Sałatka z makaronem Pesto

Mam nowinę! Cookie i ja w końcu wynosimy się z tego obskurnego domu i przeprowadzamy się do nowego miejsca. Nie jest to dom z charakterem, ale jest to ładna, funkcjonalna przestrzeń z otwartą kuchnią i czystymi, białymi ścianami. Jestem taka podekscytowana.

Nie chciałam marudzić, ale powiem Wam teraz, że mój niesmak do mojej obecnej kuchni urósł w trakcie procesu tworzenia książki kucharskiej do kompletnej odrazy. Jest tam ciemno, bez względu na to, jakiej mocy użyję w pojedynczym górnym świetle. Woda z kranu smakuje dla mnie śmiesznie, więc cały dzień chodzę tam i z powrotem do kranu w łazience. Fuga odpada między płytkami pod moimi stopami. To obrzydliwe, przypominające loch i ostatnie miejsce, w którym chciałabym być.

Nie trzeba dodawać, że stało się to zagrożeniem dla kariery, a ja jestem podekscytowany, że w końcu mam plan wyjścia. Woohooooooo! Będę o wiele bardziej zainspirowana do gotowania nowych przepisów dla was i zapraszania przyjaciół na kolację. Nie mogę się też doczekać dekorowania. Jestem chętna do sprzedania rzeczy, których nie kocham i przejścia z eklektycznego wyglądu thrift-store do bardziej dorosłego, spójnego stylu. Nadszedł czas.

Dość o mnie; mam dla Was przepis na sałatkę makaronową. Jest to najlepszy czas na jesienne pikniki, a ta lekka i świeża sałatka z makaronem pesto jest po prostu biletem. Inspiracja do przepisu pochodzi z nowej książki kucharskiej Vegan Goodness autorstwa australijskiej blogerki kulinarnej Jessiki Prescott z Wholly Goodness. Książka oferuje ponad 60 przepisów opartych na roślinach, którym towarzyszą jasne i kolorowe zdjęcia, które pokazują piękno składników i końcowych dań. Marchew może być taka ładna, prawda?

 

Jestem dość kiepska w gotowaniu przepisów prosto z książki, i majstrowałam przy tym całkiem sporo. Dodałam więcej pesto i pomidorków koktajlowych, a także zmieniłam kilka dodatków - w przepisie jest mowa o smażonych pieczarkach i szparagach, ale o tej porze roku nie mogę znaleźć szparagów, a nie podobały mi się same pieczarki.

Zamiast tego, dodałam oliwki, ciecierzycę i ser, które są cudowne, ale pozwolę Wam wybrać własną przygodę z tym daniem. Cieszcie się i dajcie mi znać w komentarzach, jak Wam wyszedł ten przepis!

Pesto Pasta Sałatka

  • Prep Time: 15 min.
  • Czas gotowania: 10 min
  • Całkowity czas: 25 minut
  • Wydajność: 6 do 8 porcji 1x
  • Kategoria: Sałatka
  • Sposób przygotowania: Ręcznie
  • Kuchnia: Amerykańska
  • Dieta: Wegetariańska

4.8 z 25 recenzji

Ten przepis na sałatkę z makaronem z pesto jest pełen świeżego smaku. Jest lekka, zdrowa i łatwa do zrobienia. Idealna na pikniki i potlucks! Przepis na 6 do 8 porcji.

Składniki

  • 1 funt makaronu pełnoziarnistego (fusilli, rotini, penne albo farfalle)
  • 1 pinta pomidorków koktajlowych, przepołowionych lub pokrojonych na ćwiartki
  • 3 garście młodej rukoli albo szpinaku
  • Opcjonalnie ser: Pokruszony ser feta, małe kulki mozzarelli lub pokrojona w kostkę mozzarella lub starty parmezan
  • Dodatki opcjonalne: ½ szklanki cienko pokrojonych oliwek Kalamata i/lub 1 puszka (15 uncji) ciecierzycy, opłukana i odsączona (lub 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy)
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto

  • ½ filiżanki pepitki (łuskanych pestek dyni)*.
  • ½ szkl anki świeżych liści bazylii w opakowaniu
  • ½ filiżanki świeżych liści płaskiej pietruszki
  • ¼ szkl anki soku z cytryny (około 2 cytryny)
  • 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
  • ½łyżeczki soli
  • ⅓ filiżanki oliwy z oliwek extra vergine

Instrukcje

  1. Przynieść duży garnek osolonej wody do wrzenia dla makaronu. Gotować makaron aż al dente zgodnie z instrukcjami pakietu. Przed odcedzeniem, zachować około ½ filiżanki wody z gotowania makaronu, następnie odcedzić i natychmiast przepłukać makaron pod chłodną wodą, aby zapobiec sklejaniu się makaronu ze sobą. Przełóż makaron do dużej miski do serwowania.
  2. W międzyczasie, aby przygotować pesto: Na małej patelni, opiekać pepitki na średnim ogniu, często mieszając, aż będą aromatyczne i będą wydawać małe odgłosy poppingu, około 5 minut. Połowę pepitek wsypać do miski na później (użyjemy ich jako dekoracji).
  3. Pozostałą część pepitek wsyp do robota kuchennego. Dodać bazylię, pietruszkę, sok z cytryny, czosnek i sól. Dodawać powoli oliwę z oliwek, zatrzymując się, aby zeskrobać boki, aż pepitki się rozpadną i powstanie gładki sos.
  4. Aby przygotować sałatkę z makaronem, polej makaron całym pesto i mieszaj, aż makaron będzie lekko i równomiernie pokryty, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu, jeśli to konieczne, aby go rozrzedzić. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, rukolę, pozostałe uprażone pepitki i wszelkie opcjonalne dodatki (oliwki, ciecierzycę i/lub ser).
  5. Wymieszaj ponownie, aby połączyć, a następnie dopraw do smaku pieprzem. Jeśli makaron potrzebuje więcej smaku, dodaj sól, do smaku, lub odrobinę soku z cytryny. Jeśli smaki są zbyt wyraziste, pozwól mu odpocząć przez kilka minut i dodaj odrobinę oliwy z oliwek, jeśli to konieczne, aby stonować resztę.

Uwagi

Przepis zaadaptowany z książki Vegan Goodness autorstwa Jessiki Prescott.
*Zmień to: Możesz użyć orzeszków piniowych, orzechów włoskich lub migdałów w pesto zamiast pepitki (chociaż danie nie będzie już wolne od orzechów, jeśli to ma znaczenie).
Zrób to bezglutenowo: Użyj swojego ulubionego makaronu bezglutenowego.

Autor