowe.

Marchew, buraki, rzepa, pasternak, ziemniaki to tylko kilka z wielu warzyw korzeniowych, które zapewniły przetrwanie pokoleniom ludzi na całym świecie w dobrych i trudnych czasach. Są teraz w sezonie, wystarczą na wiele miesięcy, a ponieważ rosną pod ziemią, wchłaniają z gleby ważne składniki odżywcze, w tym witaminy C, B i A, żelazo i kilka związków przeciwutleniających. Są również bogate w błonnik, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Pieczone, smażone, gotowane na parze lub surowe i starte, warzywa korzeniowe są tak uniwersalne. Pokrój pieczone buraki na sałatki, ugotuj i utłucz ziemniaki z rzepą lub przygotuj warzywne danie saute z warzyw korzeniowych. Zbieraj cytrusy, jeśli możesz, lub weź torbę z rynku, aby uzyskać długotrwałe nagrody.

11. Owoce cytrusowe.

Jeśli masz wystarczająco dużo szczęścia, aby zebrać owoce cytrusowe - cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki - z drzewa na podwórku lub zna kogoś z drzewem, zrób to! Teraz jest na nie sezon i można się nimi delektować od razu, albo przechowywać je miesiącami w lodówce lub w postaci soku i mrożonki. Bogate w witaminę C, błonnik, foliany i potas, cytrusy rozjaśniają kubki smakowe, dodając im pikanterii.  

12. Przyprawy.

Wszystko smakuje lepiej, gdy jest doprawione przyprawami - ciepłymi, dymnymi, ostrymi, pikantnymi, słonymi lub słodkimi, by wymienić tylko kilka z nich. Dodają one również aromatu i koloru, dzięki czemu nasze jedzenie jest przyjemne na wielu poziomach. Przyprawy są również pełne zdrowych związków roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Posyp gałką muszkatołową gorącą czekoladę, dodaj chili w proszku do wegetariańskich tacos, wzbogać sos do makaronu oregano - i niech to będzie dopiero początek!

 

Autor